IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия

Всяка военна подкрепа за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, смята генералният секретар на на организацията Йенс Столтенберг

19:57 | 08.09.15 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАТО изразява загриженост относно по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост от информациите за по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия и предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Да, загрижен съм от информациите, че Русия може да е разположила военни и самолети в Сирия", заяви Столтенберг в размяна на мнения на страницата му във Фейсбук, в отговор на въпрос на АФП.

„Всяка военна подкрепа за режима на Асад може да доведе до ескалация на конфликта и до допълнителна загуба на живота на невинни хора", каза той.

Столтенберг изрази това мнение часове след като България, която е член на НАТО, обяви, че е отказала на неуточнен брой руски самолети да преминат през въздушното й пространство в края на миналата седмица, на фона на опасения на Съединените щати за растяща военна подкрепа на Москва за сирийския режим.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери се обади по телефона на руския си колега Сергей Лавров, пред когото изрази безпокойството на САЩ за евентуално военно ангажиране на Русия в Сирия, напомня АФП.

В отговор на друг въпрос Столтенберг каза, че "Ислямска държава е сериозна заплаха за иракския народ, за сирийския народ, за района и за нашите страни".

"НАТО работи с партньорите си в Близкия изток и Северна Африка, за да им помогне да възстановят стабилността, да подобрят сигурността в техните страни и в техния район", добави той.

Повечето от 28-те страни в НАТО играят активна роля в коалицията срещу Ислямска държава начело със САЩ, но НАТО като организация не участва пряко в тази коалиция.

По въпроса за Украйна, където предстои да направи посещение, Столтенберг каза, че е насърчен от признаците, че прекратяването на огъня, уговорено през февруари, най-после се спазва, посочва АФП.

Същевременно Русия поиска от България да обясни отказа си да предостави въздушен коридор за доставка на руска хуманитарна помощ в Сирия и очаква реакция от Атина, към която Вашингтон се е обърнал със същата цел, предаде Интерфакс, като цитира руският заместник-външен министър Михаил Богданов, който е и специален представител на президента на Русия за Близкия изток и африканските страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 3
Спящият бик
преди 8 години
Не сме русофоби - съветофоби сме! Руски знаем, защото нямахме избор да не го учим - задължителен беше в "независимата" ни НРБ. А в петък нямаше българска телевизия по БНТ, затова трябваше да гледаме съветска!? Нали разбираш, че когато някой е посегнал на свободата ми и е отнел цвета от най-хубавите ми години - няма как да го обичам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
не, и те са им отказали. Вчера излезе по руските медии.. По късно ще ти пратя линк. Ние сме ги улеснили доста де, но все пак след нас и те им отказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
sergo
преди 8 години
А преди четирисе лета бях планшетист в генералния щаб на Първа Наша си армия. /В Ломски форт на околовръстното, близо до летището на Доброславци./Водехме самолетите, които преминаваха, на едно огромно плексигласово табло с пастелни моливчета, шест етажа под земята.Та, ако някой ероплан, да речем в посока Югославия ни се стори съмнителен, питахме сърбите дали си го щат и те си го поемаха още от Пловдивско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 3
sergo
преди 8 години
Някога, някъде срещнах основния международен договор за цивилното въздухоплаване. Един абзац ми направи впечатление, та го зачетох повече пъти. Общо взето всеки самолет може да си щапурка над която и когато си ще държава, но същата има право да го приземи и провери.И за да не се арчи излишно керосин и спирачна течност, си искат разрешения. Каквото има между Русия и ФАЩ. Последните имат право на 2500 военни полета годишно над тайгата.Та, затова смятам, че руснаците се гъбаркат с така наречените наши управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
не, гърците им разрешиха с аргумента-не искаме да се караме с руснаците. Буквално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
стига бе, мизантропе:) смяташ ли, че в българските служби няма достатъчно двойни агенти да шпионират и за Русия и за Щатите, а и за редица други??? Що го мислиш това? Заради прословутият ни патриотизъм ли? За какъв *** им е да хабят горивото. Може би е политическа провокация, тук бих бил съгласен, но определено не е разузнаватена мисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
това ли ти е отговора? И аз се оправям с английският(кой не се?). И като не си неграмотен...ще ми споделиш ли какви "грамоти" имаш? Сиреч-какво ти е образованието?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Разбира се, че е разузнавателна. Като се почне от това дали изобщо ще разрешат и се стигне до пряк оглед на новите натовски бази и командни центрове. Като цяло сигурно и турците не са ги пуснали по същата причина, ама това не го въртят като новина. Едва ли някоя от натовските държави е получила различно нареждане. Те и гърците най-вероятно са им отказали, въпроса е защо сега въртят на шиш само БГ. Предполагам че е номер от типа "Комшо дай 5 лева на заем, не че ми трябват ама да проверя дали можеш" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Още вчера някой писа тук, че преди България да обясни отказа си, е редно Русия да обясни искането си - защо не иска коридор от Турция, от където е най-прекия път за Сирия, а от България и Гърция? Това е достатъчен повод да се смята, че целта на полета не е доставка на хуманитарна помощ, а разузнавателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Т.нар. АнтиИД коалиция вече повече от активно и явно подпомага Ислямска държава. Първо, ,,допусна,, Турция да атакува кюрдите, които бяха единствените с военни успехи на терен срещу ИД, а сега се готви да атакува другия фронт срещу ИД-официалното сирийско правителство; във време когато ИД разширява обхвата на територията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още