IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Еврото е съвременен вариант на златния стандарт, при който тежестта на икономическите дисбаланси пада върху по-слабите страни, пише Джонатан Тапър

08:08 | 06.04.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Според повечето икономисти, ако някой напусне еврозоната последствията ще са катастрофални. Като повечето общоприети факти, подобно виждане ще бъде опровергано не от идеи, а от събитията, които ни очакват, пише Джонатан Тапър, съавтор на бестселъра „Завършекът на играта: Краят на дълговия супер цикъл“ (Endgame: The End of the Debt Supercycle), посветен на дълговата криза. 

Ако еврото се разпадне, това няма да е първият валутен съюз с подобна съдба. През последните 100 години е имало 69 валутни развода, посочва Тапър, който е и мениджър на Hinde Capital, базиран във Великобритания хедж фонд, в коментар, публикуван от CNBC.

Удивително е, че почти всички те се асоциират с ниска макроикономическа волатилност. В почти всички случаи преходът е бил плавен и сравнително предвидим. Примерите включват Австроунгарската империя през 1919 г., Индия и Пакистан през 1947 г., Пакистан и Бангладеш през 1971 г., Чехословакия през 1992 г.– 1993 г. и Съветският съюз през 1992 г.

В такъв случай защо очакваме разпадането на еврозоната да предизвика криза? Гърция, Португалия, Ирландия, Италия и Испания са акумулирали много високи и неустойчиви нетни външни дългове във валута, която те не могат да печатат и девалвират.

Нетните дългови нива на страните от периферията на еврозоната са по-големи, отколкото задлъжнялостта, породила почти всички кризи, довели до фалит и девалвация в страни от развиващия се свят.

Поради изключително надценените реални валутни курсове и много високите нетни външни дългови нива, всяко напускане на еврозоната неизменно би довело до девалвация на нововъведените драхми, песети, ескудо, ирландски или италиански лири.

Механизмите на валутните разводи са сложни, но приложими. Историческите примери могат да се използват като пътна карта за евентуално напускане на еврозоната.

Реалният проблем в Европа е, че периферните страни имат екстремни и крайно неустойчиви дисбаланси и много високи дългови нива. Ето защо контролираните фалити в комбинация с валутна девалвация са неизбежни и дори желателни.

Европейските политици отказват да мислят за приключване на един толкова амбициозен икономически проект, какъвто е еврото. Въпреки това Гърция, Португалия, а вероятно Испания, Ирландия и Италия, в крайна сметка ще решат, че е в техен интерес да напуснат еврото. Когато го направят те ще могат да използват историческите примери като пътеводител.

Въпреки, че от историческа гледна точка еврото е уникално, проблемите които би създало неговото разпадане, не са. Няма смисъл да се впускаме в подробности за това как точно ще се случи това. Подобни сценарии са се разигравали десетки пъти.

Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
И в статията както и доста други статии напоследък споменават често разделянето на европа, аз минсля че е с цел подготовка. Както стана със спекулациите ще гърция ще фалира. супер много се пишеше и тя наистина фалира след време, но го изкараха като "опрощаване на дълг" не като истинскии фалит. Най вероятно така ще стане с Европа, силните икономики ще се отделят от слабите. Но сега тече времето за подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Аз пък казвам, че парите които са наляти от ЕЦБ както каза НЕ са парите на Германия и Франция, а са пари напечатани и без покритие. Можеш ли да ме обориш? Както аз не мога да го докажа така и ти не можеш да ме обориш. Но ако трябва да сме обективни и ти си прав значи Германците и Французите са луди за връзване да си дават пенсиите и спестяванията на други държави ей тей щото са им симпатични.. Мисля, че не са толкова глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
така ще потънат, че никога повече няма да излязат от *** като нас. Нямам си на идея но тука явно има ограничения във символите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Статията изобщо не влиза в детайлите на проблемите и е абсолютно аматьорска или по-точно според мен написана с цел да покаже колко розово е ако еврото се разпадне, каквато е целта на американците през цялото време. Истината изобщо не отговаря на статията, примерно всеки икономист с елементарни познания трябва да знае, че парите които са дадени на държави като Гърция и сие без Италия са парите на Германия и Франция. Отделно сега се наляха допълнително огромни средства от фондове захранвани от северните държави и ако Гърция и сие излязат от еврозоната без да си платят дълговете си мислите, че тия същите северни държави които ще потънат със стотици милярди евро ще продължат да дават пари на Гърция примерно по 5 милярда евро от фондовете на Европейския съюз? това само *** може да си го помисли. И какво прави Гърция ако излезе и и секнат кранчето и от европейския съюз? Трябва да си абсолютен *** ако си мислиш, че за 2-3 тримесечия икономиката и ще започне да расте, не напротив те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Твърденията, че някой си връщал дълговете, печатайки шума и по този начин оставал лоялен към кредиторите си са толкова безумни, че няма накъде. Кредиторите не са ***. Не знам как САЩ връщат дълговете си, при положение, че брутният им дълг постоянно расте, а доларът има дългосрочен тренд надолу - накратко - повече дългове, по-обезценена валута. Класическа измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 12 години
Хъм , доста добро си е сравнението - също както златото , еврото не позволява на страните да девалвират валутите си както и да вповеждат активна парична политика . Справки системата на валутен борд в България . Всякакви братвежи за златни стандарти , финансова дисциплина и други класически теории се удавиха във факта че САЩ смело прегърна кенсианските теории и в момента има жива икономика която може да се управлява , както и да връща дълговете си . За Европа явно ще последва надявам се само едно изгубено диситилетие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
мен лично това ми хареса:Паниката не унищожава капитали, тя само разкрива степента, до която капиталът вече е бил унищожен чрез безотговорни инвестиции в безнадеждно непродуктивни начинания.Изоставянето на еврото просто ще премахне съществуващите дисбаланси и ще кристализира загуби, които вече са налице.сравняването на евро със златен стандарт не е толкова фатално, просто авторът на статията го е избрал неправилно за подзаглавие. на друго трябва да се акцентира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
blago72
преди 12 години
Златото вече не е платежно средство, а щом може да се купи с хартийки, защо да не бъде сравнявано с тях?Освен правописните грешки, има и друго интересно в статията - механизма, по който може да се направи валутна обмяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 12 години
Страхотно сравнение между благородният метал, платежно средство от хилядолетия и някакви хартийки без покритие.След подзаглавието спрях да чета надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още