IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапс на еврозоната и глобална рецесия прогнозират икономисти

Над половината от участниците в проучване на Bloomberg сред инвеститори са на мнение, че през 2012 г. Европа ще е най-лошото място за инвестиции в света

16:28 | 29.09.11 г. 29
Автор - снимка
Създател
Колапс на еврозоната и глобална рецесия прогнозират икономисти

По-малко от 20% от инвеститорите виждат в европейските пазари най-привлекателната възможност за инвестиция през следващата година, докато 40% смятат САЩ за най-добра инвестиционна дестинация. Според 53% Европа е най-лошото място за инвестиции през 2012 г.

56% заявяват, че през следващите 6 месеца ще понижат експозицията си към еврото. Половината от всички инвеститори очакват индексът Euro Stoxx 50 да се понижи.

Миналата седмица икономисти на Pacific Investment Management Co., JPMorgan Chase & Co. и Royal Bank of Scotland Group Plc заявиха, че еврозоната върви към рецесия.

Според 88% от участниците икономическата ситуация в еврозоната се влошава. Почти половината от азиатските инвеститори очакват, че през 2012 г. проблемите в Европа ще доведат до световна рецесия. Такова е мнението на едва 34% от инвеститорите в САЩ и Европа.

„Ако кризата в еврозоната се проточи или влоши, комбинираният ефект от изпаряващото се икономическо доверие и суровите фискални икономии ще доведат до сигурна рецесия в страните от периферията на еврозоната“, казва Акбер Накжи, изпълнителен директор на Al Masah Capital Ltd. в Дубай. „Произтичащият хаос и банковата криза почти със сигурност ще предизвикат рецесия в целия регион“.

Докато Гърция се опитва да приложи мерките за бюджетни икономии - необходимо условие за получаването на следващия транш от помощта за страната през октомври - 93% от запитаните са на мнение, че страната ще фалира. За сравнение, през май подобно развитие очакваха едва 85%. Според 56% Португалия ще сподели същата съдба – с 3% по-малко отколкото през май. Прогнозата за Ирландия също се е подобрила, като 58% смятат, че фалитът на Дъблин ще се размине. Едва преди 4 месеца над 50% от инвеститорите бяха убедени, че Ирландия е обречена.

Според 64% от участниците Испания ще продължи да плаща задълженията си. Подобно е доверието и в Италия. Повече от 90% смятат, че Великобритания и Франция ще останат платежоспособни.

Почти всички участници определят кредитния статус на Гърция като незадоволителен, като повече от половината твърдят същото за Италия и Испания. Според 38% кредитната оценка за Германия е отлична, докато според 45% тя е добра. 53% описват доверието си в Япония като „горе-долу задоволително“ или „незадоволително“, докато 59% дават същата оценка за Франция.

Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 0
dmtk
преди 12 години
Проблемът с подобни прогнози е, че няколко години преди напускането, на който и да е от еврозоната, защото този процес технолочино отнема няколко години, ще има ПОЛИТИЧЕСКИ сигнали за това.В момена В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ОТ ЕВРОЗОНАТА , няма и НАЙМАЛКИЯТ НАМЕК, че подобно нещо въобще може да се случи. Няма И НАЙМАЛКИЯ НАМЕК, че НЯКОЯ СЕРИОЗНА (с над 20% гласоподаватели) политическа партия загатва за опит за начало на намек за подобна дискусия.Официалните становища на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ чиновници, политици, комисари, премиери, президенти и т..н. и т.н. е, че напускане на Еврозоната няма да стане, то това даже и не се обсъжда.Затова смятам, че подобни прогнози са абсурдни или изразяват "wishfull thinking" желания на хора заложили, че Еврозоната ще се разпадне и/или Евроната ще колабира и/или Евросъюза да изпадне в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Стига черно-апокалиптични заключения, стига песимизъм и негативизъм! Или дайте алтернатива или не ставайте по-досадни и от Митев с неговото "златно решение" за незлатните пари.....той поне съчинява някаква илюзия...Този ГРЕШЕН свят ще продължи да съществува пак с алчност и фалшиви пари, защото е ГРЕШЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Андрей Любенов
преди 12 години
Ако това не е колапс, кое е - "72% прогнозират, че поне една страна ще напусне еврозоната през следващите пет години""три четвърти от участниците в проучването, проведено тази седмица, очакват икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца""Повече от една трета от участниците посочват, че влошаващата се ситуация около европейските дългове ще доведе до глобална рецесия през 2012 г. "интересно твърдение, че заглавието не отговаря на статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
нас ни натикаха и ни тикат Световната банка и МВФ - в момента тяхната марионетка тук се нарича Симеон Дянков който краде за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
FNM
преди 12 години
До Андрей ЛюбеновПроблемът е в бомбастично лъжтото заглавие, което не отговаря на съдържанието на статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Отново лъжи и заблуди !!! Лъжата е инструмент за управление от ВЕЛИКИТЕ СИЛИ !!! Пропагандната машина на капиталистическите *** е неуморна!В определен момент САЩ ще обявят фалит. По принцип Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, ТЕЗИ, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Печатането на долари върви с колосални темпове. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Допреди 2-3 години реалното покритие (стойност) на 1 долар беше ... 4 цента, според независими анализи. Днес покритието му е още по-малко. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Те ще станат повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака с *** ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип",птичи грип или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Завършени *** са ционистките евреи. Това са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма. На 10 септември 2001 г. министърът на отбраната на Съединените щати излиза със зявление, че Пентагона не може да се отчете за 2,3 трилиона долара, което представлява една четвърт от бюджета й. За да опиша колосалността на тази сума, ще използвам следните примери: ако тези пари се подредят в банкноти по 100 долара, те ще покрият цялото разстояние от морското равнище до открития космос и обратно, и пак ще има достатъчно да се покрият още 30 мили. Тоест, парите са усвоени, познайте от кого? Разбира се, че от тези които служат в тъй наречения Федерален резерв. Трудно ще се оттървем от подобни изчадия, като тях - наричащи се "елит", защото всички по света допуснахме шепа ненормалници и болни мозъци да съсредоточат огромна власт и всякакъв ресурс в ръцете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
:) Твори Нова Световна Новаторска идея, как да оправим световната икономика използваики 3 ( три) ОЛП, нов вид парично управление - Платинени пари, пригодно както за ДФУ използващо "златни", "не златни" и всякакъв друг вид пари :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Да, верно.... Къде е този гений на финансовите анализи да ни разясни ?:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
stanislavr
преди 12 години
И след време оживелите ще го четат в учебниците по история как е започнала Третата световна война. Амин!Купувайте мотики и магарета, земя има. Който си посее, ще яде!И къде е г-н Иван Митев с "грешката", липсва ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още