IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът: Договорите с "американските" ТЕЦ-ове са недопустима държавна помощ

Временната анкетна комисия, която трябваше да оцени състоянието на енергетиката, поръча и оценка на ефективността на БЕХ

09:16 | 10.06.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Депутатите от анкетната комисия са направили и преглед на дейността на държавните дружества в сектора - АЕЦ "Козлодий", ТЕЦ Марица Изток 2, ЕСО, НЕК, както и на Българския енергиен холдинг (БЕХ) като цяло и водените срещу него процедури за злоупотреба с господстващо положение от страна на ЕК. Предложението в доклада е да бъде направена оценка на ефективността на работата на мегаструктурата.

Голямо място е отделено и на анализите на дейността на електроразпределителните и електроснабдителните дружества в страната. Посочени са проверките от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране на дейността им, както и констатирани нарушения.

Една от препоръките е свързана с качеството на предоставяните услуги и в тази връзка анкетната комисия е записала в доклада да бъде направена актуализация на цената на мрежовите услуги на дружествата.

От анализите депутатите заключават още, че трите дружества - ЧЕЗ България, Енерго Про и EVN България, "не полагат необходимите усилия при работа с потребителите", подценяват тази част от дейността си, което води до неизпълнение на издадените лицензи за дейността. Затова е записана препоръка да бъде включен показател за качество "удовлетвореност на потребителите", на базата на който да се регулират цените на мрежовите услуги.

В доклада се посочва, че регулаторът трябва да определя цените на мрежовите услуги на базата на бизнес план с инвестиционните разходи, насочени само за подобряване на услугата.

Разгледана е и дейността на Българската независима енергийна борса. Според депутатите ВЕИ-централите и високоефективните централи трябва да излязат на борсата, а разликата между преференциалната и постигнатата пазарна цена да бъде покрита. По този начин ще бъде осигурена и ликвидност на енергийната борса.

Що се отнася до работата на регулаторните органи, анкетната комисия критикува обективността на служителите на Министерството на енергетиката, които проверяват енергийните дружества. Посочват и липсата на последователност в решенията и действията на енергийния регулатор.

В частта, посветена на газовия пазар, от комисията правят анализ на участниците, както и на зависимостта на България от вноса на газ от "Газпром". Посочени са още и заключенията на ЕК за състоянието на енергетиката в България, направени в доклад от 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
Е как американски, след като изпълнителната директорка е РУСКИНЯ!!!????то голям цирк, червен държавен цирк!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
"Парламентът: Договорите с "американските" ТЕЦ-ове са недопустима държавна помощ"Ми спрете я ве вашшшшшшта ************А виновните в кауша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още