IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Защо златният стандарт няма да проработи?

Фиксираният обменен режим, дори ако не е златен стандарт - такъв свят просто няма да функционира, казва икономистът

12:36 | 10.11.10 г. 35
Автор - снимка
Създател
Рубини: Защо златният стандарт няма да проработи?

Евентуалното въвеждане на златен стандарт единствено ще направи бизнес цикъла по-екстремен, казва икономистът Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Нещо повече, златният стандарт допълнително ще затрудни централните банки, когато им се налага да се справят с инфлация или дефлация, казва Рубини, който е председател на Roubini Global Economics. „В същото време подобна политика по никакъв начин няма да помогне за справянето с безработицата“.

„Фиксираният обменен режим, дори ако не е златен стандарт, такъв свят просто няма да функционира. Защото в подобен свят валутната политика по дефиниция вместо да е контрациклична става проциклична“, казва Рубини. „Представете си, че имате фиксиран валутен режим, това само ще утежни бизнес цикъла“, допълва той.

Рубини предлага да разгледаме две страни – една, чиято икономика нараства много бързо, и друга, която има много бавен икономически ръст.

Икономиката, която нараства много бързо, ще има склонност да прегрява – феномен, характеризиран с ускорен растеж, инфлация и потенциал за поява на балони от активи. В икономиката, която нараства по-бавно, ще се наблюдава тенденция към дефлационен натиск и рецесия. Така че, вместо да има централна банка с капацитет успешно да балансира тези тенденции, при фиксиран обменен режим икономиката ще продължи да подсилва съществуващите негативни тенденции в бизнес цикъла, обяснява Рубини.

Въпреки че Рубини е известен като икономист, който оспорва конвенционалните възгледи, неговото виждане за златния стандарт съвпада с мнението на болшинството икономисти. „Това е точно обратното на всички оптимални идеи за валутната политика“, казва Рубини.

Сред защитниците на златния стандарт от дълги години се нареждат много австрийски икономисти и всички, които са притеснени от манипулация на паричното предлагане от централните банки. По-рано тази седмица президентът на Световната банка Робърт Зелик направи изказване, което беше възприето като призив за връщане към златния стандарт и дори много от заклетите привърженици на тази политика се показаха скептични към позицията му. Днес обаче той поясни, че не е бил разбран правилно.

„За да бъдем честни към него (Зелик), той говореше за широк кръг от проблеми на глобалната икономика, така че това не беше предложение, фокусирано върху идеята да се върнем към някакъв модифициран златен стандарт“, посочва Рубини.

Идеята за златен стандарт, по думите на икономиста, е ужасяваща. „Има много фундаментални проблеми с всеки възможен вариант на златния стандарт“, казва той.

Обобщение на позицията на Рубини вероятно би започнало с това, че по принцип режим на фиксиран обменен курс или златен стандарт ограничава гъвкавостта и обхвата на действията, които централните банки могат да предприемат, за да подпомогнат икономиката на страните си. При фиксиран обменен режим централните банки имат по-малка способност да максимизират заетостта, да стимулират растежа и да успокояват цените. Както Рубини изрично подчертава, фиксираният обменен режим пречи на способността на централните банки да предоставят спешна помощ за икономиката, когато това е необходимо.

Според икономиста съществуват и други ключови проблеми с приложимостта на идеята за глобален златен стандарт. Една от основните пречки е в наличните нива на златните резерви на централните банки.

„Ако имате златен стандарт или модифициран златен стандарт, какво правите в случай на банкова паника, при която клиентите започнат да теглят парите си – ако нямате достатъчно злато, с което напълно да подкрепите валутата си?“, пита Рубини и обяснява, че повечето централни банки в днешните икономики имат много по-големи финансови задължения, отколкото златни резерви. Всъщност, според Рубини, при повечето централни банки това съотношение е 40 или 50 към 1.

Разбира се, много от тези, които подкрепят златния стандарт биха казали, че ограничаването на способността на централните банки да увеличават своя ливъридж ще е позитивна страна от приемането на златен стандарт.

Освен проблемът за недостатъчните златни резерви на централните банки съществуват и исторически проблеми, които са затруднявали икономиките, използвали златен стандарт. Един от най-неприятните от тези проблеми е влиянието на златния стандарт върху традиционните бизнес цикли.

Ако погледнем историята, казва Рубини, когато са използвани златни стандарти, икономиките непрестанно са били заплашени от циклични спазми. „Когато имате традиционен златен стандарт, цикли на резки спадове и подеми на икономическата активност са били съвсем в реда на нещата. Едва след като загърбихме златния стандарт, централните банки успяха да да изгладят бизнес цикъла и да го направят по-малко волатилен. Точно това и направихме по време на финансовата криза“, казва Рубини.

Позицията на Рубини пряко противоречи на австрийската теория за бизнес циклите, според която циклите на подем и спад са причинени от това, че златният стандарт е бил изоставен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Точно така - а високата добавена стойност идва висока продуктивност, която пък идва от добра организация и още по-важно - технология. Те пък се купуват с капитал, а той идва САМО от спестявания, не от кредитни експанзии и стимули от правителствата.Така че - спестяванията са не двигател(сгреших в определението), а горивото на всяка Икономика. Без спестявания, няма как да има растеж. И сегашните хартии които ползваме като "пари", демотивират хората да спестяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Двигатела на една икономика е създаване на добавена стойност на продукт или услуга. От там се тръгва, за да след това има по-високо потребление, инвестиции, износ и това допълнително да увеличава растежа на икономиката. Спестяванията са важни, но те се регулират от банковия сектор с лихвена политика. Банките за да функционират, събират депозити и раздават кредити, така си генерират печалби. Ако им липстват спестявания на хората, т.е. хората много харчат, тогава вдигат лихвите и всичко си идва на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
спестявания , инвестиции и реално производство . това е начинът ,по който една икономика постига здравословен и устойчив растеж . всичко друго е хвърляне на пясък в очите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
"Говорите, че не било справедливо спрямо тези, които спестяват ... че кой е казал, че на този свят има нещо справедливо."Никой не казва, че проблемът е заради "Справедливостта". Проблемът е, че по този начин се демотивира спестовността, която е двигател на растежа на всяка икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
amanotumnici
преди 13 години
Аз съм съгласен с Рубин. Не оспорвам, че златото от хиляди години е измерител на богатство и винаги ще има стойност. Но, ако погледнем историята, ще видим, че парите постоянно се развиват, като тръгнем от бартера и стигнем до електронното банкиране. Няма идеална икономика и система в нея. Печатането на пари има плюсове и минуси, освен, че вдига инфлацията, сваля стандарта на страна, населението става сравнително по-бедно спрямо останалия свят. Всъщност, с печатането на пари се обезценяват дългове. Говорите, че не било справедливо спрямо тези, които спестяват ... че кой е казал, че на този свят има нещо справедливо. От както същуствува човечеството се водят войни ... те също еволюират. В момента се води война между две могъщи икономики - тази на САЩ и на ЕС. Китай все повече почва да влияе на световната икономика. В крайна сметка, парите са еквивалент на бартера, само че прецизират стойността на стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
А на какво тогава се дължи инфлацията, ако не на увеличението на паричното предлагане(Кредите влизат в това, естествено) според теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
sashev
преди 13 години
Всъщност Рубини може би е прав. Но трябва да минат десетилетия, за да се види дали една или друга хипотеза, приложена в реалния икономически живот, се е оказала правилна. Инфлация - да и какво от това?! Говорим за нормална инфлация, не за хиперинфлация. Инфлацията стопява доходите на населението??? Ами ако няма какво да се стопява (висока безработица и липса на доходи). Разглеждате нещата на една и съща платформа, а в действителност те не са - доходите не са даденост.("инфлацията винаги и навсякъде е монетарен феномен"). - много трудно може да се докаже това. А иначе всеки икономист е чел книгите на Милтън Фридман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
доста дискусионно изказване на този икономист. Златото винаги е било пари и това са се е доказало над 5 000 год. история . като и в момента се доказва нагледно през последните няколко години . плюс това именно когато Никсън прекъсна златния стандрт през 71ва започнаха тези бумове и бъстове , които доведоха до голяма нестабилност в много държави . не знам как реши,че златния стандарт бил виновен . напротив , практиката показва точно обратното . когато доларът се превърна в хартийка не обезбечен от нищо с реална вътрешна стойност , като злато или сребро , започнаха да се печатат безумно много долари нямащи никакво покритие и водещи до нестабилност , балони и инфлация . някои американски икономисти ми се струва ,че правят доста големи грешки с подобни изказвания . а чий икономически модел се оказа най-удачният може да преценим сами само като видим в какво отлично състояние се намират държавите от австрийско- германската икономическа школа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Сега вече на всички ни е ясно, защо Рубини е обявен за "Най-влиятелният икономист"! Просто човечеца поддържа настоящото статукво - тези които харчат парите на другите(правителства, банки и т.н.) да се възнаграждават, а спестителите, истинските носители на растежа - да се наказват. Или тоя, въобще не разбира фундаментите на икономическия растеж, или е поредното платено ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
troika
преди 13 години
И ако се окаже, че се случи, нещо което Рубини не е предвидил, примерно, че златото все пак се окаже със тойност за разлика от хартийките, напук на теориите му, какво ще ни каже Професора: "Ай'м соррри" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още