IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на биткойна през януари са най-лошото начало на годината от криптозимата

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове през януари, показват данни на Bloomberg

13:22 | 01.02.22 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Биткойнът приключва един наистина труден месец – пониженията през януари са напът да докарат на токена най-лошото начало на годината от криптозимата на 2018 г.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация отбелязва само 11 дни на ръстове този месец, показват данни на Bloomberg. Това означава, че тя е прекарала 65% от месеца на червено.

Удар понесоха и други дигитални валути: цената на етера, който се нарежда веднага след биткойна по пазарна капитализация, е надолу с близо 30% от края на декември.

Цената на биткойна достигна до 33 хил. долара в най-ниската си точка за месеца спрямо рекордните 69 хил. долара само по-малко от три месеца по-рано. Спадовете се случват на фона на по-широки понижения в цените на рисковите активи заради страховете за паричната политика на Федералния резерв. Разпродажбите засегнаха всички краища на екосистемата – от биткойна и мемекойните до публично търгуваните криптоборси и миньори.

„Средата е много по-подвеждаща, отколкото беше преди шест месеца, преди 12 месеца, преди 18 месеца, когато имаше зелена светлина. Сега имаме жълта, предупредителна светлина“, отбелязва Трой Гайески, главен пазарен стратег на FS Investments.

В понеделник биткойнът поевтиня с до 3%, но в по-късните часове на деня се върна на зелена територия с ръст, достигайки цена от над 38 хил. долара. Месечното поевтиняване на криптовалутата се намира на ниво от около 18% - най-лошото начало на годината от 2018 г., когато спадът бе от 29%. Преди това предходният декември понижението бе от 19%. Във вторник монетата поскъпва, като минути преди 10 ч. цената нараства с 3,3% до 38 443,84 долара.

Поевтиняването също така се отразява и при намалените търгувани обеми, показва доклад на CryptoCompare.

„Макронастроенията около рисковите активи е основният акцент на пазарите, като очакванията са за значително ограничаване на количествените облекчения“ след поредица от данни за ускорена инфлация, посочват анализаторите в доклада. В същото време инвестиционните продукти на дигитални активи наблюдават отлив на средства за първи път от август, като седмичният отлив е средно 88 млн. долара, се казва още в текста. Също така общият обем на управлявани активи за биткойн продукти е намалял с 23% от декември.

На най-ниското си равнище цената на биткойна бе надолу с близо 50% спрямо ноемврийския си рекорд. Според данни на Зак Пандл и Изабела Розенберг от Goldman Sachs от 2011 г. насам е имало пет големи понижения в цената на биткойна спрямо последния им рекорд, като средно пониженията са от 77%. Средната продължителност на разпродажбите е седем до осем месеца, посочват авторите. Според техните данни най-голямото поевтиняване на биткойна – загуба от 92% - е била през 2011 г.

Макар и поредните понижения на цената да не са толкова тревожни за криптоветераните, свикнали с волатилността на монетата, то не така стоят нещата за мнозина инвеститори, навлезли скоро на пазара.

„Винаги съм казвал, че ако не ви е приятно да се събуждате с 30%, 40%, дори 50% спад по каквато и да е било причина, то най-вероятно не трябва да притежавате“ криптовалути, посочва Гайески.

А спомените за последната криптозима – рязко понижение на цената след месеци на стагнация – подновяват страховете, че може би се разиграва нов такъв период. Последният такъв период бе през 2018 г., когато цената на биткойна се срина с грубо 80% и след това ѝ трябваше повече от година, за да достигне нов връх.

„Макар разпродажбата на биткойна да бе относително сподавена с идването на новата седмица, прогнозата за пазара на криптовалути остава негативна с тежки загуби, наблюдавани сред набор от някога популярни алтернативни монети“, казва Николас Коули, стратег на DailyFX. „Ако пазарът като цяло се надява биткойнът да поведе пътя нагоре, много е вероятно да бъде разочарован“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 6
SS-23
преди 2 години
""от къде ще падне долара ? От клона :):)""====долара в близките години ще пада, спрямо другият фиат, като еврото ще е доминиращо спрямо долара, това показват графиките.А щом долара ще пада, криптото ще е - ту дъ муун !вижте графиката бит кон/сп500 - в зоната на обръщане е, т.е. сп500 ще пада, но коня ще расте, сиреч парите от акциите - отиват в крипто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 2 години
Не че нещо, но по-скоро виждам как в момента, в който не им изнася, правителствата просто ще забранят криптото-----Това ще е силен сигнал за .. бай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
aranda
преди 2 години
Само дето забравиха да споменат колко институционални инвеститори изкупиха дъната през последните седмици. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
И от каква точно заплаха следва да бъдат защитавани гражданите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
правителствата отдавна трябваше да се намесят и да защитят гражданите си.... но не им пука особенно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Не че нещо, но по-скоро виждам как в момента, в който не им изнася, правителствата просто ще забранят криптото.Ако някой си мисли, че няма как да стане, нека се сетим как от днес за утре правителствата решиха, че всички трябва да сме с маски, да не излизаме от вкъщи, да не може да пътуваме и т.н. За съжаление могат да правят, както им хрумне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Ердоган пробва тази теория и нещо ич не му се получава ... не вдига лихвите зада не му падне лирата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
от къде ще падне долара ? От клона :):) ... и да разбирам ли че до сега над 10 години с ниски и нулеви лихви ставаше обратното на скок! щото като погледна графиката, виждам друго! ... за последните две седмици, долара яко се качва спрямо биткоина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 2 години
След всяка зима, идва пролет ... най-тъмно е преди разсъмване ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Криптозимата или криптоизмамата !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още