IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Гърция трябва да фалира и да се откаже от еврото

Разводът е единственият адекватен изход от един провален брак, посочва председателят на Roubini Global Economics

14:18 | 20.09.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

За избягване на евентуална имплозия на гръцката банкова система обаче, за съжаление, вероятно ще се наложи прилагането на „аржентински мерки“ като банкови ваканции и капиталови контроли. Това ще е необходимо, за да се избегне безконтролният колапс на банките.

Наистина, страничните щети не могат да бъдат избегнати, но могат чувствително да бъдат ограничени, ако фалитът на Гърция е контролиран и ако бъде осигурена международна подкрепа за рекапитализирането на гръцките банки и финансирането на тежката фискална трансформация на външния баланс на страната.

Според някои анализатори с преминаването към драхмата реалният БВП на Гърция ще се понижи чувствително – много повече отколкото при дефлация. Този аргумент обаче е погрешен – при дефлация реалната покупателна способност в Гърция, както и богатството на страната ще се стопи също толкова бързо.

Номиналното и реално обезценяване на драхмата от друга страна ще доведе до моментално възстановяване на растежа и по този начин ще бъде избегнато цяло десетилетие на депресионна дефлация.

Грешат и тези, които твърдят, че подобно решение ще доведе до допълнителни проблеми в други страни от еврозоната също. Периферията на еврозоната наистина изпитва „гръцки“ проблеми с устойчивостта на дълговете си и конкурентоспособността. Португалия например, може също да се наложи да преструктурира дълга си и да напусне еврозоната.

Неликвидните, но все още платежоспособни икономики, като Италия и Испания ще се нуждаят от подкрепата на Европа, независимо дали Гърция фалира или не. На практика, ако на двете страни не бъде осигурена ликвидност и то незабавно, нарастването на доходността по италианските и испанските облигации е почти гарантирано.

Немалкото средства, които за момента се прахосват за спасяването на частните кредитори на Гърция, могат да бъдат използвани за зашитата на Италия и Испания, както и на банките в еврозоната.

Гръцкият развод с еврозоната може да донесе и допълнителни ползи. Други засегнати от дълговата криза страни от еврозоната ще имат шанс да обмислят дали да последват примера на Атина или да останат в еврозоната с всички произтичащи от това разходи.

Независимо какво ще направи Гърция, банките в еврозоната трябва да бъдат спешно рекапитализирани. За тази цел е необходима нова общоевропейска програма, която не е базирана на мъгляви оценки и повърхностни стрес тестове. Напускането на Гърция може да е катализатор за създаването на този инструмент.

Опитът от фалита на Исландия, както и на много развиващи се пазари през последните 20 години показва, че контролираното преструктуриране на чуждестранни облигации може да възстанови устойчивостта на дълговете, конкурентоспособността и икономическия растеж.

Като и в много други случаи, страничните щети от излизането на Гърция от еврозоната ще бъдат значителни, но ще могат да бъдат преглътнати.

Разводът е единственият адекватен изход от един провален брак. Ето защо е по-добре да имаме правила, които да направят цената на раздялата приемлива и за двете страни.

Разводът е болезнен и скъп, дори когато правилата съществуват. Не се заблуждавайте, дори едно контролирано напускане на еврозоната ще е трудно, посочва Рубини. Да наблюдаваме бавната и хаотична имплозия на гръцкото общество и икономика обаче е много по-лошо, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Проблемите се решават като се премахне причината. А тя е безогледно надут държавен сектор и по-висок стандарт на живот от това, което могат да си позволят.Единственото смислено нещо е не толкова голямо намаляване на заплати(до 20%), колкото уволнение на поне 30% от държавните служители, които така или иначе не правят нищо смислено.Търсене на конкурентоспособност, чрез девалвация си е грабеж. Криминално деяние извършено от държавата само дето няма кой и как да я осъди.До Иван Митев: С повтарящите си несвързани и неаргументирани изказвания по форумите само генерирате спам. Ако няма какво ново да кажете по добре не пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Вижте проблема е че никои не иска да понесе загуби -нито гърците нико банките кредиторки -и проблема се отлага Вероятно Гърция няма да бъде извадена от еврозоната но гърците ще страдат Намаление на заплати и пенсии висока безработица високи данъци които ще трябва да се плащат по нисък стандарт и по дълго работно време Лошо е -но такъв е живота Ще си купуват по евтини български домати праскови бисквити и месо Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 12 години
Гърците се правят на хитри и ще го отнесът яко . Ирладците действаха бързо и категорично - намалиха заплати и пенсии с 25 % и спечелиха доверие и уважение . Това което гърците не искат да разберат е , че може и да успеят да излъжат ЕК , ЕЦБ , МВФ но частните банки кредитори ще им прегризят гърлата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 14
Иван Митев
преди 12 години
Ситуацията през м. септември 2011 г. в Р. Гърция е изяснена сегашното нейно държавно финансово управление (ДФУ) (както и при останали европейски страни) НЕ Е ГОДНО спрямо качества на ползвани Незлатни евро.За успешно противодействие срещу стопанска криза в Р. Гърция е потребно функционално подобрение на нейно ДФУ, с което то да стане СЪОТВЕТСТВАЩО на качества на Незлатни евро.Проблемът на Р. Гърция през 2011 г. е, че нейното правителство все още прилага стари (от време със Златни пари) финансови правила, които СА НЕПРИГОДНИ за Незлатни евро и ежедневно стимулират развитие на кризисни процеси.Не бива да се забравя, че ако не се реализира нужно функционално усъвършенстване на гръцко ДФУ и същото ДА Е ГОДНО за Незлатни евро се подсигурява извратен пазарен развой - чрез европейска хиперинфлация премахване на сегашни трудности за плащане дълга на Р. Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
При нас също стана "контролиран" от банките фалит преди петнайсетина години - отказаха да купуват държавен дълг и започнаха да помпат цената на долара. Ако гърците не започнат с реални промени ги чака същото особено при въвеждане на драхмата. Отделно държавата все още ще е длъжник в евро, това с едностранен акт няма как да се отмени. В този случай 50 % спад на заплатите си е твърде оптимистична прогноза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Дали ще е преминаване към драхмата или просто намаляване на заплатите например с 50% при запазване на еврото. Каква е разликата? При всички положения, преминаването към драхмата ще е съпроводено с девалвация и то доста по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още