IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците рисуват новата Обединена Европа върху по-малко платно

Франция и Германия може и да запазят европейското единство, но вероятно ще реализират политически съюз, в който не влизат дори много от старите членки на ЕС

20:30 | 14.06.12 г. 11
Политиците рисуват новата Обединена Европа върху по-малко платно

Колапсът на този голям експеримент - форма на мирно сътрудничество, който ограничава правомощията на националните държави, но не посяга на националните идентичности, ще служи като поучителен пример за политическите лидери на други континенти, допълва той.

Въвеждането на еврото през 1999 г. е самостоятелно и съзнателно усилие с цел да се ускори обединението на Европа и да се разшири влиянието й. В условията на криза опасността в момента се крие в това, че неосъщественото реално европейско обединение и нежеланието да се направи повече ще доведе до разпад на еврозоната и ще се подкопае единния европейски пазар.

В повечето държави широката общественост продължава да си представа политиката в национален, а не общоевропейски план. Разстоянието между институциите на ЕС и избирателите никога не е било по-голяма. Финансово затруднените избиратели пък все по-често се вслушват в призивите на откровено ксенофобски политически сили, което още повече заплашва да разруши и без това крехката интеграция в Европа.

Дори водещи политици се заиграват с мисълта, че проблемите на еврозоната ще бъдат разрешени, ако Гърция – пример за корупция, разпуснатост и политически инфантилизъм, се откаже от еврото.

Освен опасността от неконтролируемо разпространение на финансовата “зараза” в други европейски страни, подобна стъпка би довела и до дълбоки политически последици. Ако Атина се откаже от еврото, по-нататъшна интеграция и осъществяване на истински Европейски съединени щати би било невъзможно.

Кризата обаче налага осъществяването на по-тясна интеграция, ако политиците наистина държат на европейското бъдеще.

Френско-германските различия, видни и в сегашната криза, не са нещо ново за ЕС. Възможно е двете страни да запазят жива някаква версия на европейското единство. Това обаче ще бъде по-скоро една политическа федерация или фискален съюз, който ще е ограничен по обхват. В него дори няма да влязат всички стари държави-членки на ЕС.

Ясно е, че бъдещето на свободната и обединена Европа е въпрос на късмет и на здрав разум. Дали обаче обединена Европа няма да бъде нещо по-малко от цялото? Предстои да разберем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Това толкова прилича на един разпадащ се брак, че е патетично..Успешните бракове, са или по сметка, или по голяма любов, но не по заблуждения за това кой какво го очаква. Ако не е по ГОЛЯМА любов, "сметките" поне трябва да са чисти. Тия, дето се заблуждават, че много се обичат, в крайна сметка си търсят интереса и после - развод. Ух, знам колко е неприятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Нациите си приличат сам по едно нещо, там живеят хора наречени хомо сапиенс, и това, че имат нужда от храна. До там. След това всичко е различно. Нито мислят еднакво, нито работят еднакво, дори не ядат еднакви неща. Защото едните ровят в кофите на другите. За да почустват нужда хората да се обединят им трябва мотив. В този случай - спокойствие и ДОВЕРИЕ. Не са минали и 100 години от последната световна война. Трябва да мине още доста за да могат хората да забравят различията си. Другия вариант е насилствен, при който проблемите не се решават, а задълбочават (добър пример са общите еврооблигации)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Съгласен съм.Всички сме хора и имаме еднакви на брой недостатъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Извинявам се, че се намесвам. Продължителното внушаване на действителни и измислени разлики между европейските народи е в основата на проблема. Европа няма да се обедини преди нациите да осъзнаят колко много си приличат, а не колко много се различават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
А стига бе.Ти наистина ли вярваш още в тая утопия.Имам много приятели немци, французи, шведи, норвежци а и доста българи емигрирали там. Вярващите в равенството и в това богатите да раздават на бедните хич не са толкова много колкото им се иска на някои мечтатели утописти. Нямат и 10%, а опитите за нагнетяване на напрежението около движението "Окупирай Уолстриит" имаха за цел да се консолидират утопистите пролетариати по света.И въобще има ли някой българин, които да вярва че французин, германец и българин ще седнат да живеят накъде заедно и ще се считат за равни?Затова обичам да наричам тия теории: утопия прерастваща в религия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Предлагам лева за нова европейска единна валута, с фиксиран обменен курс 1 лев за 1000 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Това са глупости , Европа най после ще се обедини и не само държавите ще са равни , но и при хората ще има равен старт. Богатите ще подаряват пари на бедните за да могат последните да си сменят евро за нова валута , в случай че се осъществи най негативния сценарий. Германия , както се представя за много успешна икономика без пазарите в другите държави , ще е включила на задна скорост за десетилетия.Никъде не е писано че еврото ще бъде валута на ЕФ , естественно че ще има нова валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още