IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Едва ли ще има промяна в работата на министерството на икономиката и енергетиката, смятат представители на бизнеса

08:21 | 20.03.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво доведе до уволнението на Трайчо Трайков?

Представители на енергийния бранш споделиха пред Investor.bg, че според тях, с или без Трайков, реалното строителство на АЕЦ Белене през мандата на това правителство вече едва ли ще започне. От бизнеса посочиха още, че не очакват осезаемо изменение на политиката и работата на министерството на икономиката и енергетиката с назначаването на новия министър.

Надеждите им са единствено за ускоряване на усвояване на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“, тъй като досега реалното усвояване е слабо, независимо от създаването на трите фонда, които ще отпускат нисколихвени заеми основно за малки фирми.

Другата основна версия за уволнението на Трайчо Трайков, която полуявно също се прокрадна, е  свързана с меко казано „не гладките“ отношения между вече бившия министър и „Лукойл България“. Трайков беше този, който миналата година открито се усъмни в завишаване на цените на горивата от бургаската рафинерия.

Той беше и инициатор, също миналата година, на проучването от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за евентуално картелно споразумение на пазара на горива. Впрочем преди два дни КЗК излезе със становище за наличие на такова споразумение между четири компании. Окончателно решение на комисията по въпроса обаче ще се вземе след повече от месец, след като се изслушат и доводите на четирите петролни компании, включително и „Лукойл България“.

Впрочем в телевизионно предаване шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев вчера заяви, че компанията не участва в картелно споразумение за цените на горивата на едро. Златев също така изтъкна, че отношенията му с вече бившия министър Трайчо Трайков са нормални.    

И така поне на пръв поглед към момента няма преки доводи в потвърждение на една от двете посочени версии или на някоя друга. Може би, както намекна самият Трайков, след известно време ще се разбере какви всъщност са причините за поисканата му оставка.

Погледнато в ретроспекция, през последните две и половина години при управлението на Трайчо Трайков най-общо казано нямаше никакви особени постижения в областите, които той ръководеше. Всъщност най-важната от тях беше енергетиката, като решение за строителството на АЕЦ Белене не се взе, нито се предвижи бързо изграждането на междусистемните газови връзки със съседите ни.

Впечатлението от Трайчо Трайков обаче е, включително и сред представители на бизнеса, че той е (много) добър специалист в своята сфера и здравомислещ човек.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Имаше твърде малко резултати - почти всичко се отлага с години, а икономиката не може да чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nezabelejim
преди 12 години
Хиляди пъти повтаряна грешка на управляващите. Бъркат бизнеса с политиката.През Втората световна война американците са продавали оръжие както на германците, така и на англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
forexar
преди 12 години
Жалко е, че компетентни хора биват заменяни с послушни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
много слаб анализ! Впрочем поне със сигурност може да се каже, че не си отива заради Булгартабак, подобно на Шулева и Румен Овчаров(каквито съмнения имаше за тях). Е и инвеститора в БТ се оказа "правилният".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още