IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко, смятат експерти

08:21 | 12.03.15 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво значи за българската икономика отслабването на лева спрямо долара

Кои са основните печеливши и губещи от поевтиняването на лева?

Според Цветослав Цачев промишлеността е едновременно печеливш и губещ сектор. По думите му печалбите би трябвало да дойдат от подобрените условия за търговия, но това ще се усети с известно закъснение във времето и ще зависи от икономическото възстановяване в Европа. 

"Загубите от поевтиняването на еврото се усещат при покупките на суровини, тъй като валутният курс компенсира в голяма степен намаляването на борсовите им цени. За местните производители скъпият долар е добра новина и когато се конкурират с китайските производители, но не толкова силно, колкото е номиналният спад на долара, тъй като транспортните разходи паднаха чувствително. Потребителите няма да усетят поскъпването на долара, защото или ще се преориентират към европейски стоки, или конкуренцията ще застави вносителите извън ЕС да поддържат по-ниски цени", изтъква ръководителят "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг.

Въпреки всичко днешната ситуация създава несигурност, смята Иван Митев. "Всички – и богати, и бедни, са губещи. Ако някой временно е с някаква „печалба”, то същата не е достатъчна да го спаси от бъдещите проблеми, които създават резките изменения на валутния курс".

Явор Алексиев отчита, че от спада на лева могат да спечелят най-вече фирмите, които изнасят за трети страни. "В същото време валутите на много от тях също са потиснати, волатилността е висока, а централните им банки – непредсказуеми. Губещи са всички хора на твърд доход и, разбира се, спестителите – в условията на трайно ниски лихви и падащ валутен курс", коментира икономистът.

Може би най-значителният фактор за измененията на валутните пазари в момента се оказва различната парична политика в Европа и в Съединените щати. От една страна стои водената от Марио Драги институция, която от 9 март официално даде началото на първите в историята на еврозоната количествени улеснения. Програмата на практика ще увеличи парите на Стария континент, разширявайки баланса на Европейската централна банка с над 1 трлн. евро в следващата година и половина. Основната цел е ясна – понижаване на лихвите, стимулиране на кредитирането, а оттам – и ръст на европейската икономика.

От друга страна обаче седи Американската централна банка – Федералният резерв. След като предприеха ход, подобен на този, който ЕЦБ реализира в момента, още през 2008 г., централните банкери отвъд Океана се насочват към следващата си мисия – излизане от порочния кръг на лесните пари и повишаване на рекордно ниските лихви.

Тази тенденция доведе до рязко поевтиняване на еврото спрямо долара от началото на година, като валутната двойка се насочва към първия си паритет от 2002 г. насам.

Графика 2: Движение на ЕUR/USD (януари 2015 - март 2015 г.)

Какви са очакванията Ви за движението на еврото спрямо долара, ще станем ли свидетели скоро на паритет на валутната двойка?

"Ако Федералният резерв се реши на повишаване на нивото на лихвите въпреки колебливите данни за американската икономика и стагнацията на борсовите пазари, можем и да станем свидетели на паритет още през лятото", предрича Явор Алексиев.

Според Генади Гешев, ръководител "Международни финансови пазари" в ЕЛАНА Трейдинг, подобни значителни движения са необичайни за валутните пазари и се срещат сравнително рядко. "Основната причина за поевтиняването е различната монетарната политика на двете централни банки, отразяваща различните фази на икономическия цикъл, в който се намират икономиките на САЩ и еврозоната. Федералният резерв вече приключи с количествените улеснения и периодът на ниски лихви е към края си. Инвеститорите очакват Фед да бъде първата от големите централни банки, която ще започне с лихвените повишения", смята експертът.

По думите му точно на обратната страна се намира ЕЦБ. "Лихвите се намират на рекордно ниски нива, а в началото на март стартира и програмата за изкупуване на облигации. Икономиката на еврозоната е далеч от добрата форма на Щатите и едва ли ще има лихвени повишения в скоро време. На този фон съвсем нормално е инвеститорите да предпочетат по-високата доходност, която може да им предложат книжата, деноминирани в долари, и съответно щатският долар. Само преди месец паритетът на валутната двойка евро-долар изглеждаше мираж, днес с темповете, с които поевтинява единната валута, той се превръща в очаквано събитие", посочва още Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

75
rate up comment 25 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Съгласен съм. Демографската криза е най-големият бич за нас. Най-много го отнасят пенсионерите. Те нито могат да работят, нито могат да купуват. Жалко, много жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 26 rate down comment 7
best_krastev@mail.bg
преди 9 години
Бе пичове държаата е тотал щета , секат хора за 20 лева тук за благосъстояние ми говорите. Бананите станаха 3 лв килото щото плантациите изчезвали обяснение на ДС мутрите които контролират тоя бизнес сигурно в UK при 6о милионния пазар да виждат тоя плод само на картинка ( а не да са по леж4е кеж4е). ЗА ПС ми една игра е 100 кинта у развития Бг пазар за 40-50 паунда 6те си зема 7 игри + хитожи заглажия като The Last of Us да ре4ем. У Шопия новото строителство *** до *** за над 100 к + кашмер в тая бананова република нищо няма се случи къв внос къв износ кви 5 лева. Всяка 2-ра Бг-ка в чужбина гледа да лапне некои черен,арабски или индийски меч да се спаси от мъките слепи ли сте скоро Бг ще представлява като Ирак ще гласуваме с отворени бюлетини около урните подскачащи като маймуни всъщност що като ние сме ама на без бананен режим 4е 3 лв 4 банана ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 22 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Количествените улеснения не са нещо добро, но решават проблема със задръстването на паричните потоци, преодоляват проблема на банките със свръхликвидността. Бернанке ги нарече много сполучливо - хеликоптерни пари, т.е. пари от небето, буквално. Но такава е системата и количествените улеснения са инструмент за лекуването й. Колкото до вноса - преди това трябва нещо да си продал някъде - на външния или на вътрешния пазар, няма значение. Вносът е покупка, износът е продажба. Този който казва за вноса, че пълни бюджета, вероятно има предвид, че последващото потребление пълни бюджета, но пък потреблението е свързано преди това с натрупването на кинти от някакъв производствен процес на стоки и услуги. Т.е. производството е първичното, ако направим една алюзия с въпроса - кое е първичното - яйцето или кокошката? Мен, ако питате, отговорът тук е, че кокошката е първичното, защото Господ едва ли би седнал да мъти яйца. Та, нещо подобно може да е и при посочените по-горе обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Освен структурата на заплащане го има и това, че заетите са критично нисък процент от населението (заради демографската криза и значителната безработица сред трудоспособните). Излиза, че цифрата за средна заплата може да е коректна, но не ни казва достатъчно, понеже чисто и просто относително малко хора имат въобще трудов доход. Много тежки проблеми и дори ако някакво решение за заетостта се намери и окаже положително влияние, то проблема с демографията остава да действа с все по-силно изразяващ се ефект в перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
няма нужда нали data е тука и той ми ги разяснява чат пат тея икономическите нещица ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не знам, ако бъркам се извинявам, аз плащам по различен начин. Това съм си го мислил разсъждавайки над законите, но не ми е някаква тясна специалност, та може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 6 rate down comment 1
andy2000
преди 9 години
Що по спомен ми се върти нещо, че бонуса за декември, ако ще да е 20 бона си се облага цялата сума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 5
sisiko
преди 9 години
Хаха! Да в УНСС. Прочети Мишкин, за да разбереш системата и QE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
а на всичкото отгоре държавата знае за 18000 и няма как да те барнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
между другото - нали знаеш, че има таван на осигуряване? ако не се лъжа 2400 беше. Сиреч-елегантен начин да припереш пари е през заплатата и бонусите ти-сипваш за последният месец всичките годишни бонуси и екстри и т. н. Цяла година си вземал по 500(на хартия) другите 1000(месечно) ти ги пишат годишен бонус и плащаш осигуровки на 500 лв и един месец на 2400.Общо за годината плащаш върху 7900. А реално си вземал 18000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още