IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Гърция трябва да фалира и да се откаже от еврото

Разводът е единственият адекватен изход от един провален брак, посочва председателят на Roubini Global Economics

14:18 | 20.09.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Гърция е в плен на порочния кръг от неплатежоспособност, ниска конкурентоспособност и рязко задълбочаваща се депресия. На фона на драконовите мерки за фискални икономии, публичният дълг на страната скоро ще достигне 200% от брутния вътрешен продукт (БВП).

За да се измъкне, Гърция трябва незабавно да прибегне до контролиран фалит, доброволно да се откаже от еврото и да се върне към драхмата, пише Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics и професор в Stern School, New York University в коментар за Financial Times.

Последната сделка за подмяна на гръцкия дълг, предложена от Европа на Атина, е неизгодна, тъй като тя не води до необходимото облекчаване на дълговия натиск. Ако разгледате параметрите на сделката и вземете под внимание сочните бонуси, които планът предвижда за гръцките кредитори, реалното понижаване на дълговата тежест практически е равно на нула.

Най-доброто решение за страната в настоящия момент би било да отхвърли сключеното под натиск споразумение и да договори ново.

И все пак, дори ако през следващите седмици дълговата тежест в Гърция бъде реално и чувствително понижена, страната няма да може да се върне към растеж, освен ако конкурентоспособността й не бъде възстановена много бързо. Без икономически растеж гръцкият дълг ще остане неустойчив.

Проблемът обаче се състои в това, че всички варианти за възстановяването на растежа включват постигането на реално обезценяване на валутата.

Първият от тези варианти – рязко поевтиняване на еврото е малко вероятен, поне докато щатската икономика изпитва слабост, а Германия е свръхпроизводителна.

Бързо понижаване на производствените разходи, осъществено чрез структурни реформи, ускоряващи ръста на производителността за сметка на заплатите също е малко вероятно. На Германия й бяха необходими 10 години, за да възстанови конкурентоспособността си по този начин. Гърция не може да си позволи да остане в депресия цяло десетилетие.

Третата опция е бърза дефлация на цените и заплатите, известна в икономиката като „вътрешна девалвация“. Това обаче би означавало 5 години задълбочаваща се депресия и още по-неустойчив публичен дълг.

Логично, ако тези три опции не са реалистични, единствената оставаща възможност е напускането на еврозоната. Завръщане към национална валута, която рязко ще поевтинее, бързо ще възстанови конкурентоспособността и растежа на Гърция. Именно това се случи в Аржентина и много други развиващи се страни, които се отказаха от валутните си бордове.

Разбира се, този процес ще бъде травматичен. Основният проблем ще са капиталовите загуби за ключови финансови институции в еврозоната. За една нощ външните задължения в евро на гръцкото правителство, банки и компании ще бъдат подменени с обезценяващи се драхми.

И все пак тези проблеми не са непреодолими. Аржентина постъпи по този начин през 2001 г., когато обърна в песо всички дългове, които дължеше в долари. Дори Съединените щати направиха нещо подобно през 1933 г., когато обезцениха долара с 69% и отмениха златния стандарт. Подобно едностранно конвертиране на гръцките дългове от евро в драхми е необходимо и неизбежно.

При подобно развитие основните банки и инвеститори от еврозоната ще претърпят сериозни загуби. Тези загуби обаче ще бъдат поносими, ако институциите бъдат своевременно и агресивно рекапитализирани.

 

Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Проблемите се решават като се премахне причината. А тя е безогледно надут държавен сектор и по-висок стандарт на живот от това, което могат да си позволят.Единственото смислено нещо е не толкова голямо намаляване на заплати(до 20%), колкото уволнение на поне 30% от държавните служители, които така или иначе не правят нищо смислено.Търсене на конкурентоспособност, чрез девалвация си е грабеж. Криминално деяние извършено от държавата само дето няма кой и как да я осъди.До Иван Митев: С повтарящите си несвързани и неаргументирани изказвания по форумите само генерирате спам. Ако няма какво ново да кажете по добре не пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Вижте проблема е че никои не иска да понесе загуби -нито гърците нико банките кредиторки -и проблема се отлага Вероятно Гърция няма да бъде извадена от еврозоната но гърците ще страдат Намаление на заплати и пенсии висока безработица високи данъци които ще трябва да се плащат по нисък стандарт и по дълго работно време Лошо е -но такъв е живота Ще си купуват по евтини български домати праскови бисквити и месо Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 12 години
Гърците се правят на хитри и ще го отнесът яко . Ирладците действаха бързо и категорично - намалиха заплати и пенсии с 25 % и спечелиха доверие и уважение . Това което гърците не искат да разберат е , че може и да успеят да излъжат ЕК , ЕЦБ , МВФ но частните банки кредитори ще им прегризят гърлата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 14
Иван Митев
преди 12 години
Ситуацията през м. септември 2011 г. в Р. Гърция е изяснена сегашното нейно държавно финансово управление (ДФУ) (както и при останали европейски страни) НЕ Е ГОДНО спрямо качества на ползвани Незлатни евро.За успешно противодействие срещу стопанска криза в Р. Гърция е потребно функционално подобрение на нейно ДФУ, с което то да стане СЪОТВЕТСТВАЩО на качества на Незлатни евро.Проблемът на Р. Гърция през 2011 г. е, че нейното правителство все още прилага стари (от време със Златни пари) финансови правила, които СА НЕПРИГОДНИ за Незлатни евро и ежедневно стимулират развитие на кризисни процеси.Не бива да се забравя, че ако не се реализира нужно функционално усъвършенстване на гръцко ДФУ и същото ДА Е ГОДНО за Незлатни евро се подсигурява извратен пазарен развой - чрез европейска хиперинфлация премахване на сегашни трудности за плащане дълга на Р. Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
При нас също стана "контролиран" от банките фалит преди петнайсетина години - отказаха да купуват държавен дълг и започнаха да помпат цената на долара. Ако гърците не започнат с реални промени ги чака същото особено при въвеждане на драхмата. Отделно държавата все още ще е длъжник в евро, това с едностранен акт няма как да се отмени. В този случай 50 % спад на заплатите си е твърде оптимистична прогноза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Дали ще е преминаване към драхмата или просто намаляване на заплатите например с 50% при запазване на еврото. Каква е разликата? При всички положения, преминаването към драхмата ще е съпроводено с девалвация и то доста по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още