IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртната присъда на еврото бе отложена за пореден път

Въпрос на време е пазарите да разберат, че отново не се противодейства на фундаменталните проблеми и натискът да се засили, смята Джоузеф Стиглиц

15:33 | 09.07.12 г. 29
Смъртната присъда на еврото бе отложена за пореден път

Ситуацията в банковия сектор е много по-лоша. Тъй като всяко правителство подпомага банковата система на своята страна, положението на банките е пряко зависимо от способността на управляващите да ги подкрепят. Дори една добре управлявана банкова система ще изпадне в затруднение при икономически спад с размерите на този на Испания и Гърция. На Пиринеите банките са още по-застрашени след спукването на балона на недвижимите имоти.

В своя ентусиазъм за създаване на „единен пазар“, европейските лидери не осъзнаха, че правителствата предоставят скрита вътрешна субсидия на банковите си системи. Така ако се надигне проблем всички разчитат, че правителството ще помогне на банките и така доверието в тях ще бъде запазено. Но някои правителства са в много по-добра позиция от други и така скритата субсидия е много по голяма за тях.

При липсата на равни условия защо парите да не напускат по-слабите икономики и да се вливат в институциите на по-стабилните? Забележителен е фактът, че всъщност не виждаме чак толкова мащабно бягство на капитала. Водещите фигури в Европа не бяха отчели тази опасност, която би могла лесно да бъде избегната чрез предоставянето на общи гаранции. Тази мярка би коригирала веднага пазарните смущения, провокирани от скритата вътрешна субсидия.

Еврото беше дефектно още от самото начало, но беше ясно, че последиците ще се проявят само по време на криза. Въвеждането на еврото беше реализирано с най-добри икономически и политически намерения. Принципът на единния пазар се предполагаше, че ще допринесе за по-ефикасно разпределение на ресурси като капитал и труд.

Но детайлите са от значение. Например данъчната конкуренция може да изпрати капитала не там, където социалната му възвращаемост ще е най-голяма, а при най-изгодната сделка. Вътрешната субсидия за банките означава, че немските банки имат преимущество пред тези на други страни. Затова работниците може да напуснат Ирландия и Гърция, но не защото продуктивността им там е малка, а понеже така ще могат да избягат от дълговете, натрупани от родителите им.

Основната цел на Европейската централна банка е да подсигури ценова стабилност, но инфлацията далеч не е най-големия проблем за Европа днес.

Германия се притеснява, че без стриктен контрол върху банките и бюджетите ще се принуди да „развърже кесията“ си за по-разточителните си съседи. Но в това твърдение се изпуска ключов момент - а именно, че Испания, Ирландия и другите пострадали страни имаха бюджетни излишъци преди кризата и точно икономическият спад предизвика дефицитите, а не обратното.

Ако тези страни са направили грешка, то тя е единствено, че се довериха прекалено на пазарите (както прави  Германия сега) и позволиха балонът на активите да се раздува без надзор. Ако се въведат адекватни политики и се основат по-стабилни институции, което не означава само по-строги икономии и по-добър надзор над банките, бюджетите и дефицитите, то растежът може да се възстанови и пострадалите страни да се справят с дълговете си и да не се прибягва към общите гаранции. Но при всички случаи Германия ще трябва да плати голяма цена, без значение дали се срине еврото или се сринат икономиките на задлъжнелите страни.

Европа има много силни страни, но и слаби. Последните включват основно грешни политики и институционални споразумения. Тези недостатъци могат лесно да бъдат превъзмогнати, само ако бъдат разпознати и счетени за по важни от всички индивидуални структурни реформи в отделните държави.

Може структурните проблеми да са отслабили конкурентоспособността и БВП на някои страни, но не те са отговорни за кризата. Така че тяхното решаване няма да доведе до по-голяма стабилност в Европа.

Европейският подход за печелене на време спрямо кризата и протакане на важни промени няма да работи вечно. Вече не само доверието в периферията на ЕС намалява, но оцеляването на еврото се подлага под въпрос все по често.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Една валута на която не е позволено да умре се превръща във валута "зомби". Валутата "зомби" води собствен живот, и много много не се влияе от живота на другите валути, но пък си гние ежедневно! Всички валути зомбита, както и долара например са създадени с една добра цел, но постепенно започват да служат за източване на живот от дуги валути. Икономистите,финансистите и банкерите не са това което трябва да са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
pantev
преди 12 години
до всички пишещи - уважаеми господа, растеж се пише със "с" раСтеж. Много ви моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ...ало редакцията ЗАЩО триете постинга ми ?Може би защото истината за ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ Е НАЙГОЛЯМАТА ИЗМАМА на съвременната ПСЕВДО-наука икономика ? Или за това, че пик ойл е тук и истината за него е нелицеприятна за плебса и пречи на алъшверижа с рекламки на банки и продавачи на коли ? Забележете в всеки един от тези случай плебса се набутва с КРЕДИТ, който е изплатим САМО с ВЯРА в светло бъдеще - ИНАЧЕ БИЗНЕСА ПО ПРОДАВАНЕ НА ИЛЮЗИИ свършва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Интересно като си такъв капацитет, по-голям от "***" Стиглиц, защо не ти пОбликуват твоите умотворения...По-супертъпо изкаване, че от криза се излиза с икономии не съм чувал.Пич, в началото на 1933 години Германия най-после постига бюджетен излишък, но с цената на тотална безработица и беработеща икономикаСлед това на власт дойде национал-социалистическата партия. Да ти припомня ли кой беше лидерът и и докъде доведе Света?От криза се излиза само с разтеж. Само тогава постъпленията от данъци стават по-големи,хората харчат повече, това създава още работни места и цикълът се затваря. Освен това хиперинфлацията в Бг беше създадена от любимите на всички виденовци, при това съзнателно. Само че Гърция сега не е България тогава - държавни предприятия,партийни шефове-партийни куфарчета-банки-парите навън.Това докара хиперинфлацията в Бг, а *** евро и дебелогъзата източногерманка сринаха бизнеса в Гърция до пълен колапс. И в Испания също... Много умно, нема що....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
MG
преди 12 години
Такъв вид управление , няма да се създаде от нашето поколение .....Но има и възможност , ако не спим на следващите избори и се събудим на време да започнем пробуждането ,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
MG
преди 12 години
Много приказки на пазара....Я да се стягаме в кръста , че само с приказки не става!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"Затова работниците може да напуснат Ирландия и Гърция, но не защото продуктивността им там е малка, а понеже така ще могат да избягат от дълговете, натрупани от родителите им.". Не може хората и техния труд да са обезпечение по какъвто и да е кредит.Ами ако всички Гърци напуснат Гърция кой ще плаща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Социализъм в действие. Те в момента го правят това в гърция. държавата раздаваше пари поголовно в държавния сектор. И точно там се зароди кризата им. Това с раздаване на пари не върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
skitalo
преди 12 години
Ало ДРУГАРЮ, да сте забелязал че ПОЛОВИН ЕВРОПА ЖИВЕЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ И НЕ РАБОТИ?! Ами СОЦИАЛНИТЕ ПРИДОБИВКИ?!Проблемът е и в богатите/фалиралите банки-хрантутници, но най-вече в лежачката и корупцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
skitalo
преди 12 години
Ехей, Дани, къде си приятелю?!Много време се загуби... Чифлика предполагам... ;) :)))Чудя се обаче да не ми се сърдиш нещо, писах ти на мейла както каза, обаче дали си го прочел или ме е хванал някой джънк филтър... щото не писа обратно... или не си имал време ?Ако пишеш ще се радвам много. Аз го отигравам еврото (засега успешно, шорт от 1.3140) пък де да видим... Ти?Сърдечни поздрави!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още