IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще избухне пенсионната бомба в Европа

Към 2060 г. 14% от БВП на ЕС ще се изхарчва за изплащане на пенсии, изчисляват експерти

23:07 | 11.01.12 г. 11
Кога ще избухне пенсионната бомба в Европа

Броят на хората на възраст над 65 години в 34-те държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се очаква да нарасне повече от четири пъти и да достигне 350 млн. души през 2050 г. За сравнение през 1970 г. възрастните над 65 години са били 85 млн. души.

Изчисления на JLT Pension Capital Strategies пък показват, че средната продължителност на живота в Европа се увеличава с по пет часа дневно. Според ООН в развитите държави тя ще достигне 83  години през 2050 г., докато през 2009 г. е била 75 години.

Мерките

Правителствата по целия свят, включително в Германия, Франция, Гърция, Италия и Великобритания, предприеха пенсионна реформа и увеличиха възрастта за пенсиониране с цел намаляване на бъдещите разходи.

Същевременно в повечето държави се наблюдава и стремеж към намаляване на размерите на пенсиите. Във Франция например към 2060 г. средната пенсия ще бъде 48% от средната работна заплата на страната, докато в момента е 63%.

Ако пенсионните реформи не се проведат, то финансовите ресурси на държавите в Европа ще се изчерпят много бързо. В момента например във Франция на всеки пенсионер се падат 4,2 работещи, а до 2050 г. съотношението ще намалее до 1:1,9. В Германия в момента 4,1 души издържат един пенсионер, а през 2050 г. те ще намалеят до 1,6.

Според Mercer излизането от еврозоната на държави като Гърция и Португалия може да доведе до облагодетелстване на пенсионните им системи, тъй като връщането към националните им валути ще доведе до свиване на държавните задължения към пенсионерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Значи не само при нас са окрадени пенсионните фондове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още