IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция - вратата на Китай към Европа

Пекин използва огромните си резрерви, за да придобива стратегически активи

15:27 | 04.07.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Китай има намерение да използва валутните си резерви, за да разшири глобалното си геополитическо присъствие. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай има намерение да използва валутните си резерви, за да разшири глобалното си геополитическо присъствие. Снимка: Ройтерс

Не много избори са привличали вниманието на световната общественост до такава степен като гласуването на 17 юни в Гърция.

Сега, след като дясноцентристката Нова Демокрация сформира правителство с основната лява партия Пасок и Демократичната левица, ключовият въпрос пред премиера Андонис Самарас е дали новият кабинет ще може да приложи бюджетните икономии, договорени с партньорите на Гърция в еврозоната в замяна на подкрепа от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС).

Ситуацията остава опасна не само за Гърция. През юли Испания и Италия трябва да погасят задължения за съответно 13,2 млрд. евро и 17 млрд. евро. Подобни суми като нестихващи вълни цунами трябва да бъдат изплащани и през следващите месеци, пише Юрико Коике, бивш министър на отбраната на Япония и лидер на Либерално демократичната  партия в коментар за Project-Syndicate.

При последната си среща в Лос Кабос, Мексико, страните от Г-20 заявиха своята подкрепа за оздравяването на европейската банкова система и фискалната интеграция в региона. Заключителният документ от срещата декларира, че страните в добро финансово състояние са готови да предоставят икономически стимули в случай, че глобалният растеж отново изгуби инерция.

В резултат на това обещани подкрепата за Международния валутен фонд (МВФ) достигна 456 млрд. долара. Тези средства са в допълнение към вече обявеното през април разширяване на баланса на организацията с 430 млрд. евро. Така фондът ще разполага с достатъчно средства, за да се намеси в случай на криза.

Страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), всички от които участват в Г-20, представляват 43% от световното население и 18% от световната икономика.

На срещата в Мексико споделената от тях „международна отговорност“ беше изразена чрез 43 млрд. долара, предоставени от Китай, по 10 млрд. долара от Бразилия, Русия и Индия и 2 млрд. долара от Южна Африка. Домакинът на срещата Мексико също предостави 10 млрд. долара.

Международното сътрудничество, разбира се, има за цел да защити глобалната финансова система. Предоставянето на средства обаче означава и право на глас. Не е изненада, че БРИКС засилиха натиска си за реформиране на системата на гласуване в организацията.

В същото време страните от групата все по-често предлагат валутни суапове на правителства, изпитващи икономически трудности.

Всяка страна укрепва позициите си без да обръща внимание на ефекта от своите действия върху международната финансова система. Най-активна от тези страни, разбира се, е Китай, който може да използва огромния си и нарастващ валутен резерв, възлизащ на 3,3 трлн. долара, за да увеличи геополитическото си влияние във всяко кътче на планетата.

Ето един пример. Въпреки че Китай почти не оказа пряка подкрепа на гръцкото правителство, подходът на Пекин към кризисната ситуация е показателен. През октомври 2010 г. китайският премиер Уън Дзябао посети Гърция и на срещата си с тогавашния гръцки премиер Георгиос Папандреу се съгласи да засили сътрудничеството между Китай и Гърция – своевременна подкрепа, която слабото гръцко правителство с удоволствие прие.

Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Въпросът за понасяне на отговорността е този, който най-плаши Гърция. Тази, днес и сега. И техните политици - имам едно такова предчувствие - с кеф вече нагълтват въдицата. Сега ще ядат и пият, ще щракат с пръсти /все пак, Европа се набута, като им опрости милиардите/ и ще отворят не врата, ами портал на милите брат'чеди от Поднебесната. Яко охързулване, да им е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Да не стане така, Китай да даде парите, а ЕЗ и ЕС да изхвърлят Гърция !Как ще се оправят със жълтурите хич не ми е ясни, нито пък ме е еня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още