IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Италия ще напусне еврозоната

Възможен е разпад на еврозоната или разделяне на "северно евро" и "южно евро", смята Нобеловият лауреат

09:53 | 06.10.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стиглиц:&nbsp;Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стиглиц: Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. Снимка: Ройтерс

Известният икономист Джоузеф Стиглиц не вярва, че Италия ще остане част от еврозоната още дълго време. „Когато говоря с италианци, усещам, че хората там са все по-разочаровани от еврото“, казва носителят на Нобелова награда в разговор с германския Die Welt.

По думите му сега разочарованието се разпространява и сред учени и политически лидери. „Италианците просто тъкмо разбират, че Италия не функционира в еврозоната. Това е наистина трудно емоционално прозрение за тях и те дълго време отказват да го приемат". 

Италианската икономика е в дълбока криза. Банките в страната се борят с огромни количества лоши кредити, а икономиката не се разраства в продължение на почти десет години вече, докато безработицата се повиши рязко през същия период.

Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира, казва Стиглиц. Американецът, който спечели Нобелова награда през 2001 г., не очаква, че европейската политика може да спаси все още „боледуващата“ валутна зона в дългосрочен план. На страните членки им липсва волята да се справят с необходимите по-мащабни реформи, като например създаването на банков съюз или обща система за застраховане на депозитите, смята той.

„Липсва решителност“, казва Стиглиц. „Опасявам се от скоростта, с която се вземат решения в Европа. Политиците се съгласяват, че нещо трябва да се направи, но след това това решение се блокира, отлага и претупва“. По думите му в Европа просто липсва нужната солидарност отвъд границите.

Ето защо, според него, общата валутна зона вероятно ще се разпадне през следващите години. Тогава еврозоната няма да съществува в сегашния си вид, казва топ икономистът. „След десет години ще има наистина еврозона, но въпросът е как ще изглежда тя. Много малко вероятно е тя все още да има 19 страни членки. Трудно е да се каже кой ще принадлежи към нея“, смята Стиглиц.

Германия, например, вече е приела, че Гърция ще напусне еврозоната, казва той. В миналото Стиглиц вече посъветва Португалия и Гърция да напуснат валутния съюз.

Икономистът изброява цяла поредица от реформи, които биха били необходими, за да се гарантира, че валутният съюз действително ще работи. Очевидно обаче и той не вярва, че правителствата на държавите членки ще се решат на тези стъпки. Следователно според него единствените правилни решения за раздвижване на изпадналата в застой европейска икономика са или разпадане на зоната, или разделяне на „северно евро“ и „южно евро“.

„Кризата започна в САЩ, но икономиката там се възстановява, докато бъркотията в еврозоната се увеличава", казва Стиглиц, който е бивш главен икономист на Световната банка. Двете икономически зони (САЩ и еврозоната, бел. ред.) са с подобна структура, притежават сходен човешки капитал, сходни природни ресурси и подобни институции. Голямата разлика според Стиглиц е еврото.

Икономистът не за първи път изказва съмнения в устойчивостта на валутния съюз. През лятото той разкритикува в интервю за CNBC европейските лидери, сред които президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който очевидно изпрати послание, че всяка страна, която напуска ЕС, ще бъде наказана. „Един вид идеята е, че можем да задържим хората заедно не чрез ползите, които им носим, а чрез страха от напускането. Това не е здравословно поведение, това ще ускори развода“, заяви икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 4
emilioner
преди 7 години
Това е поредната статия в която се обяснява че еврото ще се разпадне от как е създадено все това слушаме,от американси анализатори.Според американските спекуланти правят поредна мощна координирана атака да го натиснат,от няколко дни се появяват статии в тази насока.Съветвам който има свободни пари при борсов посредник да заложи на долара срещу еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ДА РАЗБИРАМ ЛИ, ЧЕ ТОЗИ ВЪПРОС Е ОТПРАВЕН КЪМ МЕН?ОТГОВОРА НА ВЪПРОСА СЛЕДВА ДА ГО ДАДЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА КОЯТО ВКАРВА В ОБРЪЩЕНИЕ ПОНЯТИЕТО "ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ"ЗА МЕН ТЕ СА НЕЩО КАТО НИЩО,ЕЦБ НЕ РАЗПОЛАГА С АКТИВИ С КОИТО ДА ОБЕЗПЕЧИ ВЪПРОСНИТЕ "ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ"ЗА ДА СЪМ ПО КОНКРЕТЕН ТЕ СА ЕДИН БАЛОН КОЙТО ЩЕ СЕ НАДУВА ОТ ЕЦБ ДОКАТО ГРЪМНЕ..Когато той гръмне ще стане ясно, че липсва посоченият от Стиглиц "БАНКОВ СЪЮЗ" и ЕЦБ не е нищо друго освен една куха лишена от съдържание пирамида.Не казвам, че съм прав, но така виждам нещата. Ако имаш друго виждане сподели го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
d333
преди 7 години
А как ще се оцянява виртуалното евро(без буква пред серийния номер), в банковите сметки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Защо Стиглиц говори за разделяне на "северно евро" и "южно евро" ??АМИ ТО ЕВРОТО ОТДАВНА СИ Е РАЗДЕЛЕНО НА НЕМСКО , НА ИТАЛИАНСКО , НА ГРЪЦКО , НА ПОРТУГАЛСКО .....Немските евробанкноти носят буквичката "Х" пред номера на копюра и са гарантирани с активите на БУНДЕСБАНК !!!Италианските евробанкноти носят буквичката "S" пред номера на купюра и са гарантирани с активите на ИТАЛИАНСКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА!СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ГРЪЦКОТО ЕВРО с буквичката пред номера "Y", френското, испанското и т. н..ЕТО ЗАЩО СТИГЛИЦ СОЧИ "реформи, като например създаването на банков съюз" НАЯСНО ЛИ СМЕ, ЧЕ ТАКЪВ БАНКОВ СЪЮЗ В ЕВРОЗОНАТА НЯМА!!Наясно ли сме, че ЕЦБ няма активи с които да създаде ЕДИННА ВАЛУТА??НЕ, НЕ СМЕ НАЯСНО!!СРИВ НА ЕВРОТО БИ ДОВЕЛО ДО ПРЕОЦЕНКА И НОВО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА немското , италианското , испанското .... ЕВРО!!ВЪПРОСА Е НЕ ДАЛИ ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ , А КОГА!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
В шестък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
А българско евро кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Ситуацията е изяснена.Днес Италия и Европейският съюз (ЕС) страдат от прилагане на сгрешена европейска парична система.Ако не се допускаше тази фатална грешка (наличие на европейска сгрешена парична система) европейските държави нямаше да имат сегашни дългове.При запазване на сгрешена европейска парична система в ЕС постоянно се развива потенциал за катастрофална криза. Това подсигурява болезнени злини и в крайна сметка провал на ЕС.Някои разчитат Европейската централна банка (ЕЦБ) да спаси ЕС от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в обхвата на нейна компетентност.За спасение на Италия и ЕС е необходима подобрена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
deant
преди 7 години
ако ме питате дали ЕС ще издържи още 100 години - не няма. Дали ще издържи още 10 - по-може. Само, че ако се управлява по този начин не му давам 5. В момента освен най-некадърното държавно управление при нас, имаме и най-некадърното ЕС управлиение от началото му. 2 в 1 - бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
Alex555
преди 7 години
Коментара за разпада на еврозоната не е експертен,а по скоро пожелателен от едно лоби,което смята,че негова е последната дума за всичко.Понякога си прави труда да се маскира,но е безмислено,стила се познава без усилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 3
DarkStar
преди 7 години
При положение, че цяла Италия е просмуката от мафията в класическия и смисъл (въпреки героичната борба на отделни личности там), - както на ниво среден бизнес, така и политическо ниво за държавни поръчки - и виртуални пари да въведат, пак няма да им се решат проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още