IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврото вързано с валутен борд към долара?

Колкото и да е невероятен, слухът е показателен за заплахата надвиснала над Стария континент

14:47 | 12.05.12 г. 28
FT: Еврото вързано с валутен борд към долара?

Ситуацията в еврозоната е толкова песимистична, че поражда най-невероятни слухове.

Според последния, който се разпространява сред европейските хедж фонд мениджъри, еврото ще бъде вързано за долара при почти изравнен курс след драматична девалвация от сегашните почти 1,30 долара за евро, пише Financial Times.

Подобен план би включвал напечатването на стотици милиарди евро.

Колкото и да е невероятен, слухът е показателен за заплахата надвиснала над Стария континент. Европа се опитва да оцелее в свят на анемичен растеж, където всички разчитат на износа.

Евтината валута, която изкуствено подкрепя конкурентоспособността, представлява по-адекватно решение от бюджетните икономии.

Еврото остава сравнително силно поради редица причини. Въпреки вътрешното напрежение европейците не изтеглят капиталите си от еврозоната, а просто ги пренасочват към по-сигурни убежища в региона. При това европейските банки продължават да продават доларови активи и да връщат приходите у дома.

От своя страна централните банки все още държат еврото като спомагателна валута за резерв.

В същото време американците и китайците предпочитат еврото да остане силно, тъй като износът им се конкурира с европейския.

По-евтиното евро ще увеличи и натиска върху Федералния резерв (Фед) да предприеме нов кръг вливане на ликвидност, за да задържи долара сравнително слаб.

Колапсът на еврото ще е особено лоша новина за Китай, тъй като 18% от китайския износ е предназначен за Европа. През април китайският износ за еврозоната се е понижил с 2,4% на годишна база.

Част от този износ идва от германски производители в Китай. При по-слабо евро германските компании ще предпочетат да използват производствените си мощности в Германия пред тези в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
За нова революция ли намекваш :) Парите ще се концентрират, където и да се намират. Това е основна идея в теорията на капитала. Дори щатското законодателство не е способно да го предоврати. Просто ще се мине на следващо еволюционно ниво - знанието и технологиите ще са универсалния еквивалент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Въобще не е глупаво , в момента САЩ не смеят да си обезценят долара за да не бъде заето мястото му като световна валута от еврото.Без обезценка на дълговете не може да се мине и тази криза няма да и се види края.И долара и еврото имат нужда от обезценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
А защо един човек не написа - това са пълни глупости ? Тук понякога се изсипват такива небивалици и всички седите и вярвате. Това е лошото на журналистиката - има МНОГО ШУМ. Многото шум пречи, повечето хора дори чуват само шума и не могат да пресеят реални и истински новини. А журналистите си бълват, то това е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Направо вече всичко става комично с тази прогнила финансова система !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Има ли основни и световни валути , ще има проблем...затова съм на обратната идея - трябва да изчезнат.Да има много уважавани валути , чието финансово здраве да се поддържа на прилично ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 12 години
Света върви към три основни валути : Долар , Евро , Юан . Тия валути никога нема да сетъргуват свободно помеждуси - курсовете им ще са контролирани и политически определени . А останалите валути - ще бъдат привързани към тях . Защо ще е така - заради трите огроми икономически зони зад тях . защо няма да се конкурират / търгуват / - защото нито една от трите не може силово да окаже влияние върху другата . Свободната валутна търговия - тя е мъртва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Тази идея я радглеждайте в контекста на това , че в момента притесненията са че ако еврото се обезцени то долара също ще може и ще си запази ролята на резервна валута. В противен случай еврото може да го измести в международната търговия. Та ако ги вържат 1 към 1..този момент отпада и ще ги обезценят при абсолютно спокойствие. Не мога да кажа че няма смисъл ! И по добре след това Европа и САЩ да се обединят във валуген съюз..т.е. глобализацията значително ще напредне.Само как ще се управлява такъв мастодонт след това , нямам много ясна идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Ама приятели,преди 10 години еврото беше по-евтино от долара и нямаше самоубийства из Европа!! Верно и Меркел я нямаше, но цялата работа е, че тогава все още вървеше инерцията от Клинтън, който наистина направи Америка силна и велика. Сега, след бедствията Буш, Грийнспан и Бернанке с цветнокожата марионетка,Америка е фалирала държава,която все още има резервната валута на света.Ако ги питаш,еврейчетата ще направят еврото 3 долара,а петролът ще стане 500$ !И въпросът не е в износа на която и да е държава, а в обезценката на дълга!! Ако имаш 15 трилиона задължения,няма шанс да искаш валутата ти да е силна.Напротив!! Те и затова уж КРИТИКУВАТ, а в действителност подкрепят Меркел безапелационно!!И хич не им пука за Европа!Последното нещо,което устройва Америка в момента е спад на еврото.Проблемът дори не е точно там.Проблемът е, че съвсем скоро ще стане ясно,че и растежът на акциите и борсовите индекси си е балон.Тогава ще дойде отрезвяването.На другите,не на евреите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Проблема не е в липсата на пазари , а в липсата на пари у тези които има какво да си купят. Нима всички заживяха в имоти - палати или карат автомобили последен модел ?Въпроса със суровините и енергията също е решим. Проблема е в концентрацията на парите и в техния застой , попаднали са в някой който не се нуждае от тях в такова количество и не купува с тях стоки и услуги. По лошо - продължават бясно да се концентрират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Роувъров най-право каза. Една фалшива валута - връзана за друга фалшива валута. За капак - швейцарците връзаха франкът - последната истинска валута, към еврото, за да не би постоянното им поскъпване да им съсипе износът.Аз пък ще река - бягайте от сухото - инвестирайте в златце, имоти или акции - те поне имат някаква реална стойност, за разлика от мангизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още