IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

През годината проблемът с неефективните разходи за здраве изпревари този с недостига на средства

14:31 | 23.12.12 г. 22
Здравеопазването през 2012 – важните реформи в застой

Българските производители на генерични лекарства също изразиха недоволство от новите мерки за сваляне на цените на лекарствата. Производителите алармираха, че може да останат изолирани от фармацевтичния пазар, защото ако бъде прието обвързването на цената на генеричните продукти с тази на оригиналния медикамент, на практика за някои генерични лекарства няма икономическа обосновка да бъдат предлагани на пазара.

И така поредната мярка за намаляване цените на лекарствата, предложена от държавата, забуксува.

Освен нея правителството прие още две мерки, с които прави опит да намали цените на медикаментите. Министрите решиха да се намали с 2% надценката за търговците на лекарства на едро и на дребно и разшириха списъка с държавите, с които реферираме цените у нас. На този етап и двете мерки нямат осезаем ефект.

Истината е, че чувствително намаление на цените на лекарствата може да има само при преференциална ДДС ставка за лекарствата. Но въпреки аргументите на здравния министър, стана ясно, че това е малко възможен сценарий.

За (не)законните трансфери

Буквално в последните дни на календарната 2012 година гръмна нов скандал – този път лекарският съюз отказа да подпише националния рамков договор за 2013 година - заради прехвърлянето на някои медицински дейности към НЗОК. Това наложи спешни законови поправки, които минаха през парламента скоростно и в крайна сметка и без думата на лекарите, управляващите прехвърлиха скъпите дейности по ин витро, интензивно лечение и ваксини за финансиране от здравната каса, тоест чрез здравните вноски на всички българи.

През лятото Конституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на касата към министерството на здравеопазването. Средствата бяха предназначени да покриват медицински дейности, които през минали години са били заплащани от здравното министерство.

Миналата година също бяха прехвърлени 340 млн. лева от здравната каса към МЗ, но тогава, въпреки заканите на опозицията, до оспорване на текстовете от Закона за бюджета на НЗОК не се стигна.

Преди две години финансовото министерство „прехвърли“ в държавния резерв и 1,5 милиарда лева, събрани от здравни вноски в оперативния резерв на касата. Всички тези средства могат да се харчат за дейности, различни от здравните.

Още скандали

През годината Сметната палата даде на прокурор Министерство на здравеопазването заради нередности около осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Одитният доклад заключи, че има данни за извършено престъпление и те са изпратени на прокуратурата.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призна и за проблем с търговете за лекарства, които се провеждат от болниците. Причината е, че фармацевтични компании отказват да участват в тръжните процедури, провеждани от лечебните заведения, заради натрупани дългове.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също обяви, че ще проучва пазарите за доставка на лекарства за болниците. От комисията подозират наличие на монополни структури при доставките на медикаменти.

Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Доклад за цените на лекарствата беше направен и от Сметната палата, която установи петкратен ръст в цените при някои продукти в периода 2008-2011 година..."Ами Бантустан е. Нищо не може да се направи. Щом е заповядан геноцид, геноцид ще има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още