IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Най-лесният вариант за еврозоната е северните държави да излязат от нея

Европа върви по грешен път, тъй като се фокусира върху орязването на разходите, а в момент на шок това не е правилна политика, смята Нобеловият лауреат

11:10 | 04.10.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джоузеф Стиглиц, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Когато се създаваше еврото много икономисти смятаха, че това е незавършен процес. Тогава бяха предложени множество механизми за координиране на икономическия цикъл на отделните държави, но нито един от тях не бе реализиран на практика.

Такова е мнението на американския икономист и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, изразено в анализ за ВВС.

Едни от основните неща, които карат модела на общата валута да работи в американските щати, е фактът, че има обща фискална политика и на практика неограничена възможност за миграция, посочва Стиглиц.

В Европа пък няма единен орган, който да определя фискалната политика, а миграцията е далеч по-трудна, тъй като много от страните не биха си позволили да пуснат цялото си население навън. Такава рамка не позволява съществуването на ефективен валутен съюз.

Това, за което се споразумяха в Европейския съюз, и с което се обвързаха страните от еврозоната, е пактът за стабилност и растеж. Той обаче е по-скоро пакт, водещ до рецесия, отколкото до растеж. Причината е, че с него се ограничават дефицитите, а когато това се случи по време на икономически шок, то рецептата за рецесия е готова – точно такава, каквато се случва в Гърция.

Въпросът винаги е бил ще има ли възможност да се довърши започнатото в момент на криза, посочва Стиглиц.

Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 15
all_trader2
преди 12 години
ти ли си икономист че ше даваш акъл на доказан светило като Стиглиц ???ако слушаха икономисти като Стиглиц а не неолибералните брътвежи за фискално орязване на разходи по време на криза сега икономиката нямаше да е в толкова тежко състояние - тук в този форум забелязвам че има доста хората със супеи ниско икономическо образование но дават акъли за сметка на това - българска му работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Фалитът на Гърция не е неизбежен, но ако страната получи достатъчно помощ, за да се справи с проблемите си. Страната има огромен потенциал за ръст, така че ако Европа задели достатъчно средства, Гърция би могла да преодолее дълговата криза."Абе този какъв икономисте? на каква основа казва, че има огромен потенциал? Със следобедни сиести и само туризъм няма как да стане. Да не говорим и за непрестанни стачки от които няма как да се получи "растеж"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
eldred
преди 12 години
Северните държави да напуснат еврозоната, издавайте общи облигации, печатайте пари, спасявайте Гърците и останалите мързсели - те ви го Нобеловия лауреат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още