IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли капитализмът да спаси света?

Бившият американски президент Бил Клинтън и изпълнителният директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан споделят мисли от страниците на FT

08:33 | 22.01.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето анализатори са съгласни, че кризата на капитализма е причинена от два основни проблема: неспособността на системата да осигури устойчив просперитет чрез икономически растеж и работни места, както и виждането, че като цяло системата е твърде нечестна и социално несправедлива, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pimco, най-големият облигационен фонд в света, в коментар за Financial Times.

Да се провалиш по един параграф е проблем. Да се провалиш и по двата параграфа, при това по толкова драматичен начин е наистина „криза“, която повдига легитимни въпроси за системата като такава.

Първо, капитализмът винаги е бил и винаги ще бъде уязвим за традиционните капани на пазара. Ето защо трябва да направим така, че да понижим риска в няколко сектора, които имат свойството да усилват добрите и лошите аспекти на системата.

Финансовият сектор определено е един от тези сектори. През изминалото десетилетие 5 страни – Исландия, Ирландия, Швейцария, и което е по-важно поради систематичната им роля - Великобритания и САЩ, забравиха за факта, че финансите сами по себе си не са индустрия и че финансовият сектор зависи от способността си да обслужва реалната икономика. За катастрофата допринесе и виждането, че финансите представляват следващата стъпка на естествената еволюция на капитализма (от земеделие към индустрия, през услуги и накрая финанси).

Благотворителността сама по себе си няма да реши глобалните проблеми. Капитализмът от друга страна може да помогне, при това като върне хората на работа, коментира темата за състоянието на капиталистическата система бившият американски президент Бил Клинтън.

Винаги е съществувала пропаст между това, което правителствата могат да предложат и това което частният сектор може да произведе – пропаст, която благотворителността помага да бъде запълнена. Нашата отговорност се състои в това да преосмислим този модел, като преразгледаме връзката между икономическите и социалните предизвикателства, така че ползите и възможностите да са достъпни за повече хора.

Първо, преразглеждане на модела е необходимо защото хората искат това. От Закути парк край Уолстрийт до площад Тахир в Кайро протестиращите заявяват, че сегашната система не работи за твърде много от тях.

Второ, финансовата криза недвусмислено разкрива, че пътят който следвахме е бил нестабилен и неустойчив. Въпреки че глобалните икономически системи помогнаха на много хора да забогатеят, те на практика задълбочиха неравенството, включително и между отделните страни.

Неравенството не само че потиска бедните и убива мечтите на средната класа, но също така спъва продуктивността и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Добре си го написал, само дето явно не слагаш себе си на мястото на затворените някога крепостни в Трънска, или да речем Луковитска селищна система. Които трябва да работят като роби в даденото населено място, задължитено в определеното предприятие ( имаше и четиримесечни предизвестия, при които дори и да си изчакап търпеливо целия срок, пак те уволняваха с несъгласие на една от страните, което пък влечеше минимална щатна заплата на следващото работно място и неплащане на клас за две години и т.н.).Ама важното е ти да си добре, нали?Отдавна е написано - ресурсите са ограничени, желанието за потребление - безгранично. Присъщо е на човека. Лакомията ще ни затрие. Без оглед на обществено-икономическия строй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Би трябвало винаги хората да разполагат с резултатите и/или еквивалента на възпроизведеното от личния им труд благо. Но категориите на нематериалните блага/наука, изкуство, спорт и прочие и прочие/ са обект на субективна оценка. Ето първия от проблемите. Иначе, докато има дисбаланс между принос към благата и тяхното консумиране от една страна и натрупването на огромни блага/които така или иначе не могат да се изконсумират "нормално"/ от единици хора от друга, ще има и проблем. И двете системи водят неизбежно до един резултат и 50-60 години от човешката история го показаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
alphaomega
преди 12 години
Проблема не е в капитализма, нито в която и да е друга система! Проблема е във безконтролното нарастване на световното население, и пристрастеността на човечеството към икономическия "растеж" което води до разхищаване на ресурси, експлоатация и висока концентрация на богатствата в единици. Колкото повече хора има на планетата толкова повече ще намалява стандарта на живот! Едната причина е че ресурсите са ограничени, другата е че колкото по голямо население - толкова по маловажен става отделния индивид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
bozavino
преди 12 години
не, при капитализма се изразходват огромна част от човешкото лично време и световните енергийни ресурси в транспорт на човека до работноили учебно място, а в социализма човека предимно се поставя в близост до неговата жилищна среда, даваща ти всичко на една ръка растояние, без да губи 1-2-3-4часа в транспорт и израходвайки по-големи и по-големи .. по-малкото зло..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
стог
преди 12 години
Най-дълго съществувалата организация на обществата (която ние несправедливо наричаме с грозното име "робовладелски строй"), се отличава със справедливия си икономически механизъм: Тотално управление на труда и контролирано разпределение на благата (моля ви, не ползвайте холивудските представи за тези времена).Спомнете си само за загрижеността на фараоните към цикличността на природата - те от рано са вземали мерки за складиране на жито, с цел недопускане на гладни години.Капитализмът и социализмът са продукти на една и съща система. Решението не е в тях.Единственият ни проблем обаче е: Как да се разделим на трите необходими касти? Има решение, но малко бавно ще стигнем до него (неизбежно е).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
твърдо не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Sakamano
преди 12 години
Само че, постигането на "равенство" и "социална справедливост" винаги води до там, че все повече тунеядци започват да паразитират върху все по-малко работещи хора. Нищо справедливо няма в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Как да направим така, че най-слабите хем да да не са оставени да изгинат, хем да не свикват на подаяния? Възможно ли е? Като оставим религиозните и алтруистите на страна, хората споделят това, което имат, само ако чувствуват... сигурност...."..сегашната система не работи за твърде много хора..." и капиталът е това което помага системата да се реструкторира. Въпросът е: кое се поддава по-лесно на реформи - капитализма, или социализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още