IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари купуват евтини долари, за да трупат резерви

Целта е да повишаване на способността за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари

08:07 | 19.05.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. Снимка: Ройтерс

От края на януари запасите на Индия нараснаха със 7,6%, за да достигнат 285 млрд. долара, след като през септември миналата година бяха изтъняли до 3-годишно дъно от 247 млрд. долара. Резервите на Индонезия се покачиха с 4,9%, а тези на Турция – с 4,1 на сто.

Инвеститорите отново започнаха да купуват активи от тези страни. Те държат рекордно високи суми в индонезийски облигации, докато са увеличили инвестициите си в индийски активи с 21% тази година, стимулирани от поскъпването на индонезийската рупия с 5,5% и на индийската рупия с 3,6% спрямо долара.

Нетните чуждестранни покупки на турски дълг са за 697 млн. долара през това тримесечие, като по този начин нетните продажби намаляха до 2,9 млрд. долара. От началото на годината турската лира е поскъпнала с 3,9% спрямо щатските пари.

Китай умишлено не е включен в индекса, съставян от Bloomberg, защото огромните резерви на Поднебесната империя ще изкривят показателя. Но само за първите три месеца на 2014 г. страната увеличи валутните си запаси със 126,8 млрд. долара до рекордните 3,95 трлн. долара.

Русия прави изключение сред развиващите се икономики, след като започна да черпи от резeрвите си, за да ограничи поевтиняването на рублата, причинено от ескалиращия конфликт с Украйна.

Централната банка на Русия продаде 24,7 млрд. долара и 2,5 млрд. евро (3,44 млрд. долара) през последните 2 месеца, след като наложените международни санкции срещу Москва накараха инвеститорите да изтеглят своите капитали.

От началото на годината спрямо долара руската рубла е изгубила 5,7% от стойността си. По този начин руските пари са най-зле представящата се валута след аржентинското песо сред валутите на 24 развиващи се нации, чието представяне агенция Bloomberg следи.

За страните, които разчитат на износа за икономическия си растеж, трупането на резерви спомага за ограничаването на поскъпването на валутата с цел запазване на конкурентоспособността на световните пазари. През март запасите на Колумбия се покачиха с 0,7% до 41,8 млрд. долара. Повишението е най-голямото от септември миналата година, след като песото поскъпна с 6,3% спрямо долара от 4-годишното дъно, отчетено на 20 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ми тя най-добрата американска стока е доларът. Иначе, не хващам логиката как купувайки долари те "повишават способността си за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари". Ами ако доларът вземе че поевтинее при следващата криза, няма ли да са малко прецакани? Или може би са "твърде големи за да не купуват долари" ? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ако искат газ, май ше им се наложи с рублите, ако искат iPhone и Coca Cola ше им трябват долари :)) На всеки според нуждите си, на мене ми трябват ланци и си ги купувам ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
е виж, че ти не си се бил разбрал така, иначе нямаше да пишеш с тоя тон. Та-дефинирай всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Да ама нали уж всички разбрахме че долара е пълен шит и нищо не струва, не са ли си научили урока тия развиващи се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
поради щото и 2007ма всички купуваха апартаменти, а 2008ма си викаха, че е можело да продадат на други цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Що купуват долари, бе а не рубли, юани, реали и евро???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още