IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Поскъпването на тока с 10% не решава проблемите на енергетиката

При такива дефицити е време за приватизация на активи на НЕК, смята Иван Хиновски

15:28 | 19.09.14 г. 11
<p>
	Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: ЕК

Иван Хиновски: Приватизацията на активи на НЕК е неизбежна

Най-болезнената, но неизбежна стъпка за реформа в сектора на енергетиката е приватизация на активи на НЕК и други държавни дружества, защото когато дефицитите са в такива размери, „трябва да започнеш да продаваш“. Този коментар направи енергийният експерт от Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски.

Според него може да се очакват сривове през предстоящия зимен сезон заради неизвършени ремонти и спрени инвестиционни програми на дружествата. Според него обаче има резерви и те са в преразглеждане на разходите на всички дружества от сектора. По думите му е необходимо Министерството на икономиката и енергетиката да преоцени приходите, разходите, кредитите и инвестиционните програми на предприятията, тъй като те крият резерви.

Повишението на цената на тока е неизбежно заради огромните дефицити в енергетиката и невъзможността на НЕК да се разплаща с контрагентите, обясни още Хиновски. Неговата прогноза е, че цената на тока ще се повиши със 7 на сто от 1 октомври, а след Нова година с още 7 на сто.

Той посочи още, че цената на електричеството към момента е подценена с около 30 на сто и затова тя трябва да се покачва постепенно, докато се компенсира този недостиг. Но голямата стъпка с компенсирането на дефицита, според него, ще се случи, когато се либерализира пазарът.

Експертът обясни, че тогава регулирането на цената ще отпадне, ще има конкуренция и цената на тока ще бъде обективна. 

"Ясно е, че в момента цената на тока у нас е с 40% по-ниска от цената на електричеството в региона – Румъния, Албания, Македония“, допълни още Хиновски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
xkm
преди 9 години
Успяха и енергетиката да съсипят . Двадесет и пет години им трябваха , но успяха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още