IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ препоръчват на Русия да модернизира „ахилесовата си пета“ - икономиката

Ако страната не диверсифицира икономиката си и не либерализира държавното устройство, може да стане заплаха за регионалната и световна сигурност, сочи доклад

11:15 | 11.12.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
САЩ препоръчват на Русия да модернизира „ахилесовата си пета“ - икономиката

През следващите 20 години Русия може да има по-голяма тежест в света, ако модернизира икономиката си, която засега „остава нейната ахилесова пета“, се посочва в доклад на Националния разузнавателен съвет на САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съветът е аналитично подразделение към директора на американското разузнаване и подготвя препоръки за Белия дом и други правителствени ведомства. Документът, озаглавен „Глобални тенденции до 2030 г.: алтернативни светове“, е бил представен вчера в Националния клуб на печата във Вашингтон.

На пресконференция председателят на Националния разузнавателен съвет Кристофър Коуджъм е отбелязал, че „Русия остава в силна зависимост от добива на полезни изкопаеми и по-специално на петрол и газ“. „Ако Русия не успее да създаде по-диверсифицирана икономика и по-либерално вътрешнодържавно устройство, тя може да се превърне в нарастваща заплаха за регионалната и световната сигурност“, смята експертът.

Руският държавен бюджет продължава да се формира до голяма степен за сметка на продажбата на енергийни ресурси, „опитите за модернизиране на икономиката не се увенчаха с голям успех, а застаряването на работната ѝ сила ще продължи да задържа икономическия растеж“, посочват авторите на доклада.

Те обръщат внимание и на сложните демографски проблеми в страната, чието население според техните прогнози „ще намалее от 143 млн. души през 2010 г. до 130 млн. през 2030 г.“. Макар че нивото на раждаемостта в Русия в момента е приблизително като това в много от държавите в Европейския съюз, „продължителността на живота на руснаците е с 15 години по-малка от тази на европейците“, се отбелязва в доклада.

Там се добавя, че „количеството на работната сила в Русия намалява от 2007 г. и тази тенденция ще продължи и през следващите две десетилетия“.

„Но най-сериозният демографски проблем на Русия е в необходимостта от интегриране на бързо увеличаващото се мюсюлманско население при едновременно намаляване на числеността на етническите руснаци. Сега в Русия живеят около 20 млн. мюсюлмани, които представляват около 14% от населението ѝ. Според прогнозите до 2030 г. делът им ще се увеличи до близо 19%. Промяната на етническия състав на населението изглежда вече се е превърнало в източник на засилващо се социално напрежение“, пише в изследването.

За да постигне по-сериозни успехи в икономиката, „Русия трябва да подобри условията за чуждестранните инвестиции и да създаде възможност за износ на руски промишлени стоки“, подчертават авторите на доклада.

По думите им „влизането на Русия в Световната търговска организация би трябвало да даде тласък на тези усилия и да помогне на Москва да диверсифицира икономиката на страната“. Според някои оценки „присъединяването на Русия към СТО може да ускори икономическия ѝ растеж в близко бъдеще с 3 процентни пункта от брутния вътрешен продукт, а в дългосрочна перспектива – с 11 процентни пункта.

Съставителите на документа представят различни сценарии за развитието на отношенията на Русия със западните държави и с Китай – от укрепване на партньорството до възникване на конфронтация, но изтъкват, че при всички случаи това ще зависи както от избора на бъдещия външнополитически курс от страна на Москва, така и от положението вътре в страната.

Същевременно те уточняват, че не са се стремили „да предсказват бъдещето“, а като главна своя задача виждат „стимулирането на обсъждания“ в американското държавно ръководство по темата за глобалните тенденции в световното развитие през периода до 2030 г.

Сред тези тенденции в доклада са посочени засилването на мултиполярността в света и разширяването на ролята на развиващите се държави в световната икономика, застаряването на населението в развитите страни, увеличаването на дела на жителите на градовете и числеността на средната класа, увеличаването на дефицита на храни и водни ресурси, намаляването на броя на въоръжените конфликти и пренасянето на тероризма в киберпространството.

Най-нестабилните региони през предстоящите две десетилетия ще останат Близкия Изток и Южна Азия, а огромното мнозинство от местата в списъка на потенциалните „държави-неудачници“ е заето от страните от Централна и Източна Африка, но са включени също Афганистан и Пакистан.

Що се отнася до Европа, експертите на американския Национален разузнавателен съвет смятат, че ако тя успее да преодолее „настоящата политическа и икономическа криза, то ролята ѝ по световните въпроси ще се усили“. „Тази Европа би могла да помогне на бързо развиващите се нейни съседи в Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия да се интегрират в световната икономика и в системата на международните отношения“, се отбелязва в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Много ми е интересно да разбера какво е твоето мнение в Казан не съм ходил но спокойно мога да кажа че съм обиколил целият Канзас че и щатите около Канзас. Ти си наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
VINS
преди 11 години
Много ми е интересно да разбера какво е твоето мнение в Казан не съм ходил но спокойно мога да кажа че съм обиколил целият Канзас че и щатите около Канзас. Ти си наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Мдамм. И основният сателит на САЩ - ЕС, следващ същата икономическа доктрина, и той се справя чудесно с икономиката си! хаха!Добивът и износът на енергийни ресурси ще продължава и за в бъдеще да осигурява чудесен ресурс за икономиките на страните, имащи възможност да практикуват това занимение. Те обаче са 2 вида: 1. Такива като Кувейт, Катар и СА и 2. Такива като Ирак, Либия и Иран. Едните играят по гайдата на американците, а другите се опитаха да се репчат.Русия е едно голямо изключение - тя води самостоятелна политика и се репчи на запада, но в същото време не е някак си удобна да бъде изгърбена и вкарана в правия път по начина, приложен към Ирак и Либия. Затова ще й се търсят вътрешни начини, ще ползват целия арсенал от пропаганда, демагогия и шпионаж, ще търсят и създават структури от вътрешни лимонки, докато някой като Елцин цъфне по неведоми пътища на кормилото на Русия и тогава.... ееех, живот...! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Joel
преди 11 години
Обиколи околностите на Канзас и Казан и ще разбереш за какво става дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ахам, САЩ са се справили чудесно с тяхната икономика и дават съвети на руснаците. Искам да видя как и в азия ще се появи гигант с 15 трилиона дълг към Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още