IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

Има основания да се смята, че Германия ще бъде засегната от нещо повече от цикличен спад, пише Матю Лин за MarketWatch

15:00 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
Наближава ли краят на германското икономическо чудо?

За инвеститорите това означава, че късите позиции в германски акции и облигации може определено да се окажат един от най-добрите залози през 2013 г.

Последните икономически данни от Германия предполагат, че могъщата ѝ икономика започва да се разклаща. Индустриалното производство – а тя остава до голяма степен индустриална икономика – се сви с 2,6% през ноември.

Централната банка на страната вече прогнозира ръст от едва 0,4% през 2013 г., докато само преди 6 месеца прогнозите бяха за разширяване с 1%. Може обаче да се стигне и до истинска рецесия.

Наистина, икономиките преминават през цикли. Дори и най-силните преживяват случайни спадове, особено когато целият свят страда.

Има обаче 3 причини да се мисли, че нещо доста по-сериозно ще удари Германия. На първо място по-голямата част от бума през последното десетилетие се дължеше на взривния ръст на развиващите се пазари и особено на Китай.

Само погледнете накъде е насочен германският износ. Съседите ѝ по еврозона поемат едва 40%, докато останалият свят осигурява 60%. Износът за Китай се е учетворил през последното десетилетие, достигайки 6% от целия износ на страната в момента, докато този за САЩ е намалял от 10% до около 6% в момента.

Проблемът е, че германският износ е силно концентриран, а поради тази причина е уязвим. Продукти на машиностроенето, фармацията и автомобилостроенето представляват основния износ на Германия. Тя осъществи бум като доставчик на прецизна техника, средства за производство и механизирани инструменти за развиващите се пазари.

Но тези икономики се развиват бързо и се превръщат в потребителски икономики. Все повече те няма да имат нужда от германските машини, за да изграждат заводите си – ще си ги направят сами. А след като забогатеят, ще имат нужда и от по-малко средства за производство и ще търсят повече луксозни стоки.

Германските автомобили винаги са били престижна стока. Но китайските или индонезийските новобогаташи ще искат американски смартфони, френски вина или италиански дрехи – съвсем не онези неща, които произвеждат германските компании.

Германската икономика се облагодетелства в огромна степен от един етап на ръст на развиващите се пазари, но този етап приключи.

Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 11 години
Абсолютно точен анализ. Отнася се за след 5 години. Икономиката е инерционна система. Просто да слезете всички на земята. Всички развити страни си приличат по това, че имат ниска раждаемост. Да, но и другите вече имат такава и те ще се развият и ще си произвеждат германски стоки. Защо да ги внасят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
И като се събудил авторът, потен, потен, а двата пръста в контакта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
deBill
преди 11 години
веста за смъртта на германия не е ли малко преждевремена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Малии Меркел сигурно обмисля самоубийство след като е прочела тази статия която е написана от поредния с кристално кълбо. Трябваше да напише и още една за великата Американска икономика и нейното светло бъдеще и още по-светлото на долара. Аз ще ви помогна да направите правилния избор купувайте долари не трябва да се допуска обезценка на долара и вярата в него трябва да е безгранична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
absfresh
преди 11 години
Голяма заблуда.Германия 2015 ще е на първичен и вторичен излишък. Дотогава се финансира на 0.6-0.9% ефективна лихва и икономисва по 60-70 милиарда годишно само от лихви, заради стабилните дцк-та, които предлага.Германия инвестира задължително над 3% от гдп-то си в научна и развойна дейност и това не е про или антициклична дейност, а продължаваща вече 40 години програма. Това, заедно със синдикалния отказ от високо заплащане на труда им гарантира най-ефективния труд на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още