IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите около влошената бизнес среда остават нерешени

Гоним не само чуждия бизнес, но задушаваме и всеки порив на предприемачество вътре в страната

08:05 | 10.04.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Проблемите около влошената бизнес среда остават нерешени

Задълбочаване на проблемите с корупцията отчитат и от The Heritage Foundation и The Wall Street Journal, които ежегодно изготвят класация на държавите по света според икономическата свобода. Без промяна са показателите „права на собственост“, „свобода на инвестициите“ и „финансова свобода“.

Резултатите от последното изследване на Евробарометър показаха, че за 95% от българите корупцията у нас е основен проблем.

Бизнесът у нас продължава да се оплаква от административната тежест и неадекватното определяне на размера на събираните държавни и местни такси.

В края на миналата година държавата обеща до края на 2012 г. да спести на фирмите около 110 млн. лева само от облекчаването на административни процедури и поевтиняването на различни такси. До края на 2014 г. се очаква спестената сума да набъбне до над 300 млн. лева на година.

Бави се обаче въвеждането на разходоориентиран размер на държавните такси. Бизнесът посочва освен това, че рядко се изготвя същинска предварителна оценка на въздействието, преди да се пишат нови процедури, режими и политики.

Милиарди се изляха в процеса по изграждане на електронното правителство, но наличните услуги и регистри, до които граждани и фирми имат достъп онлайн, са незадоволително малко. Около трийсетина са административните услуги, които могат да се ползват онлайн от общо около 700 възможни, показват данни на БСК.

Изграждането на електронното правителство продължава, а в началото на годината председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев отбеляза, че вече има промяна в „разбирането на правителството“ по въпроса.

От стопанската камара обаче посочват, че няма пътна карта за процеса за изграждане на електронното правителство, както и необходимите за целта средства и график за обучение на чиновниците.

През ноември миналата година БСК за пореден път алармира за непредсказуемата и нестабилна правна среда в България и честите промени в законодателството, включително и лобистки поправки в нормативните актове. Пресен пример е Законът за горите, който под натиска на „Витоша ски“ претърпя сериозни редакции, които доведоха до силна обществена реакция.

Промените в законовата уредба не се извършват съгласно изискванията на приетото и действащо законодателство, предупреждават от стопанската камара. Голямата част от новите закони и поправките в стари нормативни актове се внасят без изискуемата оценка на въздействие. Не се внасят и разглеждат също така и оценките на въздействие след въвеждането на измененията.

Нараства броят на подзаконовите нормативни актове, което води до „раздробяване“ на нормативната уредба, посочва организацията. Силна е и намесата на държавата в стопанската дейност чрез въвеждането на голям брой регулативни режими със специализирани закони.

Решението на всички тези проблеми е едно – реформи. С наближаващите избори обаче едва ли ще се случи нещо съществено, защото цената на реформите се изразява в поемане на политическа отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Следователно, правителството, което БИ ТРЯБВАЛО да води тази политика, престъпно бездейства и следва да влезе в затвора.Проблем такъв, обаче: - Кой да го замени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен че причините са основно 2:1. Повсеместната корупция и липсата на морал в съдебната система.2. Липса на адекватна държавна политика за насърчаване на бизнеса у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Държавата е фалирала, т.е. изчезнала. Парите за пенсии ги няма, за здравеопазване ги няма, за заплати няма пари. Дотук се стигна благодарение на всяка една от всичките партии присъствали в парламента от промяната насам - 20+ години. Умишлено или не те унищожиха шанса ни да се развием. Какво правят инвеститори когато видят фалирала фирма? Няма луди да и дават пари. Какво са българските данъкоплатци ? Ние сме инвеститори в собствената си държава. Въпреки, че сме задължени по закон свободните пазари си казват думата. Спираме да плащаме данъци(инвестиции). И положението е докарано до там, че ако ще и да плащаме данъци х2 и х3 пак няма да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 12 години
Най-големият проблем е ниската покупателна способност на българина . Няма бизнес при 300 eur . среден осигурителен доход . Ако забележите чуждестраните инвеститори се делят при оплакванията си на две : 1.такива който са експортно ориентиране - за тях нещата са супер и за разлика от други страни от тук не се сещам някой да се изнесъл . 2. Такива който работят на вътрешния пазар : за тях нещата са мега зле , има корупция , престъпност , държавата не си върши работат и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
И процесуалните закони - сега са мноого омотани, обслужват не когото ние тук искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Raboti
преди 12 години
Не забравяй законодателната дейност.Ако законодателите напишат, че за всяка дребна кражба наказанието е, преувеличавам, смърт, съдиите няма накъде - ще наказват със смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 12 години
Точно така, те вече нашенските бизнесмени не могат да се оправят с тукашната обстановка, какво остава за чуждите, на които такава атмосфера за работа им е напълно непонятна. Мноооого години трябва да минат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Sakamano
преди 12 години
Общественото негодувание срещу корупцията се дължи по-скоро на завист, отколкото на високи моралнси принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Колкото и странно да е корупцията идва от възпитанието.Тя е естествено продължение на навика да се преписва безнаказано още в училище. И колкото и да е странно е факт - корените се крият в средата в училище и разбира се примерът на родителите. Като видиш тати как се "оправя" с катаджията после обяснявай, че корупцията е лошо нещо. Дори елементарни неща като пререждане на опашка и т.н. водят до лошо възпитание и до подобно поведение като възрастни. Е тогава това поведение се казва корупция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Безспорно липсата на адекватна защита от закона е най-големия проблем, който е силно подхранван от корупцията. Просто един инвеститор, някой като го измами, няма шанс да си наложи правата по законния начин защото ще се сблъска с корумпираният съд и администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още