IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

През годината проблемът с неефективните разходи за здраве изпревари този с недостига на средства

14:31 | 23.12.12 г. 22
Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

Груби нарушения бяха установени в болница "Пирогов", в резултат на проверка на Агенция за държавна финансова инспекция. Лекар от болницата разказа пред медиите, че в лечебното заведение се извършват ремонти с цел да се харчат пари в услуга на “приближени фирми”, след което здравният министър направи рокади в ръководството на болницата и уволни директорът на болницата.

За финансирането на болниците по новия стар модел

В средата на годината, след като нов управител застана начело на НЗОК, беше обявен и поредният нов модел за финансирането на болниците. Те вече ще лекуват точно определен брой пациенти по клинични пътеки за всяко тримесечие, като средствата ще са предварително разпределени.

Новата методика трябваше да замени сегашните прогнозни бюджети и да върне принципа „парите следват пациента”, който беше прилаган преди години. Но на практика новата методика отново залага годишна прогнозна дейност за всяко лечебно заведение, което е далеч от идеята за финансирането на болничната помощ на пазарен принцип.

Проблемът с дълговете на общинските болници продължава да стои на дневен ред. Оптимизъм обаче няма, защото въпреки тежките им проблеми допълнителни пари за тях няма да се отпускат, докато не бъдат усвоени евросредствата, предназначени за това перо, стана ясно тази година.

За здравно неосигурените и доверието в системата

Темата за неплащането на здравните осигуровки и нарастващия брой на здравно неосигурените се развихри през лятото, когато в безсилието си да се справи с несъбираемостта на вноските за здраве държавата предложи абсурдни мерки за ограничаване броя на некоректните платци. 

Първоначално се коментираше възможност за отнемане на личните карти и шофьорските книжки, впоследствие – лишаване от правото да се продава кола или имот. Остава да видим дали догодина ще се реализира последното предложение, според което Националната агенция за приходите в съвместна акция със здравната каса ще проверяват по-заможните българи с неплатени вноски.

По последни данни здравно неосигурените българи са 1,2 милиона и годишно ощетяват бюджета с над 600 млн. лв. Експерти и икономисти смятат, че управляващите би трябвало да започнат от възстановяване на доверието на българина в системата и да предложат работещо здравно осигуряване, основано на солидарност и пазарни принципи.

За „изтичането“ на медицинските кадри

Проблемът с напускащите страната български медици започва да прераства в криза. Mиграцията на лекари и медицински персонал от България в момента е около 5 процента, но нараства със застрашителни темпове. През 2011 година напусналите лекари са били 507, като се очаква тази година броят им да бъде още по-голям.

Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Доклад за цените на лекарствата беше направен и от Сметната палата, която установи петкратен ръст в цените при някои продукти в периода 2008-2011 година..."Ами Бантустан е. Нищо не може да се направи. Щом е заповядан геноцид, геноцид ще има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още