IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще продължи цената на златото? Надолу, ако може да се съди по среброто

С поскъпването на среброто изглежда, че почти всички са оптимистично настроени за ценните метали, а това обикновено е моментът, в който тенденцията се обръща

15:30 | 01.10.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Накъде ще продължи цената на златото? Надолу, ако може да се съди по среброто

Поскъпването на златото изглежда няма край, след като нова поредица от рекордно високи ценови нива бяха отбелязани в края на септември. Редица анализатори прогнозират, че златото ще поскъпва още и ще стигне 1 500, и дори 2 500 долара за тройунция през следващата година заради недоверието на инвеститорите към хартиените валути.

Последните движения в цената на среброто обаче загатват за скорошен край на ралито на златото, пише Fortune.

Среброто, според някои анализатори, е ориентир за предсказване на цената на златото, защото се използва като негова алтернатива от инвеститорите, които не могат да си позволят да търгуват със злато.

Скорошното поскъпване на среброто обаче кара дори и някои от най-оптимистично настроените относно ценните метали инвеститори да очакват ралито при златото да прекъсне.

Златото с доставка през декември поскъпна в сряда до рекордните 1 310,30 долара за тройунция заради по-слабия долар и очакванията, че Федералният резерв ще продължи да налива пари в икономиката. Но фючърсите на среброто се представят значително по-добре от тези на златото в процентно изражение. Те са поскъпнали със 30% през тази година, докато цената на златото в същото време се е покачила с 19 на сто.

През тази седмица освен това цената на среброто достигна най-високото си ниво от октомври 1980 г. - около 22 долара за тройунция.

В исторически план обаче когато среброто се представя по-добре от златото, като изпреварва темповете му на растеж, последва спад в цените на двата метала.

За разлика от златото, което се използва главно за защита срещу инфлация и икономическа несигурност, среброто обикновено се търгува заради практическото му приложение. Среброто се използва в редица производства – от направата на iPod до изработката на зъбни пломби.

Както историята показва, инвеститорите започват да гледат по-сериозно на среброто като на алтернатива на златото при липсата на сигурност за развитието на икономиката. Точно в такъв момент се намират финансовите пазари сега, защото инвеститорите не се убедени в способността на централните банки и правителствата да се справят с високата безработица и големите държавни дългове.

С поскъпването на среброто изглежда, че почти всички са оптимистично настроени за ценните метали, а това обикновено е и моментът, в който тенденцията на пазара се обръща.

Златото поскъпва от 2000 г. насам, като цената му е скочила с 353%, отчасти и заради поевтиняването на долара. Цената му расте с бързи темпове от 2008 г., когато финансовата криза се разрази.

Един от непосредствените фактори за поскъпването на златото и среброто в момента са опасенията от нови мерки на Федералния резерв за допълнително инжектиране на пари във финансовата система. Това по същество понижава стойността на американския долар и подхранва евентуално растежа на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
no-credit
преди 13 години
П.П.2Естествено, това, че златото има само и единствено спекулативна стойност се дължи почти основно на цената му. Иначе, със своите физически свойства, то би могло да намери употреба, но не и ако се търгува на такива цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Не виждам нищо дезинформиращо в такава кампания. Златото е чиста, 100% спекулация лежаща на идеята, че ако ти си купил, след това и някой друг ще купи от теб, не защото това злато ще му трябва за нещо, а защото и той на свой ред ще търси да го препродаде. Златото като метал няма никаква, повтарям - никаква практическа стойност (за разлика от почти всеки друг актив) и като така се разчита само и единствено на спекулативни очаквания. И ако няма кой да купи гориш геройски. Дотам са докарани нещата...П.П.Бижутерската употреба на златото е незначителна и пренебрежима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
v momenta varvi manipulativna kampania v USA tseliashat da nakara horata da ne kupuvat zlato (stava duma za istinsko zlato ne za knijno zlato) - tazi statia e prosto prevod na dezinformatsiata zalivashta USA i zapadna Evropa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Цитат:инвеститорите не се убедени в способността на централните банки и правителствата да се справят с високата безработица--------------------------Баси! Че откога във високоразвитите пазарни икономики централните банки и правителствата са отговорни за високата безработица??! Мислех, че безработицата е функция на инвестициите и като така е отговорност именно на инвеститорите. Същите тия "инвеститори" дето имат пари за спекулации със злато и сребро, имат пари да отпускат заеми на правителства, но нямат пари за истински инвестиции. Такива създаващи работни места. Това е някакъв театър на абсурда. Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Търсят се заблудени играчи да си продадат златото и ли среброто , защото купувачи има , но продавачи няма и раздуват прекалено цените. Иначе златото се използва дори да е бижутерия . Злато, сребро, мед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Soros
преди 13 години
Автора да прочете малко книжки. Не бива да расмивате хората така. Среброто наистина има да расте спрямо златото,но златото е много далеч от върха си. И двата метала ще поскъпват поне още няколко години,докато всички държави обезценят дълговете си. Всичко ще проключи е една гигантска инфлация. Златото и среброто няма как да са евтини,когато се напечатаха трилиони само за две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още