IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Кризата в еврозоната може да се завърне през 2014 г.

Една поредна година на половинчати действия може да съживи рисковете за валутния съюз в доста по-остра форма, коментира икономистът

11:46 | 19.12.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Нещо повече, проблемите пред икономическата активност, банковата система и дълговите пазари се задълбочават, тъй като чуждестранните инвеститори продължават да напускат периферията на еврозоната и да търсят сигурността на ядрото.

Частните и публичните дългове остават високи и вероятно неустойчиви. В крайна сметка загубата на конкурентоспособност, която доведе до големи външни дефицити, остава нерешен проблем. В същото време негативните демографски тенденции, слабата продуктивност и забавянето на структурните реформи ограничава потенциалния растеж. В краткосрочен план бюджетните икономии, ниските заплати и реформите ще имат рецесионен и дори дефлационен ефект.

Междувременно валутният съюз ще остане неустойчив, докато еврозоната не предприеме стъпки към по-цялостна интеграция. В противен случай общността е изправена пред опасност от дезинтеграция. В момента, когато европейските лидери направиха своите предложения за банков и фискален съюз обаче Германия предпочете да забави темпото.

Германските лидери се страхуват, че споделянето на рискове при задълбочаване на интеграцията (рекапитализацията на банки чрез ESM, централизираното застраховане на депозитите в  еврозоната, по-големите фискални правомощия на ЕС и споделянето на дълговете) ще доведе до политически неприемлив "трансферен съюз", в който Германия и някои други страни едностранно и перманентно ще трябва да субсидират периферията.

За момента Германия не желае да признае, че един успешен валутен съюз по модела на САЩ би включвал банков съюз със сериозни механизми за споделяне на рисковете и фискален съюз, който да гарантира, че евентуални шокове за националните правителства се абсорбират от федералния бюджет. САЩ са също така и трансферен съюз, в който богатите щати субсидират бедните непрекъснато.

Наистина през 2013 г. редица екстремни рискове, като например Гърция да бъде изгонена от еврозоната или пък Италия да изгуби достъпа си до пазарите, значително намаляха. Кризата обаче не е решена и една поредна година на половинчати действия може да съживи тези рискове в доста по-остра форма през 2014 г.

За съжаление кризата в еврозоната вероятно ще ни съпътства и през следващите години и опасността от преструктуриране на дългове на страни от еврозоната или дори тяхното изгонване ще остане реална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Към автора на статията - ако може да се направи една ретроспекция на заглавията свързани с Рубини от 2008 година насам. Нещо като РубиниМетър - колко пъти е наставал края на света/ европа / еврозоната и т.н. и какъв е резултата :-)Защото имам усещане, че болшинството от авторите във форума имат по - голяма познаваемост и заслужават повече внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още