IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Контролираното напускане на еврозоната е по-добро за Гърция и Европа

Връщането на драхмата ще е болезнено, но ще доведе до по-бързо възстановяване на конкурентоспособността и растежа на гръцката икономика

08:10 | 23.05.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Контролираното напускане на еврозоната е по-добро за Гърция и Европа

“Подобна “драхматизация” на гръцкия дълг в евро е необходима и неизбежна”, заключава Рубини. Загубите на банките ще са управляеми, ако финансовите институции бъдат правилно рекапотилазирани, продължава той. За да се избегне масовия отлив на депозити, може да бъдат наложени временни мерки, както и да се направят директни капиталови инжекции.

Гърция ще трябва и още веднъж да преструктурира дълга си. Ще е необходимо и допълнително отписване на частните вземания, като може да се започне с налагането на мораториум върху лихвите, допълва Рубини.

Някои твърдят, че реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще бъде много по-нисък при реализирането на сценария за излизане от еврозоната. По-важното според Рубини обаче е, че ще бъде възстановен растежът, като се избегне цяло десетилетие на тежка депресия.

Тези, които твърдят, че “гръцката зараза” ще се разпространи и в други държави, също са във фаза на отричане, продължава той.

Другите периферни членки на еврозоната обаче вече имат “гръцки проблеми”. Португалия, например, вероятно също ще трябва да преструктурира дълга си и да излезете от еврозоната. Италия и Испания пък ще се нуждаят от подкрепата на Европа, независимо от това дали Гърция напусне еврозоната, или не, смята Рубини.

Той предлага ресурсите на спасителните фондове на еврозоната и на МВФ да се използват като “пръстен” за тези държави.

Опитът на Исландия и на много от развиващите се пазари през последните 20 години показва, че номиналното обезценяване и контролираното преструктуриране и намаляване на външните дългове може да възстанови устойчивостта на дълга, конкурентоспособността и растежа. Както и в тези случаи, щетите от “развода” на  Гърция с еврото могат да се овладеят, заключава Рубини.

“Добре е да има правила за неизбежния “развод”, тъй като раздялата на Гърция с еврото ще излезе по-малко скъпо и на двете страни. Контролираното излизане на Гърция от еврозоната предполага значителна икономическа болка. Бавният и хаотичен изход обаче ще бъде много по-лош”, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
Възможно да се прекрати сегашно непригодно за евро финансово поведение и до 24 часа време след като се приложи годно за евро финансово управление кризата в Гърция ще е успешно премахната. За повече информация питайте другаря Иван МитевПо заповед на щуката, нареждам проф. Рубини, да захвърли дипломата си в канавката и да замине на обучение при ГОСПОДАРЯ на ПОКРИТИТЕ пари Иван Митев, дипломиран икономист.След като изкара обучението и започне да отчита качествата на "Златните пари' Рубини ще може да види своята грешка. Както и целият свят.Слава на Иван Митев, икономист от световна величина.Предлагам да открием дарителска сметка да му направи паметник на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
Г-н Dean.Jordanov,Написаното от Yambol е истина и тя все повече ще се знае, независимо кой я открил.Проф. Рубини не отчита качества на Незлатни пари и това му пречи за вярна преценка за криза.ЕЦБ, ЕК и МВФ също допускат слабостта на проф. Рубини, но това не променя истина.Защо заради ясна по произход криза, Гърция да е извън Еврозоната?Гръцка държавна грешка създава нейна стопанска криза.Ако я нямаше тази човешка грешка нямаше да я има сегашна гръцка криза.Стопанската криза и болезнените щети са цената, която гърците плащат за тази своя държавна финансова грешка.За да е възможно успешно премахване на гръцка криза е потребно да се прекрати причина, която я създава.Ако през миналата 2011 г. гръцкото правителство бе подобрила своето финансово управление и същото е годно за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 105 милиарда евро.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това се разпространява по бързо от религия!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Yambol
преди 12 години
Възможно да се прекрати сегашно непригодно за евро финансово поведение и до 24 часа време след като се приложи годно за евро финансово управление кризата в Гърция ще е успешно премахната.За повече информация питайте другаря Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още