IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Най-лесният вариант за еврозоната е северните държави да излязат от нея

Европа върви по грешен път, тъй като се фокусира върху орязването на разходите, а в момент на шок това не е правилна политика, смята Нобеловият лауреат

11:10 | 04.10.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джоузеф Стиглиц, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Всичко зависи от политиката. Според мен желанието и ангажираността на политическите лидери са ясни, но политическите процеси се разминават с икономиката, а проблемите са доста дълбоки. Смятам, че има доста голям шанс в рамките на следващите 12 месеца еврозоната да бъде по-малка, отколкото е сега, коментира Стиглиц.

Според мнението на доста икономисти най-добрият начин това да се случи е северните страни да напуснат еврозоната. Това ще бъде най-лекият процес за напасване към ситуацията.

Като цяло обаче преобладаващите мнения са, че това няма да се случи. По-популярни са идеите, че някои от по-слабите държави ще напуснат еврозоната, което ще предизвика сериозни трусове на финансовите пазари и замръзване на кредитирането.

Ако Европа упорито продължи по пътя на орязването на разходи в Германия и не предостави необходимата помощ на страните с икономически проблеми като Гърция, то почти сигурно еврозоната ще се разпадне.

Ако обаче сложат достатъчно пари на масата, валутният съюз ще оцелее, поне за още известно време.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е единствената институция, разполагаща с достатъчно гъвкавост, за да се справи с кризата. Тя ще бъде изключително важна, тъй като има както възможности, така и желание да се справи с проблемите.

Бедата в момента е, че доста хора в Германия и други водещи страни са на позиция, че ЕЦБ не трябва да изкупува испански и италиански облигации и не бива да се намесва в проблемите. Ако обаче банката не направи точно така, то перспективите пред еврозоната ще станат доста бледи.

Фалитът на Гърция не е неизбежен, но ако страната получи достатъчно помощ, за да се справи с проблемите си. Страната има огромен потенциал за ръст, така че ако Европа задели достатъчно средства, Гърция би могла да преодолее дълговата криза.

На този етап обаче не виждам никаква форма на подпомагане на растежа, а само мерки за орязване на разходите, с които да се постигне балансиране на бюджета. А аз не съм оптимист по въпроса дали това ще помогне за избягването на банкрут, завършва Стиглиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 15
all_trader2
преди 12 години
ти ли си икономист че ше даваш акъл на доказан светило като Стиглиц ???ако слушаха икономисти като Стиглиц а не неолибералните брътвежи за фискално орязване на разходи по време на криза сега икономиката нямаше да е в толкова тежко състояние - тук в този форум забелязвам че има доста хората със супеи ниско икономическо образование но дават акъли за сметка на това - българска му работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Фалитът на Гърция не е неизбежен, но ако страната получи достатъчно помощ, за да се справи с проблемите си. Страната има огромен потенциал за ръст, така че ако Европа задели достатъчно средства, Гърция би могла да преодолее дълговата криза."Абе този какъв икономисте? на каква основа казва, че има огромен потенциал? Със следобедни сиести и само туризъм няма как да стане. Да не говорим и за непрестанни стачки от които няма как да се получи "растеж"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
eldred
преди 12 години
Северните държави да напуснат еврозоната, издавайте общи облигации, печатайте пари, спасявайте Гърците и останалите мързсели - те ви го Нобеловия лауреат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още