IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Кипър повдига въпроси за сигурността в региона

Кипър предлага алтернатива на Москва, ако Русия изгуби единствената си средиземноморска военна база в Сирия

11:38 | 22.03.13 г. 14
<p>
	Руският разрушител Адмирал Ушаков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският разрушител Адмирал Ушаков. Снимка: Ройтерс

По-рано представител на турското правителство коментира пред Ройтерс, че Анкара ще се противопостави на евентуални опити от страна на кипърското правителство да ускори проектите за добив на природен газ като начин за привличане на така необходимите спасителни инвестиции.

„Дипломати вече оценяват какви ще са потенциалните последици от това Русия да увеличи  влиянието си в управлението на страна, която е член на ЕС, както и какво ще означава това за сигурността в региона“, коментира високопоставен представител на администрацията в Брюксел.

Значението, което Островът има за Русия, си пролича в светлината на конфликта в Сирия. По непотвърдена информация Кипър е позволил неговата територия да бъде използвана като транзитна точка за доставките на руско оръжие за режима на Башар Асад. През януари 2012 г. руски кораб, за който се предполагаше, че пренася оръжие за Сирия, акостира на острова, нарушавайки европейското ембарго.

Междувременно руският военноморски флот иска да разшири присъствието си в региона. Преди дни адмирал Виктор Чриков, главнокомандващ на руския флот, заяви, че възнамерява да изпрати 5 или 6 кораба, които да останат в Средиземно море „за постоянно“.

Гражданската война в Сирия означава, че Русия рискува да загуби единствената си Средиземноморска база в Тартус. Ето защо сближаването на отношенията с Кипър може да компенсира за тази загуба. Според някои анализатори обаче идеята за руска военноморска база в Кипър, съизмерима с тази в Тартус, не е лесно постижима.

Кипър има едно единствено голямо пристанище - във Фамагуста, и то е контролирано от кипърските турци. За да могат руски военни кораби и подводници да бъдат базирани в Северен Кипър, Москва ще трябва да инвестира огромни средства.

Дори Русия да не реши да строи ново военно пристанище в Кипър обаче, западни дипломати се опасяват за евентуално разширяване на руското военно присъствие на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ако загубят базата в Тартус при падане на режима на Башар Асад какво ще попречи на Русия да даде мило и драго $ за да има нова база в средиземно море?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Що да не може?Точно в този момент много изгодно е да се купува от Кипър стига да предлагаш пари в брой. Снимката с разрушителя показва че все пак може, стига да я поканят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Прав си - нито Русия е обявила такива намерения, нито Кипър я е канил! Поне не са ни съобщили на нас с теб... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 11 години
Не пишете смешки, уважаеми дами и господа. Нито Русия може, нито пък някой я кани да си направи база в Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още