IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтегленият доход от чужди инвестиции у нас за последната година е 2 млрд. евро

Преките чуждестранни инвестиции тежат на платежния баланс с 296 млн. евро за последните 12 месеца и със 79 млн. евро през юли

13:03 | 19.09.11 г. 19
Изтегленият доход от чужди инвестиции у нас за последната година е 2 млрд. евро

Чуждите инвестиции у нас са значителни, били те преки инвестиции в производство, недвижими имоти и търговия или финансови - в депозити на чужди лица в български банки.

Доходът, който чужденците получават от собствеността си у нас е значителен и възлиза на над 18,7 млрд. евро за последните близо 14 години от януари 1998 г. насам. В сумата не се включват реинвестираните печалби, а само изтеглените обратно зад граница.

Само за последните 12 месеца до 31 юли 2011 г. изтегленият зад граница доход е 2 млрд. евро, което разбира се тежи на платежния баланс на България. От тях 1,48 млрд. евро е доходът, изтеглен зад граница от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), показват данните на БНБ.

За последните 12 месеца новите ПЧИ са за 1,19 млрд. евро, тоест нетно ПЧИ тежат на платежния баланс с 296 млн. евро в последната година.

Тъй като през юли 2011 г. новите ПЧИ са за едва 84,1 млн. евро, а доходът, изтеглен зад граница от всички ПЧИ е 162,9 млн. евро, то през този месец платежният баланс е натоварен със 78,8 млн. евро.

Общо през юли 2011 г. доходът, изтеглен в чужбина от инвестиции (ПЧИ, депозити и т.н.) е 201,5 млн. евро.

За сравнение доходът от български инвестиции в чужбина е 22,1 млн. евро през юли 2011 г. и 343,3 млн. евро за последните 12 месеца до юли 2011 г. Това са средства от инвестирането в чужбина на резервите на БНБ, средствата на частните пенсионни фондове, инвестирането в чужбина на застрахователни резерви, както и други инвестиции.

За изненада на мнозина ПЧИ се оказаха нещо, което може да е с отрицателен знак. А много от ПЧИ са вътрешнофирмени заеми между чуждестранна компания и българското й дружество. Тези средства са за 14,5 млрд. евро към 30 юни 2011 г. от общо 36 млрд. евро брутен външен дълг.

Голяма част от ПЧИ са вложения в недвижими имоти, като ако тези имоти бъдат купени от български лица, отново ще има отрицателни ПЧИ.

Получаваните през годините финансови инжекции са инвестирани освен в производствени мощности и в текущо потребление (включително чрез банкови потребителски кредити), недвижими имоти, автомобили, мебели и други.

Рекордната спестовност на населението и фирмите от близо милиард през юли 2011 г. и над 5 млрд. лв. за последните 12 месеца увеличава дела на депозити от местни лица в банковата система.

Инвестиционните доходи на чужденци у нас се отразяват в платежния баланс на БНБ в раздел Текуща сметка и са основна причина тя да е положителна със само 1,16 млрд. евро за последните 12 месеца до юли 2011 г.

Например, ако страната работеше с местни капитали и не плащаше 2 млрд. евро инвестиционен доход на чужденци на година, текущата сметка щеше да е положителна с 3,16 млрд. евро.
 

Инвестиции и доход от тях в млн. евро Юли 2011 г.
Доход от български инвестиции в чужбина 22,1
За последни 12 месеца 343,3
Общо след януари 1998 г. 3 820,8
Доход от чуждестранни инвестиции в България -201,5
За последни 12 месеца -2 005,8
Общо след януари 1998 г. -18 735,2
Доход от преки български инвестиции в чужбина 0,5
За последни 12 месеца 29,1
Общо след януари 1998 г. 97,6
Доход от преки чуждестранни инвестиции в България -162,9
За последни 12 месеца -1 482,5
Общо след януари 1998 г. -11 912,2
Преки български инвестиции в чужбина -22,8
За последни 12 месеца -141,9
Общо след януари 1998 г. -1 228,2
Преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България 84,1
За последни 12 месеца 1 186,6
Общо след януари 1998 г. 38 379,5


Преките чуждестранни инвестиции са в размер на 84 млн. евро през юли 2011 г. спрямо 210 млн. евро за същия месец на миналата година. За първите седем месеца на 2011 г. ПЧИ са за 184 млн. евро, или спад от 76% на годишна база спрямо 776 млн. евро за съпоставимия период на миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха абе ти си голем веселяк бе пич ! :) Аз живея в Щатите от 17 години и във Вегас ходя поне веднъж в годината . Къде за кеф къде по работа , капиш ?Как може да сравняваш Вегас с Ч. Море ?Требва да си мнооогоооо зле !А за обработването на земята от неколко фермера а другите да си пият пиенето по кафетата в града ...ВЕСЕЛЯК ! Вземи се ограмоти и попрочети нещо за ПИК ОЙЛ ! За твое добро е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
Мажоритаря
преди 12 години
българското село умира да... Но това за мен лично е естествния ход на нещата... Рано или късно ще станем, като в САЩ и няколко големи фирми ще обработват цялата земя с нови добри машини с високо КПД. Изобщо не ме притеснява обезлщдяването на българското село... А туризма винаги е нещо положително, ако ще и само за алкохол, секс и хазарт да е. Ти да видиш във Вегас какво е... Слънчев Бряг ряпа да яде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Аз мийте да ама ти май не си взел помощите от здравната каса !Имам един въпрос към тебе :Всичкият този турисъм дето искаш да го развиваме ПИЯНСКИ като по морето ли ще е ? С ЕФФФТИНО ПОРКАНЕ ХРАНА И ЖЕНИ ?Мутрата си е мутра ! Мисли си че света е само от *** който са се наредили на опашка да ги оправя ха ха ха ...Сладур скоро да си ходил некъде из Бг на село ? Щото там СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ е над 65 години !!!! С тези старци ли ще развиваш туризъм ха ха ха ...или ще си внасяш и там руснаци ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 9
Мажоритаря
преди 12 години
Danny666, пи ли си днеска хапчетата... :X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 9
Мажоритаря
преди 12 години
Дорбе де пич... Защо само "реалните стокии услуги" създават една икономкика според теб. Туризма не ми казвай, че е нереална услуга :X... България е малка и неконкурентноспособна държава, затова и не ставаме за едро производство, а и не ни е нужно. България трябва да си изгради доктрина с приоритетни цели Туризъм, Земеделие, Лека и хранително-вкусова промишленост. Ниски данъци за да може повече чужденци да си регистрират фирмите в България и това е. Няма смисъл от повече, защото сме малка държава и трябва да се концентрираме във износ на хранителни стоки и различни видове услуги и софтуер (например V-ray, което е най-добрия рендатор в света за 3dsMAX например и т.н.). И туризъм - морски, планински, селски, рекреативен, болничен, спортен и т.н. Всичко останало е второстеппенно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Даааа жалко че такива като тебе са малко в БГ ! Разбира се че тези 2-3 града ха ха ха и 20 села са МОКРИ СЪНИЩА на експерти като този господин. ха ха хаГ-н ЙОРДАНОВ в ТАЙЛАНД не 20 , 200 села са построени !!! Ама това не ги прави ПОБОГАТИ бе сладур. Продават си децата за жълти стотинки и лъскат хотелите като роби ...ха ха ха и МАСАЖИ правят ха ха ха и то ЕКЗОТИЧНИ ! ТИ това ли съветваш да стане в БГ ??? Аман от мутри и техните икономически протежета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Пич относно *** - те са ***. Навсякъде ги има(на запад са ***). Ако няма българи - *** ще емигрират щото няма на чии гръб да живеят.Иначе това за градовете и селата искрено ме разсмя. Не може да правим икономика от това, че някаква група с пари щели да решат след пенсиониране да живеят в България. Относно морето - само Халкидики има брегова ивица колкото цяла България. На практика и в момента го пре експлоатираме морето. За сега доста пари се правят по линия на туризма, но в една развита държава туризма е една малка част от икономиката. Не може да се очаква, че ще живеем само на туризъм. Трябва реални стоки и услуги да произвеждаме. Дори износителите на скъпи ресурси трудно биха се развили ако разчитат само на тях(виж Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 12
Danny666
преди 12 години
Ехооо сладура , абе ти да не си завършил икономика в УНСС-то ?Личи ти по глупостите дето пишеш !!! И като ги построиме тези 2-3 града за руснаци кой ще им СЛУГУВА там ??? Аааа сетих се мутрите от строителната мафия и банковият сектор ще си вземат милиончетата, БГ простосмъртните да СЛУГУВАТ по морето на руски буклуци. Еее лошото е че сметката ти е без кръчмар пич. В *** ОСТАВАТ все по-малко БЪЛГАРИ ! Мутрите си ОТГЛЕЖДАТЕ *** за да гласуват за вас , ама да си видел *** да работи ? ха ха ха От УНСС-то си пич ! ЛИЧИ СИ ТИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Стига с това Борисов е на власт. Тея ограничения за изнасянето на капитали си ги няма, не ги е махнал кабинета Борисов. Дефлацията по това време на годината си е нещо нормално. Да не казвам голяма дума но се надявам към декември да не стане хипер. Но пък и да се замислим, че ако имаше тея ограничения нямаше да има и тея инвестиции. И от къде да ги има. Никой не инвестира в момента. Дори нашите пари са на депозити в банките. Не сме изолиран оазис насред пустинята. Какво ще стане в близко бъдеще можем само да гадаем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
simo.smo
преди 12 години
Дали може да ми кажеш как Дянков е повлиял инфлацията да е на рекордни върхове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още