IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел вероятно е ограничил възможностите за производство на ракети в Иран*

Сателитни снимки показват поражения на места, за които се смята, че се миксира ракетно гориво

12:18 | 27.10.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив Bloomberg LP
Снимка: архив Bloomberg LP

Сателитни снимки показват, че ракетната атака срещу Иран е поразила цели, които са от съществено значение за производството на ракети, съобщава Ройтерс, позовавайки се на анализи на военни наблюдатели. Според тях през нощта срещу събота (26 октомври) ударите са били прецизни и са нанесли щети по помещения, в които се извършва миксирането на ракетно гориво.

В резултат има 12 унищожени миксера, което според западни наблюдатели блокира производството за месеци. Ефект от удара вероятно ще усетят и Русия, макар че Москва официално отрича да получава ирански ракети, хутите и "Хизбула", допълва още Ройтерс, позовавайки се на свои източници в САЩ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в първи коментар след атаката, че са поразени военни цели за производство на ракети, но без да дава повече подробности, посочва CNN. "В ранните часове в събота ние спазихме обещанието си и нанесохме щети по възможностите за производство на ракети, които да използват срещу нас", каза той.

Нетаняху коментира още, че атаките са насочени към "тираничния режим, който застрашава целия регион". "Унищожихме главата на октопода", категоричен беше израелският премиер в първия си коментар за атаката.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Израел извърши удар в отговор на иранската атака с 200 ракети към израелска територия на 1 октомври. Според данните в операцията са участвали към 100 изтребителя. Част от израелските ракети са попаднали в военния комплекс Парчин край Техеран. Според данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) там се е развивала иранската ядрена програма, официално замразена през 2003 година. Техеран досега никога не е признавал, че извършва опити за производството на ядрено оръжие.

Сателитни снимки от Planet Labs показват, че три от сградите в комплекса са разрушени. В две от  тях се твърди, че са използвани за миксиране на гориво за ракети.

Има поражения и в Ходжир - едни от големите производствени обекти за ракети в Иран. През лятото Ройтерс съобщи за разширяването на производството именно в този обект, позовавайки се на ирански източници, а сега военните анализатори отчитат, че производството ще бъде значително ограничено. Пораженията също са по съоръжения за ракетно гориво. Ройтерс отбелязва, че техен анализ на снимките показва, че в атакуваните места са изградени съоръжения, които обикновено се изграждат в ракетни депа, за да ограничат детонациите при удар в една от частите.

Иран не може да произведе миксерите за ракетно гориво, а износът им е под контрол. На Техеран отне години и високи разходи, за да се снабди с тях, коментират експерти.

* Информацията е допълнена с коментара на Бенямин Нетаняху

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 17
гъбко
преди 1 ден
Нема кой да им цепи басма на аятоласите. Сега да гладуват още 20г за да ги възстановят, само дето търсенето на природен газ и петрол вече върви надолу. Да се учат да снасят яйца, че има зверско търсене в прогресивният свят. Там ще наваксат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още