IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пол Кругман: Ще се спука ли балонът в Китай?

Азиатската държава върви по стъпките на Япония и САЩ, смята Нобеловият лауреат по икономика

08:07 | 20.12.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Ще се спука ли балонът в Китай?

От 2000 г. инвестициите в недвижими имоти като част от китайския БВП са се удвоили, генерирайки повече от половината от общия инвестиционен ръст. Със сигурност обаче много инвестиции са били привлечени и от компании, обслужващи процъфтяващата строителна индустрия.

Как може да сме сигурни, че недвижимите имоти в Китай са балон?

Секторът демонстрира всички признаци за това – свидетели сме не само на нарастващи цени, но и на твърде добре познатата от САЩ през 2007 г. спекулативната треска.

Съществува и още един паралел с американската действителност – кредитирането нараства, като в голямата си част то е предоставено не от традиционните банки, а от нерегулирана сенчеста банкова система.

Има разбира се огромни разлики в детайлите. Сенчестата банкова система в американски стил включваше престижни компании на Уолстрийт и сложни финансови инструменти, докато китайската версия използва подземни банки и дори заложни къщи.

И все пак последствията са сходни: в Китай, както в САЩ преди няколко години, финансовата система се оказва много по-уязвима, отколкото е видно от балансите на легитимните банки.

Сега сме свидетели на спукването на балона. Въпросът обаче, е какви ще са щетите за китайската икономика и света.

Според някои анализатори не трябва да се притесняваме. Те посочват, че Китай има силни и хитри лидери, които ще направят всичко необходимо, за да се справят с евентуалната криза. Идеята е, че китайското правителство може да прилага каквито мерки си пожелае, тъй като няма защо да се притеснява от политическите ограничения, налагани от демокрацията.

Въпреки това подобни аргументи не липсваха и по адрес на Япония през 80-те години, когато за брилянтните японски финансисти се твърдеше, че държат всичко под контрол. По-късно станахме свидетели и на уверенията, че Америка никога няма да повтори грешките от изгубеното десетилетие в страната на изгряващото слънце.

Всъщност катастрофата в САЩ се оказа дори по-лоша от тази в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
ами то ресурсно богатата Русия ако поиска може да залее света не само с нефт, газ и всичко останало но и със злато, те го имат в огромни количества като неразработени ресурси, щото нали него смяташ за "стабилен измерител"???...да ама не, ресурсно-нефтена африка и русия живеят най-зле, може би защото руснаците са си изпили мозъка с водка а пък арабите са обезумяли от исляма????...все тая, трябва не само да имаш ресурси а и малко мозък за да знаеш какво да правиш с тях като например японците дето нямат нищо друго освен мозък и дисциплина !!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
kaputov
преди 12 години
В съвременния свят е важно не само да имаш природни ресурси,но и да си в състояние да ги владеееш.Като следствие на това видяхме "Арабската пролет",войните в Ирак и Кувейт,а сега и опита да се свали Путин.Ние както винаги сме на опашката за помощи с протегната ръчица. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Представете си следната картинка: освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Ако можехте да погледнете зад стената щяхте да видите свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Австралия и Канада...!!! Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи! Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още