IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Поскъпването на еврото ще е катастрофално за еврозоната

Еврото е поскъпнало с близо 10% срещу долара от 7 юни, като покачването на курса е най-бързото за последната година

15:41 | 19.07.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Поскъпването на еврото ще е катастрофално за еврозоната

Фискалната криза в еврозоната разклати силно доверието на финансовите пазари към еврото, като на 7 юни смъкна курса му срещу щатския долар до най-ниското му ниво за последните четири години.

Оттогава насам обаче единната европейска валута е поскъпнала с 9,5%, което е най-бързият й ръст през последната година, достигайки 1,3008 долара за евро на 16 юли, пише Bloomberg.

Според анализатори обаче това е заплаха за износителите в по-слабите европейски икономики, които ще стават все по-зависими от продажбите на международните пазари заради слабото вътрешно търсене.

От Клуба на износителите в Испания се опасяват, че силното евро ще усложни още повече състоянието на испанската икономика, която вече страда от „парализирания“ вътрешен пазар и спада на държавните разходи.

Проучване на Bloomberg върху покупателната сила на основните валути в света показва, че еврото е все още надценено с 14%. Освен това обменният му курс срещу долара остава по-силен от средния курс от 1,184 долара за евро от въвеждането му в обращение през 1999 г.

Паритетът на покупателната сила показва още, че еврото се намира над справедливата си стойност от първото тримесечие на 2003 г. насам. Методологията сравнява сегашните нива на инфлацията с данните от 18-годишния период между 1982 и 2000 г., за да определи справедливата стойност на една валута.

Според валутни стратези това чертае ново понижение в курса на еврото.

Главният икономист за еврозоната в BNP Paribas Кен Уотрет смята, че ако еврото продължи да поскъпва, това ще бъде катастрофално за еврозоната. Според него трайното повишение на курса на еврото е най-лошият сценарий за еврозоната, защото ще задуши икономическото й възстановяване.

Еврото поскъпна с 2,3% срещу долара през изминалата седмица, отбелязвайки най-голямата си седмична преднина от май 2009 г. насам. То напредва срещу долара през последните три седмици.

Средните прогнози на анализатори сочат спад на курса му до 1,20 долара до края на 2010 г. Никой не очаква еврото да се качи над 1,40 долара, докато най-песимистичната прогноза е за спад до 98 цента за едно евро.

От най-голямата европейска банка HSBC очакват еврото да продължи да поскъпва, защото пазарните участници ще се фокусират повече върху признаците за забавяне на растежа на щатската икономика.

Европейската валута стигна 1,30 долара за евро в края на миналата седмица след данните за влошеното икономическо доверие на потребителите в САЩ. Това показа индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се понижи до най-ниското си ниво за последната година през юли.

Безработицата в САЩ, както и тази в еврозоната, кръжи близо до 10% от началото на тази година.

Очакванията за еврозоната обаче остават лоши заради икономическите различия между отделните й членове. Износът на Германия расте със значително по-бързи темпове от този на Португалия и Испания, което подчертава предизвикателствата за европейските страни от използването на обща валута.

Германия е източник на около 27% от брутния вътрешен продукт на еврозоната през първото тримесечие на 2010 г. Естония ще се присъедини към еврозоната като 17-та членка в началото на 2011 г.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес, въпреки понижението на кредитния рейтинг на Ирландия от Moody's. Към 15:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2946 долара. В края на тази седмица се очакват резултатите от стрес-тестовете на най-големите 91 банки в еврозоната, което може да повиши нестабилността на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Ние да не сме Китай за да работим за шепа ориз? Ако стане това, което казваш и действително Германия излезе от ЕС имаш ли идея какво ще стане тогава? Великата депресия ще ти се стори нещо като розов сериал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 13 години
Истината е че еврото трябва много да се обезцени , ЕС няма да се разпадне от това а просто Германия би могла да излезе от ЕЗ но не и от ЕС.Тежко ще бъде с обедценените пари , това е истината но..така ще се отпуши икономиката и инвестиционния климат ще бъде най благоприятния в Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Ей аман от анализатори. Когато еврото падаше, всички виждаха края на еврозоната. Сега когато тръгна да се възстановява - пак зле. Според мен никой не губи ако еврото върне предишните си нива от преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още