IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзенбанк: Домакинствата спестяват с рекордни темпове

Вътрешното търсене се възстановява с бавни темпове, се казва в месечния доклад на банката

13:46 | 05.01.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Райфайзенбанк: Домакинствата спестяват с рекордни темпове

Домакинствата в България продължават да спестяват с рекордни темпове, се казва в редовния доклад на Райфайзенбанк България за макроикономическите данни.

Анализаторите на банката посочват, че външната среда остава благоприятна за развитието на българската икономика, като износът вече е надхвърлил нивата си отпреди кризата.

Възстановяването обаче, все още не може да се усети на вътрешния пазар, където склонността към потребление остава ниска, а тази за спестяване – висока. Същевременно покупателната способност на парите намалява в резултат на ускоряващата се инфлация, се казва в документа.

Докладът обръща внимание на рекордната спестовност на населението. През ноември депозитите на домакинствата нараснаха рекордно – с 415 млн. лв., а тези на нефинансовите предприятия – с около 96 млн. лв. Кредитният растеж остана слаб – кредитите към нефинансовите предприятия нараснаха със 111 млн. лв., а за домакинствата – с около 44 млн. лв.

Главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев коментира, че продължаващото трупане на спестявания от страна на домакинствата най-вероятно означава допълнително забавяне на възстановяването на вътрешното търсене, поради което прогнозата на банката е за спад на БВП от 0.2% за 2010 г., а предвиждането за икономически растеж за 2011 г. е намалено от 3 на 2.7%.

Като цяло макроикономическите показатели сочат, че икономическата среда остава несигурна за домакинствата и за момента не се очертава значим фактор, който да ги стимулира да пренасочват по-голяма част от дохода си към потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 5
Nabludatel777
преди 13 години
Пий си хапчетата и доктора да ти назначи "трудова терапия"...и да я практикуваш някъде по равна Добруджа.Имаш бригадирсик плам и ентусиазъм да построиш отново хаимбуаз сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Браво на всички тук които нсте изразили мнение. Браво още веднъж за показаната и изразена мисъл. Ако повече хора като Вас мислят така разумно то нещата със сигорност поне малко ще се оправят. Най-важния за мен въпрос за тази републичица е РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА ЗА ВСИЧКИ НИ. ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТААААААААА. Който не работи нетрябва да яде. Нивите ни пустеят, а цените на плодове и зеленчуци се увеличават ето тук другаря Борисов да мисли. Това е един може би не чак толкова малък въпрос. но все пак от някъде трябва да се започне. Иииииии разкарайте тези мутри, рекети и изнудвания в тази страна иначе всичко отива на хаос. Има и много, много други проблеми, но за сега това пиша....ще пиша и за други проблеми, но по натам. Дано повече хора да си размърдат мозаците щото с тези апартаменти СИНА И ЗДРАВА ИКОНОМИКА НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Колега, май не е лошо да понаблегнеш малко на психологията: Не може да говориш за хората като за общо понятие. Защото има едни хора, които просто не са способни да спестят каквото и да е. И има други хора, които пък биха задлъжнели вероятно само при избор между живот и смърт (напр. при евнтуално заболяване). И така, към днешна дата, въпросът на въпросите е, какво правим, когато тези, които са свикнали да живеят на заем не могат да вземат повече заеми (защото са задлъжнели до гуша), а другите, които имат спестявания, просто не искат или не намират за какво да ги харчат. Като това деление се наблюдава както в отделните държави, така и между различни държави. Напр. Гърция и Германия са типичните представители на едната и на другата категория хора. И тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Спестявания винаги е имало. Те постоянно се увеличават, дали с по-силен темп или с по-бавен ... Проблема на вътрешното търсене не се крие в увеличаващите се спестявания. Благоприятните условия за кредитиране надуха вътрешното потребление. А всеки човек си има някакво ниво на спестявания, което няма да наруши. За да се възстанови потреблението, трябва да се подобри кредитирането, тогава бизнеса ще живне, заплатите ще се увеличат и нещата ще тръгнат. Няма сила в икономиката, която да накара хората да си намалят спестяванията (разумна сила).Този текст съдържа данни на НСИ и неправилна макроикономическа интерпретация. Смешно, смешно, смешно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
otgorata
преди 13 години
Едно си баба знае - едно си баба бае...Да, спестяванията се увеличават, но защо тези т. нар.аналитици не направят една графика с три линии - едната на спестяванията втора на инвестициите в доброволни пенсионни, здравни и взаимни фондове и третета на парите извън БНБ.Знаете ли какво ще се получи! Едно пълно разобличаване на мита за нарастващата пестеливост на хоратат е у нас. Просто парите от инвестици се превръщат в пари на влог и това прави не повече от 10-12% от носалението у нас. А и парите извън БНБ растат значително по-бавно от спестяванията и то в пъти. А ако извадите от общия кйп и спестяванията на българите зад граница, то тогава излиза че населението на тази страна въобще не спестяван нищо.Толкова по този въпрос!Но нали трябва да се прави политика на тема "Големите и невиждани успехи на власттта...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
aristotel
преди 13 години
Засилвала се спестовността. Пълна простотия. А заплатите???Заплатите са наполовина от преди кризата, НО и тогава и сега един LCD телевизор си бе напр. 1 000 и сега пак е толкова (говоря приблизително тъй като все пак е остарял малко модела, но приблизително) или по точно е 1 бутилка пепси бе 2 лв. и сега пак е 2 лв.преди кризата се получаваха 1000 л. а сега 500. Тогава можеше да си купиш напр. 1 200 хляба а сего 500 хляба.СМЕШНИЦИ :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
irish
преди 13 години
Ами защо се учудвате. На това му казват страх от несигурност в утрешния ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още