IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет алтернативни сценария за бъдещето на еврозоната според Fitch

Най-вероятно е Гърция да излезе от валутната общност, а най-малко възможен е пълният й разпад

21:24 | 03.05.12 г. 15
Пет алтернативни сценария за бъдещето на еврозоната според Fitch

Пет алтернативни сценарии за бъдещето на еврозоната разгледа рейтинговата агенция Fitch в нов доклад за състоянието на европейския валутен блок, предаде Ройтерс.

Базовият сценарий според агенцията е европейската валутна общност да остане непокътната и да излезе от кризата с помощта на предприетите икономии и стъпки към по-засилена фискална и икономическа интеграция.

Въпреки това се увеличава рискът от друг развой на събитията, посочват от агенцията.

Алтернативите са излизане на Гърция от еврозоната, създаване на квази фискален съюз, излизане на Германия от еврозоната и връщането и към марката, основаване на Европейски съединени щати и пълен разпад.

Според Fitch пълен разпад на еврозоната и “смърт” на еврото е малко вероятен сценарий предвид огромните финансови, икономически и политически вреди.

Дори частичното разпадане на блока и излизането на една или повече държави от периферията му създава опасност от нанасянето на системни щети, пише в доклада.

Вероятността за преминаване към пълен фискален съюз в близко бъдеще обаче също е много малка, тъй като според Fitch политическа воля за това няма.

В документа се посочва, че европейския монетарен съюз има нужда от сериозни реформи, за да се заздрави структурата му в дългосрочен план.

Вече са направени и първите стъпки към утвърждаването на жизнеспособността на еврозоната – фискалният пакт, бюджетните ограничения, финансовата помощ за периферните членове на валутната общност, програмите за структурни реформи, както и двата спасителни фонда (временния и постоянния механизъм за финансова стабилност), пише още в доклада на агенцията.

Fitch обаче предупреждава, че има нужда от допълнителни мерки за окончателното решаване на кризата. Вероятно ще е необходимо да се пристъпи към известна намеса в националния фискален суверенитет, както и ще се наложи солидарно поемане на суверенни задължения от частния сектор, посочват анализаторите.

Необходими са и мерки за затягане на паневропейския финансов надзор и по-нататъшни институционални реформи за икономическото управление на еврозоната.

Рейтинговата агенция предупреждава, че може да се очакват допълнителни понижения на кредитни рейтинги, дори при реализирането на базовия сценарий, който предвижда запазване на валутната общност на Европа.

На по-голямата част от суверенните рейтинги е присъдена отрицателна перспектива, припомня се в доклада. Това отразява икономическата цена на кризата и рисковете от задълбочаване на спада и повишаване на политическото напрежение, отбелязва се в доклада.

Най-вероятният според Fitch сценарий е излизането от еврозоната на Гърция.

Междувременно Standard & Poor's предупреди, че забавянето на глобалния икономически растеж може да ускори процесите по намаляването на задлъжнялостта на европейските банки.

Заради по-високите капиталови изисквания европейските банки ще продължат да продават активи, посочват експертите.

Ако и вие имате мнение за бъдещето на еврозоната, изпратете ни го на адрес – info@investor.bg и се включете в дискусията сред читателите ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма да има световна валута и основни валути в Света след тази криза , тя е началото на края на основните валути. Много е просто , кизата ще приключи при първия намек че икономиките се отвъзват от петрола и има основателни предположения той да се използва във все по малки колиества. От тук възможните варианти са следните -1.Редукция на численността на населението и то не се нуждае вече от толкова петрол - звучи грозновато но..е работещо.2.Стартира интензивен добив на синтетично синьо гориво , сереч така наречения шистов газ - янките се натискат те да го правят навсякъде по Света с идеята за продължаващо господство на долара им. Т.е. всички ще се нуждаят от техните пари да си плащат горивата.Технологията , ще унищожи питейната вода и ще редуцира и численността на населението.3.Нова технология , тя тръгва като енергоспестяваща и се превръща в енергосъздаваща.Всички технологии използвани в момента се превръщат в скраб.Тяхното оборудване в суровина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте aaba,За да се премахне грешката следва да се подобри държавно финансово управление (ДФУ), в резултат на което то ще стане ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Тази годност ще прекрати развитие на сегашни диспропорции и това дава основание, че до 24 часа време след подобрение сегашната криза ще е прекратена.След като се приложат полезните новости, едва ли някой ще се замисля, че преди това 296 години се е живяло при условия на финансова грешка.Досега не се прави подобрение, защото хората не са осъзнали, че заради грешка се развива кризата.Как може да стане подобрението е публикувано и се знае.Ще Ви кажа един случай: На заседание на комисия в Народното събрание при която се разглеждаше мое предложение за подобрение на ДФУ, Председателят на комисията, който бе от опозицията каза: Ами това, ако го приложим ще напълним правителството с пари и няма да можем да вземем властта.Днес е най-важно да се осъзнае и прецени същността на грешката.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
aaba
преди 12 години
До 1. Иван МитевДосега така и не разбрах точно какво трябва да се направи, за да се прекрати непригодното за евро финансово поведение. Ще има или няма евро, ще има или няма национални валути. Ще се печатат или не пари. Ще има ли златен, сребърен или платинен стандарт или какъвто и ще да е или не. Ще се ликвидират парите като такива и ще минем на бартер? Ще се ликвидират ли банките или не? Ще има ли лихва или не? Всички ще ходим на село и ще копаем земята и ще се самозадоволяваме с храна? Ще направим нов икономочески строй или какво? Какво значи по-точно и обяснено на *** обикновен български език като за хора с малко икономически познания, стъпка по стъпка какво трябва да се направи за да може "до 24 часа след като се приложи годно за евро финансово поведение кризата в Еврозоната ще е премахната"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
сценариите са само три:1. (най вероятния) изхвърлят или подсещат Гърция и още 1-2 *** от ЕЗ, и еврото се стабилизира но като цяло няма фундаментални промени в ЕС2. ЕЦБ пуска яка печатница, въпреки нежеланието на Германия и с голямо закъснение с/о САЩ - положението се стабилизира, бюрокрацията си остава същата, немските и европейските пенсионери/фондове обедняват, еврото става по евтино от долара..3. (най малко вероятния) всички в ЕЗ плесват с ръце, проявяват решителност, правят сурови реформи , не печатат нови пари, правителствата и населението опъва каиша и живее в серизни дефицити но с упорит труд, жертви(!) и вяра в бъдещето плащат настоящата сметка , поставят солидни основи и след 10 години еврото е НОВАТА СВЕТОВНА валута !! и оттам пей сърце - могат да правят това което сега правят американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Най-полезният подход е да се прекрати сегашно непригодно за евро финансово поведение и до 24 часа след като се приложи годно за евро финансово поведение кризата в Еврозоната ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още