IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Омагьосаните спирали на Европа

Икономическите проблеми на еврозоната са тежки, но не са непреодолими - важно е всеки да свърши своята работа

09:37 | 17.01.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Омагьосаните спирали на Европа
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
колеги всичко е една голяма игра - просто така се налага Новият Световен Ред - ако искат да въведат единна валута и единна централна банка заедно с Световното правителство еврото и долара трябва да изчезнат ...... така е замислено от Елита - ще жертват дори Америка . все пак ако има Световно правителство то не би искало до има една най- мощна държава - то би искало да контролира всичко.....eврото ще изчезне както и долара но не изведнъж а постепенно - ше има колебания нагоре надолу - но в дългосрочен план и двете валути са обречени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Писна ми някой икономист да ми разправя, че видиш ли да се развиваме трябва да дърпаме колкото може повече кредити. Еми да дръпнем, да купим 5 модерни машини за 1 милион лева, да плащаме заплати средно по 1000 лева на работник, осигуровки,екстри, тиимбилдинг и после да се конкурираме с Китай, по цени. Еми няма как да стане. Фирмите производители в европа в момента се свиват и ще продължават да се свиват. Дачия и Нокия напускат Румъния заради високите заплати. Китай направиха завод за коли у нас, в който работят ХА китайци. Еми къде ти подема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
plamenov
преди 12 години
Седя си аз, чета си и се чудя ..... Кога ли ще се обади гуруто на икономическите гурмани ...... и ето че той се появиииии ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Държавният дълг на съответна европейска страна е диспропорция, която се развива заради нейно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за "Незлатни пари", в т. ч. евро.(Посочената държавна финансова непълноценност се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.)Правителството на тази страна е обречено на сигурен провал, защото колкото повече работи, (при достатъчно време) толкова по-лоши резултати получава.Зависимоста е изяснена:1/ При наличие на Грешката на Джон Лоу се развиват диспропорции.2/ При запазване на този държавен финансов недъг, колкото повече се работи и се създава по-голям брутен вътрешен продукт толкова повече се развиват тези диспропорции.3/ При достатъчно време именно тези диспропорции, които се създават поради наличието на Грешката на Джон Лоу предизвикват криза.Забележка: Кризите при отделните страни са по различно време, поради разлики при техни стопански условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
Моделът на капитализма ,който се проповядва в ЕС е сбъркан ,всяко нещо искат да регулират ,доста неща почнаха да се субсидират ,само и само да си водят статистика за ниска инфлация и дефицит ....Това ли е развития Капитализъм ,ми той по-нищо не се различава от Развития Социализъм ...Защо не се остави всичко на пазарен принцип ,който не му отърва ,да се занимава с друго . Днес един ЗП планира каква субсидия и плащания ще получи , а не какво ще произведе и на кого ще го продаде ....Това ако не е спирала..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Силно се съмнявам, че в ситуация на стагнация, липса на пазар, ограничено потребление, влошена икономическа и политическа обстановка предприятията ще търсят кредити /макар и при ниска лихва/, освен ако изцяло не са си осигурили пазар извън Европа. Въпросът е колко са тези предприятия и доколко могат да се конкурират с Китай и Индия, освен ако работниците в Европа започнат да получават заплати колкото в тези държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
"Изследвания показват, че малките и средни предприятия са двигателите на създаването на заетост в европейската икономика. Този тип предприятия обаче се нуждаят от кредити, за да растат и да наемат, което подчертава важността на действията на ЕЦБ по осигуряването на ликвидност в банковата система."Винаги съм се чудел защо толкова уж големи икономисти обясняват как всичко ще се оправи като се взимат кредити, а после разправят за разни "спирали" и "вливане на ликвидност". Последното го разбирам като напечатване на още пари за заеми. Според неикономическото ми мнение, на малките и средни предприятия трябва да се осигурява добър доход за работата им, за да не се налага взимането на кредит. А не големите пари да се прибират от големите риби, които после да ги слагат в банки, които от своя страна да ги дават на кредит на малките и средни предприятия.Това според мен е най-голямата спирала - "работете за да изплащате дълговете си, като си вземете заем от парите които сами сте изработили"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още