IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се изправя пред риск от фалит

Въпреки че свалянето на Виктор Янукович е повратен момент, това не донесе голяма яснота и сигурност на Украйна, според анализатор

09:59 | 24.02.14 г. 14
<p>
	Украйна вероятно няма да получи международна финансова помощ, докато не се сформира ново правителство, което да се ангажира с конкретни реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украйна вероятно няма да получи международна финансова помощ, докато не се сформира ново правителство, което да се ангажира с конкретни реформи. Снимка: Ройтерс

“Украйна е в деликатна ситуация. Тя е много важна за Русия, която няма да толерира никакви режими, които са враждебни към нея”, коментира Ханс Гьоти, ръководител на инвестиционното звено на Asia at Banque Internationale в Люксембург.

Той прогнозира, че страната няма да има прозападно правителство, напълно ориентирано към Европа.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че ЕС е готов да предостави на новото правителство на Украйна 20 милиарда евро за провеждане на реформи, съобщава БНР. Председателят на комисията по външни работи в Европарламента Елмар Брок посочва, че помощта ще бъде насочена към „създаване на най-добри икономически условия за бъдещето на страната“ и „подготовка за подписването на споразумение за асоцииране с ЕС“.

Брок изрази надежда, че в скоро време Украйна ще има нов кабинет, който ще проведе нужните реформи. „Ние ще подкрепим това правителство. Хората не бива да се страхуват, че ще се случи фалит и Украйна ще остане без подкрепа“, каза той.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен предупреди, че страната ще се нуждае от “стотици милиарди”, след като председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов, който пое и президентските пълномощия, призна, че хазната е почти празна.

Интензивните дискусии между ЕС и САЩ показват, че никакъв спасителен план няма да бъде договорен без ново правителство, готово да се ангажира с икономически реформи, пише FT.

“Има икономически реформи, които ние всички знаем, че трябва да се стартират, най-малко за да може международната общност да помогне”, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард след срещата на Г-20 в Сидни, Австралия.

От САЩ заявяват готовност да допълнят евентуална програма на МВФ, за да се смекчи въздействието на реформите върху украинците с най-ниски доходи, посочи американският финансов министър Джак Лю, цитиран от Арсений Яценюк, един от лидерите на опозицията в източноевропейската страна.

Финансите на Киев ще бъдат подложени под още по-силен натиск, ако президентът на Русия Владимир Путин отмени обещаната помощ от 15 млрд. долара за Украйна, след като Янукович беше свален. Русия може да отмени и договорените отстъпки от цената на газа.

Москва купи украински държавни облигации за 3 млрд. долара в края на декември, но отложи следващите траншове от помощта срещу дълг заради протестите. Късно снощи руският финансов министър Антон Силуанов  заяви, че допълнителните средства ще бъдат задържани, докато не се сформира нов кабинет и не се изясни политическата ситуация.

Русия отзова за консултации и посланика си в Украйна. Москва освен това ясно декларира, че гледа на събитията от почивните дни като мирно предаване на властта и влошаване на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Еми украинките са страшно готини мацки, ще се котират добре на запад и ще разхубавят малко западащата европейска раса :) Това е поне нещо позитивно:) И се надявам и *** да падне малко хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
energetik
преди 10 години
Ако приемем, че на Украйна и се е разминало разцепване и гражданската война (което все още не е сигурно, а и Русия загадъчно мълчи вече два дни !), сега предстои Европа да плати сметката. Очертава се изключително интересен дебат за асоцииране с евентуално последващо присъединяване към ЕС. Първият тест ще е отпадането на визите. Перспективата е наистина примамлива - 46 милиона души (от тях поне 12 млн. етнически руснаци) със БВП стандарта на Албания (за по-нагледно - 10 Албании накуп). Чакам с интерес позицията на Британските, Френските и пр. евроскептици и националисти :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
IvoDim
преди 10 години
Най-интересното там предстои! Ще да е ...да ме прощават Украинците,голям цирк! Иначе те конкретно (украинците) ще им е до плач!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Пред фалит цената е най-примамлива - нека наддаването да започне сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още