IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

В анализ на CNBC се посочва, че разпадането на единното пространство вече е на дневен ред, а основна движеща сила на процеса е Германия

20:58 | 29.11.10 г. 25
Автор - снимка
Създател
Коя ще е първата страна, която ще напусне еврозоната?

През следващата година за пръв път някоя държава ще заговори сериозно за напускане на еврозоната. Това може да се окаже страната с най-силна и динамична икономика в Европа. Това може да е Германия, пише в анализ за CNBC анализаторът Гай Джонсън.

Оцеляването на еврото вече няма да стои на дневен ред. Ако 2010 година успя да докаже нещо, то това е, че разликата в продуктивността между ядрото и периферията е твърде голяма, за да може да бъде запълнена от единна валута.

Единственият реален въпрос е как ще се случи разпадането на еврозоната и кои са страните, които Берлин е склонен да вземе със себе си.

Определянето на страните като „победители” и „победени” в тази ситуация би било грешка. Германия може и да изглежда като „победител”, но за износителите на страната вероятно ще предстои шок в случай, че новата валута рязко поскъпне.

От друга страна страни като Ирландия ще се чувстват далеч по-добре относно своето бъдеще, след като премине болезнения период на отделянето. Важно е да се знае, че разпадането на еврозоната няма да бъде никак безболезнен и лесен процес.

Всяка страна от еврозоната има много дълг, емитиран в евро. Следователно, много страни ще трябва да преструктурират дълговете си. Това няма да бъде приятно урпажнение нито за кредиторите, нито за длъжниците, макар все повече представители и на двете групи да се приготвят за подобен сценарий.

Тогава, когато тази ситуация приключи, почти всички ще бъдат по-щастливи. Германците вече няма да трябва да спасяват останалата част от Еврола, а останалата част от Европа ще намери начин за растеж с помощта на по-конкурентни валутни курсове.

Всъщност, много страни може да се окажат в период на засилен растеж и спадаща безработица, подобно на това, което се случи на Великобритания при напускането на валутния механизъм, предшестващ членството в еврозоната.

Трябва да се отбележи, че еврото може и да не се разпадне напълно. Може да остане група от държави, които са достатъчно близки в областта на икономиката и които да останат обвързани с обща валута.

Тези държави, които ще бъдат обединени от хегемона Германия, би трябвало от самото начало да се стремят към истинска интеграция и би трябвало да бъдат достатъчно смели, че да не допускат компромиси и да не правят отстъпки на никоя страна, която иска да влезе в техния клуб.

Единственият проблем е това, че в момента политическият елит в Европа е обременен с толкова лъжи, че никой не може да признае, че са допуснати грешки.

Сякаш няма желание сред политиците да осъзнаят, че единната валута е била грешка за много държави и че е време да се търсят варианти за изход. Хората в Европа се нуждаят от по-добро лидерство, при това се нуждаят от това точно в настоящия момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Zashto
преди 13 години
Упражнението по изработване на сценарий звучи много правдоподобно, но...Може да му се признае някаква валидност само в случай, че еврото се мисли само като икономическа реалност. Струва ми се, че то освен такава, е много повече политическа, а защо не и геополитеческа такава. Иначе казано:решението за съществуването или прекратяването му ще се вземе далеч не от икономисти, а по-скоро от политици, бих добавил геополитици...със всичките положителни и отрицателни следствия на което, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
Разпадането на еврозоната е нещо като да направиш от омлета яйца - може да е добра идея (от определена гледна точка), но на практика е почти нереализируема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
rogers
преди 13 години
Тва го е казал фин мин на Дания преди време и е напълно прав -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Dror
преди 13 години
знаеш ли, навремето Тато казваше - не е страшно че имаме проблеми, страшно е ако не можем да ги преодолявамеобщата европейска валута беше замислена като синтетична валута за междубанкови плащания в рамките на EUПолитиците направиха това което имаме сегаEU никога не е бил истински съюз - достатъчно е да си смомним дискриминацията БГ търпи още от началото на членството си в EUразпадането на ЕУР и EU могат да бъдат само от полза за БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Извинявам се, че го давам леко встрани, но...По-интересно ми е, ако еврозоната се разпадне, тези, които дължат на ЕЦБ евро, в какъв порядък и на кого ще се издължават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
balta__
преди 13 години
"If two States should make an agreement for pooling their money, then for our purposes they are no longer separate States, but form a community of States which is to be regarded as a whole. The question, therefore, why we have no interpolitical money in the countries of our civilisation is easily answered. It is because the Chartal form prevails everywhere, and this essentially excludes the idea that there should be a money common to two independent States. The person who demands inter-political money opposes the Chartal form, with small prospects of Success. If he fixes his hopes on unions, let him "remember that States have to care for other things besides currency." Georg Friedrich Knapp "State theory of money" (1905)Изводите си ги направете сами ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
така звучи оригинала:"Like pissing in your pants when you feel cold. It'll make you feel warm initially, but later you'll regret it".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
alphaomega
преди 13 години
Последния път когато се появиха такива целенасочени спекулативни статии (проблема с Гърция) EURUSD заформи дъно да видим сега каква ще е реакцията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Подобна хипотеза е пълна глупост!Не си спомням кой водещ политик в Европа беше казал, че обезценяването на валутата, само по себе си, е като да се напикаеш на северния полюс, за да се постоплиш. Става ти топло и после ... замръзваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Lucifer
преди 13 години
И аз не мисля за пълен разпад, но че някой по-дребни "прасенца" ще бъдат АУТ-това просто е неизбежно...а ние с финансовата си дисциплина ще плащаме новонапечатаните евро на тези прасенца...но до новата еврозона никога няма да ни допуснат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още