IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Китай ще е най-голямата икономика в света още преди 2030 г.

Както обаче китайските лидери добре знаят, сегашният модел на растеж е неустойчив, посочва президентът на Световната банка Робърт Зелик

14:09 | 27.02.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Световната банка Робърт Зелик пристига на икономическа конференция в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Робърт Зелик пристига на икономическа конференция в Пекин. Снимка: Ройтерс

„Необходимостта от реформи е безспорна, тъй като Китай преживява повратна точка в своето развитие", допълва той.

„Реформите, които изстреляха Китай по траекторията на сегашния растеж бяха инспирирани от Дън Сяо Пин. Сега обаче, Китай е достигнал нов повратен момент в историята си и необходимата промяна е не по-малко стратегическа и фундаментална“, се посочва в доклада.

Зелик признава, че Световната банка и Пекин имат някои разногласия по съдържанието на доклада, който е изготвен съвместно с Development Research Center (DRC) - водеща китайска агенция за изследвания, която съветва правителството в Пекин.

„Докладът е реалистичен. Реформите не са лесни и често имат странични ефекти“, допълва Зелик.

В публикувано през ноември изследване Международният валутен фонд (МВФ) също призовава Пекин да либерализира финансовите си пазари, за да предостави на инвеститорите, търговските банки и централната банка повече автономия.

Според Дун Тао, икономист на Credit Suisse в Хонконг, препоръките на Световната банка са смислени, но не изцяло приложими, тъй като въпросът за приватизацията в Китай остава чувствителен.

„Като икономист аз съм голям привърженик на пазарната икономика. Пекин обаче трябва да балансира между това, което е икономически печелившо и това, което е практично от политическа и социална гледна точка“, допълва той.

Докладът получи подкрепата на китайския вицепрезидент Си Дзинпин и на вицепремиера Ли Къцян, които би трябвало, освен ако не се случи нещо непредвидено, да наследят президента Ху Дзинтао и премиера Уън Дзябао, когато приключи процесът на политическа приемственост през март 2013 година.

Вицепрезидентът на DRC Лю Шъдзю също признава, че реформите са необходими, тъй като китайската икономика със своите около 9% годишен ръст, се очаква да се забави до около 5-6% през следващите 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
kreditkiller
преди 12 години
Това е голям проблем за СБ, скоро най-голямата ще най-голяма икономика но тя няма да има нужда от СБ и МВФ, защото те не могат да създават от нищото Юани :). Баба Ванга го е казала "жълтата раса" ще завладее света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 12 години
Поредния *** решил да дава акъл на по умни от него.Китай създаде добър модел.Еднопартийно управление със здрави закони.Смъртна присъда за кражба.Американските *** тръгнали да раздават акъл.Да си оправят Америка а не да си врат задниците в Китай.Там никога няма да командват.Китай не е България нито Сърбия.Такъв ще им го отпори та ще им се изциклят очите.Въобще дошъл е момента американските простаци да бъдат натикани в пустините на Америка.Хубавци.Те ще определят курса на юана и лихвените проценти.Ми да заминават на *** си у гъзо.Тази *** пасмина е причина за войните по цял свят.Аз искам всяка държава да има ядрено оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 12 години
Както винаги *** се опитва да научи умния. Ако господин Зелик знае рецепта как да бъде постигнат 10% ръст в продължение на 30 ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ години нека да съветва европейските ръководители. Но нещата нито в Европа, нито в USA са добре. В момента, когато на Европа и е необходим спасителен план за Гърция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Унгария, ние сме се завайкали, че ръстът в Китай можел да спадне до 8%. Нека първо си оправим собствената къщичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
http://money.cnn.com/news/economy/world_economies_gdp/?iid=EL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
Груба грешка Наи голямата икономика през 2025 година ще бъде Е С със Турция Украйна Сърбия и Западните Балкани в състава си Китай няма да бъде дори 3 икономическа сила Много скоро ще бъде изпреварен от Индия Поверваите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още