IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и ЕЦБ играят опасна игра, за спасителния план трябват доста повече пари

След първоначалната еуфория пазарите ясно показаха, че искат по-адекватно решение на дълговите проблеми, се казва в коментар на Bloomberg

11:15 | 31.10.11 г. 29
Автор - снимка
Създател
Германия и ЕЦБ играят опасна игра, за спасителния план трябват доста повече пари

Позицията на Германия е, че преди да се случи нещо в този род трябва да има механизми, които да гарантират, че централната банка няма да изпадне в ситуация, при която да е принудена да изкупува облигации на безотговорни правителства.

Както Жанк-Клод Трише посочи през миналата седмица, властите в Европа трябва да имат правомощия да взимат „директни решения“ за икономическата политика на държавите, които не успяват да поддържат стабилни финансовите си показатели.

Германия и ЕЦБ залагат на по-умерените начини за спасяване на закъсалите държави и разчитат, че така могат да предотвратят проблемите да не излязат извън контрол. В същото време обаче те поддържат силен натиск върху някои държави, сред които е и Италия, да се откажат от част от фискалния си суверенитет.

Това е опасна игра, предупреждават от Bloomberg. Реформите, към които се стремят Германия и ЕЦБ може да изискват промени в договорите за създаване на Европейския съюз и еврозоната, което пък може да отнеме години. През това време съмненията за бъдещето на Европа тласкат все по-големи страни към момент, когато дълговете стават прекалено тежки и застрашаващ банковата система.

В даден момент инвеститорите ще откажат да кредитират държавите и банките на каквато и да било цена, а последиците ще бъдат такива, че ЕЦБ няма да успее да им противодейства.

Спасяването на еврото сега, за да се оправят проблемите в бъдеще далеч не е идеалният вариант. Той просто е най-добрата от лошите опции – факт, който лидерите на еврозоната трябва да признаят преди да стигнат до точката, от която връщане назад няма, завършва коментарът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Всички виждаме световната криза, която няма намерение да отминава - цели държави задлъжняват все повече и повече (почти виртуално), вече една наша съседка фалира, световни бунтове и размирици... Мисля, че е повече от очевидно, че световната монетарна система се срива. Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???А катастрофалното фискално положение на Еврозоната как да бъде поправено?МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Иначе ги чака драхма 10-100 към 1. Т.е. 10-100 пъти спад на стандарта". 10-100 към кое......че не ми стана ясно? Историята на пари познава: медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини всички те с по-голяма стойност: от пресования памук с малко мастило по него наречено американски долар или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Това за разпада на ЕС са си пълни глупости, тука банките се борят да накарат ЕЦБ да печата на воля и те да продължават да ограбват работещите хора, това е самата истина и искат инфлация, повечето държави са заинтересувани от инфлация, това е универсалния начин банките да ограбват работещите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
valk
преди 12 години
Къде е Иван Митев да Ви обясни грешката на Лоу липсва ми, а на Вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Вярно, че още не се е разпаднал, но докога? Както е показала историята се включваме все на губещата страна. Ако имахме праволинейна политика поне отвреме навреме щяхме да уцелваме правилната посока, а не да сме все в противофаза:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
чакай бе, той още не се е разпаднал =]и няма да се разпадне докато има политическа воля за съществуването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Искаш да кажеш - Гърция да напусне еврото? Не бих казал, че ще го направят. Това ще значи много по-голяма катастрофа за тях от сегашната. Сега ще им намалят 2-3 пъти заплатите и ще се стабилизират. Иначе ги чака драхма 10-100 към 1. Т.е. 10-100 пъти спад на стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ss1
преди 12 години
Тоя път България няма нищо общо с разпада на ЕС. Гърците са тия виновници за разточителството и лъжите с които влязоха в еврозоната, знаейки че европа ще им плаща дълговете, защото бъдещето на Европа е сложено на карта. Благодарение на долните византийски номера и слабия контрол на еврокомисията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
Патилан
преди 12 години
Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Но това е напълно разбираемо, след всичко, което направи Гърция срещу ЕС и всичко, което направи Германия за спасяването и. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува, ама на теория само.Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Италианците тръгват по пътя на гърците. Нека протестират. Гърците си протестират, португалците и те ще почнат, накрая на германците ще им писне да плащат сметката и ще ги оставят да се оправят.Самият ЕС вече осъзнава тежкото си положение и разбира, че края на този съюз идва и то не за друго, а заради многочленството и мафиотското финансирането на това многочленство. Вече се вижда как Европа е обхваната от силна икономическа обърканост. Европа стремително се дестабилизира и губи привлекателността си като място за спокоен и щастлив живот. Да бяха се вслушали европейските политици, когато ги подсещахме, че влезе ли България в коалиция или съюз, то изходът е разпад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още