IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потъващ кораб ли е Франция?

Страната е изправена пред сериозна криза, свързана с изтичането на умове

15:02 | 12.01.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция може би не е толкова близо до Великобритания и Германия, колкото ѝ се иска. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Франция може би не е толкова близо до Великобритания и Германия, колкото ѝ се иска. Снимка: архив Ройтерс

Това, което се случва днес във Франция, е сравнявано с отмяната от 1685 г. Тогава Луи XIV, Кралят Слънце, който изгражда Версайския дворец, отменя Нантския едикт, който защитава френските протестанти – хугенотите.

Опитвайки се да обедини кралството си около една обща религия, кралят затваря църкви и преследва хугенотите. В резултат на това почти 700 000 души напускат Франция и търсят убежище в Англия, Швейцария, Швеция и много други страни.

Преди 1685 г. хугенотите са около 1 млн. и са смятани за пчелите работнички на Франция. След случилото се те остават без пари, но вземат със себе си множеството си умения, а напускането им на Франция е забележително историческо изтичане на умове.

След идването на власт на президента социалист Франсоа Оланд през 2012 г., данъкът общ доход и социалните осигуровки във Франция скочиха до небето. Най-високата данъчна ставка е 75%, а повечето са над 70 на сто.

В резултат много от хората, отговорни за икономическия растеж на страната, се насочват към границите – бизнес лидери, новатори, творчески мислещите и топ мениджърите. Всички те напускат Франция, за да развиват талантите си другаде. И това е истинска трагедия за толкова богата страна. Както казват, проблемът на французите е, че нямат дума за предприемач. Къде е френският Ричард Брансън? Къде е техният Бил Гейтс?

„Виждаш ли този човек в ъгъла? Искам да го убия. Той съсипа живота ми!“.

Този гневен изблик идва от адвокат, който напуска Франция, за да се премести във Великобритания, защото иска да избяга от 70-процентовия данък, който плаща. Мъжът твърди работи много, но не получава нищо. Единственото, което се случва, е, че дава пари на разточителната държава. Мъжът, когото посочва в японския ресторант на шести район в Париж, е Пиер Московиси, ненавижданият от мнозина министър на финансите. Московиси изглежда много доволен. Дали в този момент осъзнава, че Рим гори?

Разбира се, има много, за което хората да във Франция да бъдат благодарни - добрата инфраструктура, международните фирми, които работят в страната и естествено селското стопанство, което е най-доброто в Европа. Туристическата индустрия пък е една от най-добрите в света.

Но през последните две години се наблюдава постоянен забележим спад във Франция. Започването на малък бизнес става все по-трудно, в условия, в които не можеш да уволниш безполезните служители и да наемеш нови свежи таланти. Подобно на хугенотите младите специалисти не виждат бъдеще и затова планират бягството си до Лондон, посочва Newsweek.
Безработните в страната са повече от 3 млн., а по неофициални данни са дори повече от 5 млн. Животът във Франция е изключително скъп. Париж изпревари Лондон като един от най-скъпите градове в света. Цената на половин литър прясно мляко във френската столица е близо 4 долара. В САЩ на тази цена се предлага цял галон.

Почти веднага след като Оланд пое президентския пост данъците започнаха да се покачват. Междувременно мнозина осъзнаха, че могат да се възползват от социалната система. Едни използват тримесечния си платен отпуск по майчинство, за да се наслаждават на разходки с корабче около Гваделупа. Не са странни и случаи като този на банкер, уволнен от работа, който се излежава в продължение на три години преди да си намери нова, защото държавата му плаща, докато е безработен.

Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Доказателство, че НИЩО не си разбрал от коментарите ми, както и за ниското си интелектуално ниво си дал сам:"обективния субективизъм на маймуните" е грешно налучкано и неправилно назубрено от теб, словосъчетание което наистина употребявам често! Правилното словосъчетание което използвам аз е "субективния идеализъм на маймуните"...Нали ще разбереш липсата на желание от моя страна да ти обясня разликата?Поздрави за маймунския напън!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Разбираме те чудесноНай-важното е, че ФЕД е частен и обективния субективизъм на маймуните. Всичко останало е следствие от високото ти интелектуално ниво. Не съм ли прав? А гледам, че и като ти напишат -, ти пак напираш да обясняваш и отговаряш "до (-) Ехей, я си виж обективно, субективно ниското интелектуално ниво :D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Сега каква е целта ->понеже интелектиалното ви ниво не ви позволява да ме разберете (1) /11 nocalled - същинско самопризнание за безсилие по отношение на разбиране на коментарите ми/, а субективизма изисква чрез налагане на АЗ-а да се елеминира всичко което не разбирате, то АЗ да спра да пиша ли???В противен случай, /ако не изисквате дори и подсъзнателно от мен това/ обидите ви към мен издават сами по себе си, за разлика от откровенно-споделената по-горе причина (1), ниското ви ниво на интелект отново!...Та в предвид предположението ми , че и двамата бихте били щастливи, дори и при лошото финансово състояние в което се намирате, именно поради и като следствие от ниското ви интелектуално ниво, то ще ви помоля да не ме четете, а да се задоволите само с поставянето на минус (-) на коментарите ми!! Опасявам се, че това ще ги направи обаче още по-уникални и открояващи се от останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
така е, ама се сърди като му кажеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Да, това което ти изглежда като "объркани мисли", показва че няма да ти помогне и специализирана помощ, сериозно. - няма специализирана помощ, която да компенсира липсата на минимално достатъчно к-во интелект+ знания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
nocalled
преди 10 години
пич, ти поне сам себе си разбираш ли?!няколко пъти попадам на обърканите ти мисли тук и си мисля, че си за специализирана помощ, сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
и една камара арабски, африкански, български и румънски кюмури племена които не се интегрират а само искат пари да падат от социяла, ама парите тряя да дойдат от някаде първо, за да влязат в *** джоб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Със сигурност е потъващ кораб при това пълен с горди и некадърни социалисти и хомосексуалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Ми като няма трезви рейтингови агенции , ще си задаваме тоя въпрос за много страни и за дълго време напред . А колко един кораб е потъващ ще разберем , когато осъществи контакт с дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 16
iivanoff
преди 10 години
маймуните са си едни и същи, което не налага замяната им с овце или друга твоя предполагаема глупост, и са такива и по техен избор след наложен запор на знания и наложен мироглед! - ето например твоето желание да блеснеш или да си интересен е маймунска черта /да се изакаш върху това което не разбираш - самозащита към неизвестното наложена от субективизма/, за която не те подвежда или манипулиур никой, а е твой собствен избор, роден в ограничената ти от самолюбофф ТВ-реалност, защитаваща липсата ти на знания!Специални Поздрави! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още