IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Поскъпването на тока с 10% не решава проблемите на енергетиката

При такива дефицити е време за приватизация на активи на НЕК, смята Иван Хиновски

15:28 | 19.09.14 г. 11
<p>
	Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: ЕК

Христо Казанджиев: ДКЕВР да ревизира всички договори с производителите

Очакваното увеличение на цената на тока в рамките на 10% не е достатъчно, за да бъде компенсиран дефицитът в енергетиката, смята и Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ). Целта на увеличението е ценообразуването да се приведе в съответствие с нормалната практика.

За да бъде преодолян дефицитът в енергетиката, е необходимо огромно увеличение на цената, което сега не може да се случи, а и предвид икономическата ситуация е безотговорно да се говори за увеличение с големи цифри.

Следващата стъпка е ДКЕВР да ревизира всички договори с производители, които обременяват енергийната система и да се изясни кои предприятия генерират свръхнатоварване на потребителите, като в същото време реализират свръхвисоки печалби, препоръча експертът.

Според него това ще е основата на един разумен подход към балансиране на системата. Този анализ трябва да бъде изготвен от ДКЕВР.

Казанджиев потвърди прогнозите на експертите, според които след увеличението на 1 октомври ще има и последващо вдигане на цената на тока, но то по думите му трябва да е много добре мотивирано. 

„Всеки участник на пазара да прояви разум“, призова експертът.

Той призова още да се прекрати практиката някои дружества да бъдат субсидирани, по повод исканията на топлофикациите да бъде повишена цената на изкупуваната електроенергия, произведена при комбинирано производство. „Това искане е арогантно в сегашните условия“, коментира Казанджиев.

Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 1
xkm
преди 9 години
Успяха и енергетиката да съсипят . Двадесет и пет години им трябваха , но успяха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още