IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е рецептата за спасяването на еврото?

Ново преструктуриране на гръцкия дълг, създаване на банков съюз в еврозоната и условия за растеж в периферията, препоръчва главният икономист на Citigroup

09:07 | 16.10.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
Каква е рецептата за спасяването на еврото?

През лятото надеждите за оцеляването на еврото се възродиха. От края на септември досега обаче европейските политици направиха всичко възможно, за да унищожат тези надежди, пише в коментар за FT главният икономист на Citigroup Уилям Буйтер.

Сред позитивните новини беше решението за директна рекапитализация на банките със средства от Европейския стабилизационен механизъм – постоянния спасителен фонд на еврозоната, появата на проевропейско мнозинство на изборите в Холандия, както и паричните операции на Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва Буитер.

Всичко това обаче беше пометено от искането на Германия за това пряката рекапитализация да се осъществява само при наличието на държавна гаранция. Освен това Берлин и поддръжниците му настояват надзорните функции на ЕЦБ да се ограничат само до малък кръг от големи финансови институции, които действат на териториите на повече държави, въпреки че системни проблеми може да бъдат създадени и от местни банки, какъвто е примерът с германските Landesbanken и испанските cajas.

Освен това Германия и поддръжниците ѝ искат да отложат промяната във функциите на ЕЦБ, което ще доведе до отлагане и на възможността за пряка рекапитализация на проблемните банки с пари от постоянния спасителен фонд на европейския валутен блок, коментира икономистът.

Но това не е всичко - изкупуването на държавни ценни книжа от ЕЦБ не може да започне, докато съответната затруднена държава не изпълни някои условия на европейските ѝ партньори, включително и да поиска официална спасителна помощ. Първият “кандидат” – Испания, прави всичко възможно, за да избегне подобна намеса.

Буйтер припомня също така, че Гърция се провали в изпълнението на условията, при които да остане в еврозоната. Страната продължава да не е съвместима нито с фискалните ограничения, нито с изпълнението на поисканите от нея структурни реформи, включително и приватизацията на държавни активи.

Ясно е също така, че дори и самите мерки за икономии изискват финансиране, за да бъдат осъществени. Буйтер изчислява сумата на 10-15 млрд. евро за периода до края на 2014 г.

“Международният валутен фонд (МВФ) с право настоява публичният сектор също да поеме тежестта от инвестициите в гръцки дълг, тъй като държавите от еврозоната вероятно няма да отпуснат допълнителни средства на страната”, коментира икономистът.

За да се спаси еврото, първо е необходимо ново преструктуриране на гръцкия дълг. Все пак има известна надежда за икономическо възраждане на страната, тъй като се очаква секторът “Държавно управление” да регистрира малък първичен излишък през следващата година, както и да бъдат осъществени редица реформи на пазара на труда, публичния сектор, данъчната администрация и управлението на публичните разходи.

Необходимо е обаче да се пристъпи към по-бързото осъществяване на европейския банков надзор чрез засилването на надзорната функция на ЕЦБ и приемането на единна европейска схема за гарантиране на депозитите.

Буитер подчертава обаче, че е нужно да бъдат създадени също така условия за възобновяване на растежа в периферните държави от еврозоната - Гърция, Португалия, Ирландия, Кипър и евентуално Испания, Италия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Парите не отиват в Гърция а при нейните кредитори : Германските и Френски банки . Никой не спасява Гърция а европейската банкова система . Вярвай ми - тези пари само счетоводно пристигат в Гърция - след което се разпределят по сметките на нейните кредитори . Можеше ли да се изрита Гърция - разбира се , но в началото никой не беше готов да рекапитализира банките, а и така като гледам и в момента не е готов . Продължава да се топа топката като се печели време и дълга преминава от частните кредитори към ЕЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Представи си че ЕЗ е едно семейство с баща Германия и майка Франция и много деца някой по-големи, други по-малки, някой послушни, други не. Та едно от непослушните деца се оказало наркоман и много мързеливо, това го вкарало в големи дългове, но никой не му се занимавало с него, но един ден всички разбрали че това дете било неплатежоспособно и трябвало някой да плати неговите дългове и понеже родители му имали перфектен имидж и не можели да си позволят да му го опетнят решили да помогнат на това си дете. Отделно майката си имала доста кусури и изобщо не била толкова идеална за каквато я мислили всички и ако не платели тези заеми и прокудели непослушното дете, можело всички да разберат че в това семейство не всички са толкова идеални за каквито се представяли и можело цялото семейство да се разпадне и т.н. сам си довърши картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Еврото е политически проект и като такъв трябва да води до политически ангажименти.Гърция се набалбука с заеми заради това, че и позволяваха огромни дефицити. А и позволиха тези дефицити защото Германия и Франция също си бяха на огромни дефицити и нямаха как да поискат нещо, което те самите не спазват. Франция впрочем все още има огромен дефицит и много дългове - не по малко от Гърция когато там започнаха дълговете проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
А според теб тази цена, която плащат и Германия, и другите, които държат гърците в Еврозоната, нямаше ли да е по-малка, ако още в началото бяха изхвърлили Гърция от валутния съюз? В момента дават пари, които не се знае къде отиват. Ето, за догодина прогнозите са за свиване на икономика им с 5-6%. Тогава защо наливат само едни пари, които на практика не водят до никакъв резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Когато създаването на общата валута е създаде с явни пропуски, дали умишлено или не няма значение има умни хора които знаят как да направят много пари от един неизпипан договор за трильони евро. Това са банките и редица други финансови акули. Та на Гърция са давани пари в толкова големи размери, защото са били сигурна инвестиция т.е. гарантирано ще си вземат парите понеже се е мислело че зад Гърция стои ЕЦБ Германия и сие. В момента в който се разбра че това не е точно така настана паниката 2009 и лихвите и т.н. скочиха до небесата. Естествено след това никой вече не искаше да дава на някой на който изобщо не е обеден че ще му ги върне и затова сега се налага да им дават другите държави от ЕЗ без да искат да го правят естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Тялото
преди 11 години
Абсолютно! При всеки друг кредит ще се разчитат шансове за връщане, обезпечение и прочее, а на Гърция давай пък после ще мислим. "Вие сте в НАТО трябват ви ххх самолета за ххх милиарда. Произвеждат се Франция. Нямате пари? Германия ще ви даде, няма проблем."Гърция е във фалит. Португалия, Испания, Ирландия и Италия също. Еврото носи повече вреди отлкото ползи. Да го махат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Тези, които ти наричаш кредитори, са виновни за ситуацията сега. Извинявай, но не може да дадеш милиарди на една Гърция, при положение, че производителността там е много ниска (в сравнение със Западна Европа и особено САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
kostas19
преди 11 години
Аз нямам дългове все още ;) а ти ми говориш за обстоятелствата на системата, много ясно, че няма да е безболезнено. Когато спреш наркотиците на наркомана той се гърчи първите месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Ако си на мястото на кредитора дали ще мислиш така??? Но ти явно си от спонсорите на банките и си фантазираш просто тука така да ти олекне. Има само един известен случай когато длъжник на огромни суми пари се е измъквал сух, но в случая няма как да стане понеже Германия държи абсолютно всички козове и диктува условията, на който не му отърва да си излиза никого не спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Когато нещо не върви, е редно то да бъде заменено с друго. Историята е свидетел на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още