IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Официалната позиция на ЕС е, че всяка една спасявана страна трябва сама да реши проглемите си и да си проправи път отново към растеж без облекчаване на дълга

08:15 | 07.11.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Историците, които през последните три десетилетия изучават предишните периоди на прекалено високи нива на дълга, казват, че инфлацията, девалвацията, оживеният икономически растеж или избираемото изпадане в състояние на неплатежоспособност често са намалявали тежестта без да причиняват голяма болка.

Никълъс Крафтс, професор по икономика и икономическа история в университета на Уоруик, казва, че ортодоксалният фискален подход на поддържане на големи бюджетни дефицити е позволил на Великобритания да намали нивото на своя дълг през последния век след войната с Наполеон от 200% като дял от БВП до 25% през 1913 г. в навечерието на Първата световна война.

Още една тактика, използвана успешно от САЩ и Великобритания след Втората световна война беше „финансовата репресия“ (отрицателни реални лихви), която позволяваше по-нисък бюджетен излишък и която намали натиска върху публичните финанси.

Банките и инвеститорите бяха възпрепятствани от капиталовия контрол и размера на задължителните резерви, плащайки ефективен „инфлационен данък“, който спомогна за намаляването на съотношението на публичния дълг.

Оживеният икономически растеж, подхранван от повишаването на производителността и от бейби бума спомогна за намаляване на дълговия товар през 50-те и 60-те години на XX век. Но това не изглежда вероятно да се случи в близко бъдеще, имайки предвид застаряващите общества, хроничната безработица, депресираното търсене и високите спестявания.

Крафтс казва, че дефолтите през ХХ век варират от тоталното отписване на руския дълг след приетата резолюция в Съветския съюз за частично или цялостно отлагане на плащанията до сключването на дългови споразумения в държавите от Латинска Америка през 30-те години.

Западните държави се опитаха да отложат или да предотвратят дефолтите в Латинска Америка през 80-те години на ХХ век заради експозициите на техните собствени банки – какъвто е и случаят в еврозоната, което довежда до продължителните опити за измъкване сам от ситуацията.

„През 30-те години на ХХ век девалвацията и изпадането в неплатежоспособност несъмнено щяха да бъдат отговора на текущите проблеми на еврозоната, защото държавите все още притежаваха свои собствени валути“, коментира Крафтс. „Но що се отнася до еврозоната, по-вероятно е да видим опитите за измъкване от ситуацията в стил 80-те години на ХХ век.“

Европейските политици казват, че „финансовата репресия“ е най-трудният политически ход за намаляване на дълга, докато се опитват да стимулират растежа и производителността чрез икономически реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Проблемът е, че имунната система на капитализма се опитва да се самолекува чрез империализъм, демек - постоянни войни за разширяване на пазарите! Кризите се предизвикват, за да убедят маймуните в неизбежността и полезността на войните! Така изкуствено се спира еволюционния процес и временно се рестартира системата.Очакванията на Маркс са да се просветят маймуните и да помогнат на еволюцията чрез социалистическа революция.Единственият начин да се запази господството на досегашните елити е или голяма и победоносна война, или социалистическа революция, управлявана от тях... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ако приемем допускането ти че аз съм прав, но имаме различни подходи на изразяване, то защо отхвърли източника в името на изкуствена вяра а после дойде до същите изводи.... ами това е още по-лошо дори и да искаш да информираш маймуните на тяхното ниво - вярата не се доказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
forum_rookie
преди 10 години
"че направо не мога да повярвам сред какви маймуни живея"iivanoff, чудя ти се що изобщо се занимаваш с нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
@ivanoff, знам, че процесите се управляват. Говорим обаче на различни езици, защото сондажите са ни на различна дълбочина, ако ме схващаш. Аз казвам, че всичко е енергия и най-висшият пилотаж в този живот е да разбереш този факт и да се научиш да усещаш и управляваш енергията. Това правят и онези тайнствени субекти от Протоколите. Те управляват желанията на маймуните! Когато маймуните овладеят желанията си, ще се освободят от робството. Естествено, че това нито е постижимо за всеки мозък, нито някой ще го допусне толкова лесно. Затова твоите писания ще ги разбират само единици, а повечето ще ти се смеят. Затова и дискусия с такъв обхват не може да се състои точно тук, а намеците ти ще си останат форумна екзотика за масата от участниците. Аз затова боравя с по-плитки понятия както чичко Маркс. Според него капитализмът има жизнена нужда от постоянно разрастване на пазара. Това обаче не е безкраен процес и когато пазарът няма накъде да се разраства, както по-умните вече забелязаха, че се случи, капитализмът преминава в следващия системен стадий централизирано управление на производството и потреблението. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Някой може ли да ми обясни за какво ми слага (-) освен ако не ми е любовница :)))) - какво съм казал - че момчето има грешки, които НЯМА да кажа къде са поради обвинения в нарцисизъм от други форумни коментатори.... НО съм дал насоки и източник как да ги коригира/намери и какво получавам аз като отговор: - източника съм го ЧЕЛ - ДА, там има насоки, НО АЗ ВЯРВАМ ... в ала -бала - дрън дрън - демек човешкия ограничителен субективизъм дръчни до спукване в иначе умната главица на "Mavi Goz" ..... а защо казвам хем "умната главица" ,хем грешни аксиоми - ами той сам стига до ТОЗИ извод в няколко лични коментара ТУК: като мисли за нещо /изхождайки от Собствените аксионометрични приемания/ стига до - "АЗ ЛИ СЪМ ***" - ето:http://***.investor.bg/news/comments/161038/332.html... а обяснение има за всичко... и то толкова простичко, че направо не мога да повярвам сред какви маймуни живея ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
всеки има право да вярва в каквото си поиска - в предпредпоследния си пост имаш 4 грешни приемания които оправдаваш в личен план /желания спрямо реалност/ с вяра и неинформираност... скоро ще имаш възможност да разбереш кои са те ;))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Чел съм ги отдавна и доста внимателно! Това, което обаче отличава моите от твоите възгледи е, че аз вярвам, че дори и най-великите кукловоди са биологични организми, енергийни частици от същия свят и няма как дори те да избягат от по-могъщите закони на вселената. Аз повече вярвам на квантовата механика и Лао Дзъ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Не искам да те коригирам човек - достатъчно умен си да го направиш сам... и обвиненията в нарцисизъм ми идват в повече ;))))))))))))))))))))))) - прочети спешно "Протоколите" и после драсни корекцията си сам ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Тази криза си смени имената 2 пъти - първо беше финансова, после стана икономическа и е време да я наречем с истинското й име - системна! Кризата е на системата! Тази система, наричайте я както си искате, изсмуква парите от широки кръгове и ги концентрира в тесни такива, или малко на брой субекти, което запушва основният двигател на системата - потреблението. Сбъркан е моделът на разпределение на благата, или ако не е сбъркан, просто вече не работи добре! Трябва нов модел, нова система! Това е естественият еволюционен ход на процеса! Трябва да се променят основните принципи на собственост на средствата за производство и разпределение на придобитите от нея блага!Тъй като тези, при които се концентрират благата едва ли ще са съгласни доброволно да участват в подобни промени, остава ни по-трудният и бавен път до нагнетяването на достатъчно критична маса от обществена енергия за това и неизбежното следствие - верижна реакция и взрив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... скоро с един приятел, доста умен полицай от поколението на Д. Иванов, си говорехме на подобна тема и той изтърси потресаваща теза! Рече ми: Краят на цивилизации и империи винаги се предвещава от разцвет на хомосексуализма! Това е сигнал, че организмът е преминал своя апогей в развитието си, преминава в друга физиологична фаза и скоро ще стане храна за тези, които го следват. Просто кръговрат на веществата в природата!Докато на нас ни трябват все по-малко пръсти, за да управляваме колите, телефоните и компютрите си, огромни маси джагали се борят за троха хляб. Те ни налазват точно като във филм със зомбита, а ние им търсим подслон, храна... Храната сме ние! Хахаха... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още