IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френско-британските страхове от 1989 г. се материализират

Едно от фундаменталните последствия от европейската криза е, че Франция е почти маргинализирана

07:40 | 09.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс</p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Снимка: Ройтерс

Между 1870 г. и 1945 г. двете страни са водили 3 войни. След края на Втората световна война френските и германските лидери бяха основен двигател на европейската интеграция, а избягването на евентуален четвърти конфликт се превърна в техен дългосрочен приоритет.

Първата стъпка към сегашния Европейски съюз (ЕС) беше Европейската общност за въглища и стомана, създадена през 1951 г. и целяща да гарантира съвместен контрол над ресурсите, използвани при война. По думите на тогавашния външен министър на Франция и архитект на идеята за европейско единство Робер Шуман, така евентуален въоръжен конфликт между двете страни би се оказал „материално невъзможен“.

И все пак четири десетилетия по-късно обединението на Германия, станало факт след падането на Берлинската стена, се оказа твърде голяма стъпка за Митеран и Тачър, разкрива доскоро класифициран документ от 20 януари 1990 г., съдържащ стенограма от среща между двамата лидери.

„Това ще изправи всички пред сериозен проблем“, казва казва Тачър. Митеран посочва, че „агенти“ на Западна Германия са агитирали за обединение в източните провинции.

„Ако пожелае, Германия може да постигне обединение, да вкара Австрия в Европейската общност и дори да си върне територии, които изгуби след войната. Те могат да вземат дори повече, отколкото Хитлер“, допълва Митеран.

Германският канцлер Хелмут Кол, който извърши обединението, се оплаква в мемоарите си, че Митеран е играел „двойна игра“ и че не е сметнал за необходимо да изрази опозицията си срещу обединението на Германия единствено защото е вярвал, че съветският ръководител Михаил Горбачов никога не би позволил това да се случи.

„Не го осъзнавах в онези дни – Митеран и Маргарет Тачър са залагали, че Горбачов никога няма да допусне обединена Германия в НАТО“, пише Кол в публикуваната през 2009 г. Vom Mauerfall zur Wiedervereinigung (От падането на Стената до Обединението). „Те  тотално се бяха самозалъгали“.

Подчертавайки мнителността на Митеран, документът го цитира да споделя, че „перспективата за обединение е превърнала германците в лошите германци, каквито обикновено са били“ и че „в поведението им личи определена бруталност“.

Поради натиска на Франция, която иска да задържи Германия в политическа и валутна усмирителна риза, Кол се съгласява да се откаже от германската марка въпреки обществената опозиция. Договорът от Маастрихт, подписан две години след обединението на Германия през 1992 г., предначерта пътя към валутен съюз.

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Съжалявам, явно нещо съм объркал и мнението ми не е излязло както трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Тая статия ми се струва недовършена,но поне сочи къде е истинската причина на проблемите - Велика Британия и от части Франция. Двете тъпоумни държави са загрижени за имперското си положение защото знаят,че Германия винаги е можела да ги смачка като тахтаби(дървеници). Страх и малодушие лъха от лидерите им. Германия си е научила урока и предлага най-точната рецепта за излизане от кризата - рестрикции. И слава богу! Защото вече се вижда и от слепците, че прехвърлянето на Русия да дойде демокрацията и да се отпуши съвсем и тази страна с огромни ресурси, но и нужди. Тогава и ние ще можем да намажем филийката и да дръпнем яко напред. Но засега, нека подкрепим Германия и усилията и да спаси обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Само Меркел е в час засега и се противопоставя на злото. Знае, че ако приеме европейските бонове (което е изцяло срещу интересите на Германия), може после да си оди да бере дренки като безработна. Много сладко нещо туй евро-боновете, ей! За кърлежите са златни. Нови заеми с ниски лихви, аз ям, а всички (най-вече немците) плащат. Красота!Май само един съюз (договор) Германия-Русия е спасението. Много продажни европейски политици. Слепци с очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Разпада на еврозоната е въпрос на дни. САЩ ще фалират. Ще се променят финансовата, икономическата и политическата системи. Акциите на банките и предприятията ще се превърнат просто в хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Jimmy
преди 12 години
"ненаситния пазар на Русия" откъде пък ти се присъни тая "ненаситен" руски пазар :D "от което двете икономики дебелеят" - да, немската икономика расте, макар и не много силно точно в момента, но в Русия дебелеят олигарсите, поради високите цени на петрола, но той в обозримо бъдеще (50-100г.) все ще свърши ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Никога за Англия и САЩ не е имало нищо по-страшно, от съюз мецду Германия и Русия! Индустриалната и технологична мощ на Германия в някаква форма на симбиоза със суровинната база и ненаситния пазар на Русия са нещо, на което се е пречило и ще се пречи по всякакъв начин. Не случайно вдовицата на адм. Канарис, сочен за човекът, убедил Хитлер да нападне Русия, доживя достойни старини в Лондон на държавна издръжка.Накой ще попита: това пък в каква връзка? Ами някак си тихомълком, докато всички са заплеснати в кризи, войни, пролети-есени и пр., руско-германската дружба крепне и се развива, от което двете икономики дебелеят и това на много хора не се харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolait
преди 12 години
много смешен коментар на хора, които вадят скелетите от гардероба. Нямо по-опасно нещо в сегашната ситуация от проява на НЕМСКИ ПРОВИНЦИАЛИЗЪМ(така добре описан от Кисинджър в неговите книги). Това именно ще обрече Европа(в частност и Франция) на мизерия и многократно засилване на мощта и силата на Берлин на общия фон на задлъжнялост и безсилие(демек всеки ще ходи да иска пари от Меркел, обаче след 5 години може да не е Меркел с нейната предпазливост).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още