IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се изправя пред риск от фалит

Въпреки че свалянето на Виктор Янукович е повратен момент, това не донесе голяма яснота и сигурност на Украйна, според анализатор

09:59 | 24.02.14 г. 14
<p>
	Украйна вероятно няма да получи международна финансова помощ, докато не се сформира ново правителство, което да се ангажира с конкретни реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украйна вероятно няма да получи международна финансова помощ, докато не се сформира ново правителство, което да се ангажира с конкретни реформи. Снимка: Ройтерс

След като Украйна пак се пренасочи към ориентирано към Европейския съюз (ЕС) бъдеще и свали подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, сега страната се изправя пред риск от неизпълнение на дълга, пише CNBC, като цитира експерти.

След седмица на кръвопролития парламентът гласува в събота освобождаването на Янукович от поста му и насрочи предсрочни избори за 25 май. Страната е в криза от есента, когато Янукович отхвърли споразумението за асоцииране с ЕС, припомня медията.

“Въпреки че свалянето на Виктор Янукович е нещо като повратен момент, това не донесе голяма яснота и сигурност на Украйна”, коментира Алистър Нютън, старши политически анализатор от Nomura.

“Политическата несигурност безспорно се увеличава, включително около изхода от президентските избори на 25 май, носейки със себе си потенциално повишаване на вероятността от държавен фалит”, допълва Нютън.

Тази година падежират украински облигации за около 12 млрд. долара. Освен това Украйна трябва да изкупи еврооблигации за 1 млрд. долара в началото на юни. Правителството гарантира и допълнителни 1,6 млрд. еврооблигации, издадени от Нафтогаз - държавната енергийна компания, които стават дължими през септември.

Икономическите проблеми на Украйна са дълбоки и страната от дълго време е зависима от помощта на Русия. Допълнителни проблеми създава спадът при износа на стомана заради отслабеното търсене и лошата икономическа политика. И докато курсът на украинската валута беше изкуствено държан на високи равнища, за да се плаща за вноса и да се поддържа обслужването на дълга, износът на страната пострада в резултат на политиката, подчертава изданието.

Заради политическата криза всички водещи рейтингови агенции понижиха оценките си за Украйна. Последно Standard & Poor's понижи рейтинга на страната до ССС с негативна перспектива в петък с мотива, че политическата криза поставя под риск способността на страната да обслужва дълга си.

Вижте коментар на Мориц Креймър от рейтинговата агенция за опасността от банкрут на Украйна

ЕС обеща помощ на Украйна, а днес в страната се очаква да пристигне върховният представител на съюза по въпросите на външната политика Катрин Аштън. Свалянето на Янукович обаче разкрива неясноти около дългосрочната стабилност на отношенията Русия-ЕС-САЩ, смятат анализатори от Mizuho Corporate Bank.

Анализаторите твърдят, че въпреки че икономиката на Украйна е сравнително малка, политическите събития все пак остават рисков фактор за световните пазари заради потенциалното напрежение между Русия и Запада за бъдещето на страната, особено след като ЕС предложи да се възобновят преговорите за търговската сделка, която Янукович отказа през ноември.

Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Когато чете човек повечето от вас,се чуди на малоумието ви,сякаш не сте живели последните 24 години в ***, а в Швейцария.Непрекъснато лаете срешу Русия,въпреки,че пред очите ви се извършва разфасоването на Украйна от същия този Запад,който направи същото със страната ви.Превърна ви в изметта на ЕС,миячи на чинии,*** и западни ***,но вие сте велики и се гордеете с това."Западът щял да загуби".Западът никога не губи от заробените страни.Той не дава пари,както някои си мислят,а прави дългове в задните банки,чрез "записи за пари".Срещу тях изисква и получава "реформи",които превръщат икономиките и социалните сектори на заробените по този начин страни в руини,които руини изпращат на запат хиляди роби,като евтина работна ръка.В същото време наводняват заробените страни със своите банки,монополи,корпорации,търговски вериги,концесионери и започва непрекъсващото влачене на "реални активи" на запад,срещу....записи за пари в банките.Всичко това ставаше пред *** ви очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
kowo
преди 10 години
Въпрос на време е страната да се раздели като Югославия.Руснаците няма да оставят свойте територий.А останалата част ,ще има по лоша съдба и от нашата.Ес иска да изпревари събитията като подпишат споразумение и така да задържи разделянето ,но ще бълбукнат яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
В продължение на 23 години всички ръководства на днешна Украйна паратизираха на базата на т.нар. геостратегическо положение.Разбира се главните донори , както и сега са Вашингтон и Брюксел, но и Москва също не малко заплати уж да не допусне разполагането на воените бази на НАТО непосредствено до своите граници. Тази игра вече окончателно свърши , а резултатът ще е ясен едва след края на сега започващата гражданска война. В момента, съгласно официалните украински данни, задължения й са на сума 13 милиарда щ.долара и съответно условията на които МВФ ще предложи бъдещия кредит ще отговарят на степентта на финансова зависимост на страната.Москва автоматично отпадана от играта след като загуби първия раунд в резултат на успешно проведения военен преврат осъществен от най-фашизираната в Европа, националистическа полувоенна организация , чийто патрон е Бандера-специализирал се по време на последната война в убиистватта на поляци, евреи и руснаци.Същите хора сега ще седят в министе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Когато гласуват не мислят, а сега други да им решават проблема.Пост комунистите знаят, че народа колкото го мачкаш толкова те уважава и минава, нашите за седми път управляват и все ще ни оправят, а прехода удължават и Родината ни унищожават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
ЕС ще разглежда договора за асоцииране, а от там и за финансова помощ, едва през май-юни, т.е. след президентските избори в Украйна - 25 майА до тогава глад и фалитНа фона на богата и просперираща Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Доколкото аз знам фалита е повече проблем за други хора отколкото за обикновените украинци живеещи вече повече от 20 години в мизерия, беднотия и нарочно оставени без никаква алтернатива. КГБ много добре се беше погрижило по-голямата част от реалната икономика да е в ръцете на "неговите украинци" и в областите с етнически руснаци. Останалите са оставени отдавна и държавата им е мащеха. Подобен сценарии като в България. Режисьорите и командващите са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Е , нали комунистите с андрюшя и нас ни фалираха и ни купонизираха. После ни банкрутираха, инфлантираха и продължават да ни ограбват. Така, че това е началото на "грижата им" за народа на пост комунистите. С мотото им "Мачкай го народа да те уважава". Колкото повече го мачкаш толкова повече те уважава и успяват, за седми път управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Украйна се изправя пред риск от фалит".....................................................................................Сега ше видят украйнските сороси - кон боб яде ли!? Със протегната ръчичка ше чукате на вратата на "Спаская башня" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
35 млрд евро искат хохлите-революционериЕгати смешкатаСега ЕК ще направи фонд за помощ и няма да съберат и 10% от тази сумаНакрая от ЕК ще поискат Путин да плати и той ще им покаже среден палец както обикновеносмях в залата!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Ок този последния коментар може да го изтриете:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още