IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2012 - годината, през която живяхме на ръба

Най-големите рискове през 2013 г. са свързани със САЩ и Европа, коментира Джоузеф Стиглиц

09:25 | 10.01.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, носител на нобелова награда за икономика и професор от Колумбийския университет. Снимка: Ройтерс

Реалният риск за глобалната икономка обаче се крие в Европа. Испания и Гърция са в депресия без изгледи за скорошно възстановяване. Договореният в еврозоната „фискален пакт“ не е решение и програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) в най-добрия случай ще успокои ситуацията в краткосрочен план.

Ако ЕЦБ наложи допълнителни икономии на Гърция и Испания в замяна на предоставяното им финансиране, лекарството единствено ще влоши състоянието на пациента.

Механизмът за европейски банков надзор също няма да е достатъчен, за да предотврати изтичането на капитали от засегнатите страни. За да се постигне това е необходима адекватна схема за централизирано застраховане на влоговете в цялата европейска общност – нещо, с което страните от Северна Европа заявиха, че не са съгласни за момента.

Въпреки че европейските лидери нееднократно се съгласяваха на стъпки, които до скоро се приемаха за немислими, тези техни действия не бяха синхронизирани с пазарите. Те също така упорито подценяваха негативните последствия от програмите за икономии и надценяваха ползите от институционалните корекции.

Ефектът от възлизащата на 1 трлн. евро програма за дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ (LTRO), която предоставяше нисколихвени кредити на търговските банки, за да изкупуват ДЦК, се оказа изненадващо краткотраен.

Европейските лидери разбират, че дълговата криза в периферията на еврозоната определено ще се влоши при липсата на растеж. Понякога те дори признават, че икономиите няма да помогнат в тази насока. Въпреки това те не желаят да предложат ефективен пакет за стимулиране на растежа.

Депресията, на която европейските власти обрекоха Испания и Гърция, вече има политически последици. В Испания движението за независимост в няколко региона и особено в Каталуния получи силна подкрепа, докато в Гърция процъфтяват неофашистки формирования. Еврото, създадено, за да задълбочи интеграцията на демократична Европа има точно обратен ефект.

Поуката е, че политиката и икономиката са неразделни. Пазарите от своя страна могат да не са нито ефективни, нито стабилни. Политиката на дерегулации обаче позволи натрупването на безпрецедентни излишъци, които доведоха до инвестиционни балони и криза, последвала спукването им.

В условията на криза политиците взимаха решения, които далеч не могат да се окачествят като адекватни. Банки бяха спасявани, но истинските проблеми бяха оставяни да се задълбочават. Не е чудно, че както в Америка, така и в Европа, задачата за справяне с тези проблеми беше оставена на същите политици, които ги предизвикаха.

В Европа еврото беше създадено по политически, а не по икономически причини. Именно политиката доведе до сформирането на фундаментално сбъркани структури, които позволиха раздуването на инвестиционни балони.

Да прогнозираме какво ще се случи през 2013 г. е равносилно да предположим как разединена Европа и срещащата силна опозиция в Конгреса администрация на Обама ще се справят с кризата. Гадателските сфери, когато говорим за икономика, винаги са били мъгляви. Когато става въпрос за политика обаче, те са дори още по-непрозрачни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
Ми инфлацията бе байно Стиглиц. Инфлацията къде я забрави. Нали тя ще удари хората. Какъв растеж ти е нужен, някакъв конски бяг на икономиката.Нека минат няколко години, да се поизплатят дълговете, па тогава ще говорим за растеж и ново финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ами най-много (както някой каза, че е предсказала Ванга), "в Сирия да не остане камък върху камък". Това ще покаже, че Русия не е готова повече да отстъпва и ще отреже всички по-нататъшни такива мераци защото иначе рискува унищожение на целия свят. И така след Сирия даже няма да се стигне до сблъсък и между Китай и Япония, нито дори с Иран....И в тази връзка, има и още едно предсказание на Ванга, а именно, че Русия ще се възроди и ще стане световен водач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Пак мнение в десятката! Аз даже мисля, че ситуацията е доста натопорчена в посока на тезата ти - не съм млад, но не помня Русия някога да е струпвала толкова кораби от 4-те си флота на едно място, както сега при Сирия. Даже продължава да изпраща!Китай и Япония за сега само си играят на нерви, но на тях не им трябва много да се запукат.Ето и едно днешно заглавия от "Фокус":"Леон Панета предупреди министерството на отбраната на САЩ да се готви "за най-лошото"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Къде виждаш в България подобни предпоставки?... май на нас си ни харесва положението, ако съдим по спокойствието по улиците."------------------------В днешно време нещата се случват не само по улиците - има и интернет. От случки по улиците има нужда само в краен случай. Освен това ние бяхме по улиците, но и бяхме жестоко излъгани от тези, които мислехме за наши водачи. И затова сега не се доверяваме лесно. Та в крайна сметка, аз бих изтълкувал тишината по нашите улици като затишие пред буря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Лекарството е измислено, вервай ми! Някои части от него обаче са трудни за преглъщане от хора, на които сегашната система им е удобна ("удобна" е слабо казано) и затова ще трябва сериозен натиск за да бъдат тези хора заставени да не пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Изобщо не мога да ви разбера за какво спорите. Както правилно отбеляза Бойко Борисов, то ако имаше рецепта за излизане от кризата в Брюксел щяха да я знаят. Очевидно, че рецептата не я знаят нито в Брюксел, нито във Вашингтон. Остана да се обърнем към историята и да видим как е излизало човечеството от икономическите кризи до сега. Изходът е много ***. Или идва на власт другаря Ленин и казва "дългове ли, какви дългове", или идва на власт другаря Хитлер. Някой от вас замислял ли се е какво е станало с непосилните репарации, които е трябвало да изплаща Германия като победена страна в първата световна война. Много прпосто - Хитлер ги е изплатил много бързо във вид на куршуми, снаряди, авиационни бомби, торпеда, крилати и балистични ракети. Странен начин за излизане от криза. Бих казал, че в случая лекарството е по-страшно от самата болест. Но друго измислено за сега няма. Ако някой от вас го измисли - нека да кандидатства за Нобелова награда и аз ще съм първият, който ще го подкрепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Не четеш внимателно! Писал съм:"...Лидери се раждат в битки и изпитания..."Къде виждаш в България подобни предпоставки? хаха! Погледнато отстрани, май на нас си ни харесва положението, ако съдим по спокойствието по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Все едно от историк да чакате план за действие в текущата обстановка. Историята учи на нещо, но по правило нещата никога не се повтарят по същия начин. Както беше казал някой - не можеш два пъти да влезеш в една и съща река (втория път нещо ще се е променило).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А Стиглиц хубаво си признава накрая, че не вижда ясно в гадателски сфери така че няма какво изобщо да се вземат насериозно прогнозите му (доколкото има такива). Може да е отличен икономически изследовател, но до там стигат възможностите му - от него рецепти за изход не чакайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Лидери в момента могат да се появят само в Гърция, Испания, вероятно Франция."--------------------По тази логика лидери трябва да се появят не в някоя от тези страни а в България защото България е страната в най-лошо, най-безнадеждно и най-отчайващо положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още