IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест мотива срещу увеличението на заплатите

Защо работодателите смятат, че сега не е най-удобният момент минималната работна заплата да се променя?

08:00 | 02.05.11 г. 13
Шест мотива срещу увеличението на заплатите

Investor.bg представя основните мотиви на бизнеса, с които отхвърля предложението за ръст на минималното възнаграждение, обобщено от Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Каквото и да било увеличение на минималната работна заплата би довело до последващ ръст в останалите нива на заплащане. Естествено е квалифицираният персонал да постави искане за увеличаване на възнагражденията си, след като заплатата на нискоквалифицирания персонал се вдигне с 12,5% (от 240 на 270 лв., бел. ред.). С други думи, ефектът от увеличението на минималната заплата ще бъде много по-голям и би се отразил върху всички останали възнаграждения, обобщават работодателите.

Всяка година работодатели и синдикати се договарят за минималните осигурителни прагове по икономически дейности. За голяма част от икономическите дейности в категория нискоквалифициран персонал са определени нива на минимални осигурителни прагове от 240 до 270 лв. Тези нива са пряко договорени от работодателите и синдикатите, и евентуално увеличение на минималната работна заплата на 270 лв. ще наруши договорения баланс чрез увеличаване на заплащането на определени категории персонал и изравняването, даже изпреварването в заплащането на по-квалифицираните групи персонал.

Като цяло бизнес средата у нас е влошена. Българският бизнес е задлъжнял, има банкови кредити, увеличени са лихви по тези кредити, увеличени са размерите на данък сгради и такса смет за предприятията, има над 20% лихви върху неплатените социални осигуровки. Увеличението на работната заплата ще бъде капката, която ще накара чашата да прелее. Тя ще причини фалити за бизнеса, който едва оцелява на ръба на обстоятелствата.

Намираме се в момент на преструктуриране на българската икономика и все още българският бизнес не е излязъл от кризата. Дори експортно ориентираните фирми все още не са достигнали предкризисните си нива на натовареност и приходи от продажби. Затова не е възможно при по-малко работа да искаме да бъде плащано повече на работниците.

Увеличението на минималната работна заплата постепенно ще доведе до съкращаване на персонала и ще повиши безработицата в страната. Ще се отрази и на сивия сектор. Тази естествена реакция също се предвижда от работодателите.

Не на последно място, минималната работна заплата е макроикономически показател, който е заложен с определен размер в бюджета на страната. Промяната в параметрите би следвало да доведе до промени в приходната и разходната част на бюджета. Такава съответна актуализация на бюджета за втора поредна година би била лош сигнал за чуждите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 13 години
Все се въртим около същността на проблема.Истината е една-промени в законодателството,с което се регламентира минимална часова ставка,както е в белите страни.А също така,подобно на изискванията от ЕС за определена политика в едни или други области,да бъде регламентирано:"Всяко трудовоправно взаимоотношение в ЕС за по-малко от 6 Е/час е забранено и се преследва от закона."Тогава да ги видим редица смешници,наречени "предприемачи"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolay2468
преди 13 години
Темата е поредното потвръждение,че в абсурдната ни държава се кометират ожесточено популиски въпроси без особенно значение.Увеличението на минималната заплата има значение най-вече за фиска и за продънената осигурителна система в която едва ли има наивник който да вярва. Работещите на тези така наречени минимални нива клонят към НУЛА.Спорещите страни си спорят имитирайки дейност за да оправдаят все пак похарчените пари на техните членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Мисля, че се лъжеш ! Ако имаха капацитет да го разберат това за триците , нямаше да сме на това дереже! По останалата част от постати съм напълно съгласен.:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Що да не съществуват? Това си е пазарна икономика... Явно и за там има желаещи да работят, никой насила не ги е принуждавал... Когато бизнеса започне да се кокурира за привличането на работна ръка, тогава ще има ръст на работната заплата и ще се приближим към белия свят. Ако ставаше с административни мерки, дайте от утре да направим със закон минималната заплата 10000 евро и да рапортуваме, че сме задминали Швейцария. Само , че тогава безработицата ще е 99,99%, а тия синдикални лалугери ще са се изпокрили в мишите си дупки... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Ive
преди 13 години
Има и друга логика по въпроса. Трябва ли да съществуват бизнеси или работни места които не могат да осигурят жизнен минимум на служителите? И това е ролята на държавата - да налага стандарти. Иначе всеки бизнес е навит и на 20 лв заплата, вероятно ще се намери някой да работи и за толкова пари. Всичко това обаче ни отдалечава от белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 13 години
Може и да имаш право, ама в България и да работиш често е все тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 13 години
Подкрепям . Машините работят а хората мислят . С екстензивна икономика няма как да се постигнат високи нива на БВП и от там на работната заплата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
George_Petrov
преди 13 години
В дългосрочен план заплатите зависят от това дали произвеждаме.Също така е изключително важно какво произвеждаме.Milton Friedman защитаваше тезата че най бедните страдат от тази регулация.На човек които не може да чете и пише в най-затънтената част на България може да му се плати от някои бизнесмен там 230 примерно.В бизнеса му там просто толкова може да отдели.Само че държавата казва че трябва да му се плати 240.Тези хора са най бедните в страната и тези пари им трябват изключително много.Но поради глупавите регулации на държавата тези хора не могат да получат 1стотинка .Конкуренцията между предпиемачите при ниска безработица ги кара да вдигнат заплатите ни.Производителността на компаниите им дава възможност да вдигат заплатите.Умствения ни капацитит ще ни вдигне заплатите когато правим high-tech икономика.А не тази регулация.И не тези решения на бюрократи. Ако тезата на синдикатите работеше то в Африка част от страните нямаше да работят за под 1 $ на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ecology
преди 13 години
Подкрепям мнението на Hellwitch.Факт е ,че българите в чужбина се представят отлично на работното място.Тук в любимата ни татковина цари пълно незачитане на образованието и квалификацията на работниците.Целуването на ръце и боричкането за по-високо място в ерархията се е првърнал в национален спорт.Поддържайки много ниско ниво на заплащането , собствениците сами си забиват пирони в ковчега.Светът се глобализира и кадърните се изнизват в чужбина , който има късмет работи за чужди компании и скоро ще се разбере , че с трици маймуни не се ловат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
hellwitch
преди 13 години
Глупости!Производителност се постига с добър мениджмънт. Работниците нямат особено влияние. Да не би турците в Германия да са по малко кръшкачи и т.н. Не просто имат шефове, които ги следят и контролират така, че да работят много по ефективно.Проблем с главно П в БГ икономиката е липсата на добри мениджъри. Традицията при нас е шуро-баджанащината. И резултата е мизерни резултати, защото роднините на собственика нямат реален стимул да работят качествено. Да не говорим за липсата на квалификация за мениджър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още