IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за намалелите фалити в Япония през април засилиха йената

14:00 | 19.05.04 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за намалелите фалити в Япония през април засилиха йената
Йената отбеляза значително повишение спрямо долара в сряда, като загуби почти две фигури, подкрепена от силното нарастване на японските индекси от последните дни и след по-добрия от очакванията ръст на БВП за първото тримесечие.

Анализатори коментираха, че спадът на долара срещу йената е повлиял и на търговията на долара спрямо останалите валути, като той отбеляза понижение за деня с около 0.5% спрямо еврото и близо 1.5% срещу австралийския и новозенландския долар.

Рано тази сутрин доларът се търгуваше на ниво от 112.78 спрямо йената, понижавайки се значително от нивото 114.24 йени за долар при затварянето на Нюйоркската фондова борса във вторник.

Японската валута се повиши също така и спрямо еврото с 0.8% до 135.47 йени за евро.

Във вторник бяха изнесени данните за ръста за тримесечието на БВП на Япония, който се оказа в размер на 5.6% на годишна база, с което значително изпревари очакванията на анализаторите за ръст от 3.6%. За сравнение, ръстът на БВП на САЩ за първото тримесечие е в размер на 4.2% на годишна база.

След изнасянето на данните валутният пазар не реагира моментално на по-добрите данни. Реакция имаше едва след изнасянето на данните за намаляване на броя на фалитите през април с 21.5% в сравнение със същия месец на миналата година.

Доларът загуби значително и спрямо британския паунд. В сряда паундът се повиши с близо 2 цента спрямо долара, като достигна 1.7840 долара за един паунд.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още